JoKi United tuo alueen kiekkonuoret saman seuran alle – pelaajapolku turvataan

Vastikään perustettu Jokilaaksojen Kiekko United on Pyhäjärven Pohti ry:n, Haapajärven Kiilat Hockey ry:n, Nivala Cowboys ry:n ja Haapaveden Urheilijat ry:n yhteinen jääkiekkoseura. Seura on välttämättömyys pienten paikkakuntien jääkiekkotoiminnalle.

 

 

Kaudelle 2023–2024 Suomen jääkiekkokartalle ilmestyy uusi jääkiekkoseura; Jokilaaksojen Kiekko United, eli JoKi United. Joki Unitedissa ilmentyy lähialueen jääkiekkoseurojen yhteistyö ja -toiminta.

– JoKi United on Pyhäjärven Pohti ry:n, Haapajärven Kiilat Hockey ry:n, Nivala Cowboys ry:n ja Haapaveden Urheilijat ry:n yhdessä perustama seura. Uusi seura turvaa ehjän pelaajapolun nuorelle jääkiekkoilijalle lähellä hänen omaa kotiaan, kertoo Pohdin valmennuspäällikkö Jani Komulainen.

Seura syntyi seurojen yhteisestä tarpeesta, jolla halutaan mahdollistaa tasokas harrastaminen lähialueella.

– Kun tulin Pyhäjärvelle 2000-luvun alkupuolella, niin silloin paikkakunnalla oli kutakuinkin hieman vajaa 7000 asukasta ja melkein jokaiselle ikäluokalle saatiin sillä väestöpohjalla järjestettyä oma pieni ikäkausijoukkue. Pikkuhiljaa paikkakunnan muuttotappio sekä yleinen syntyvyyden lasku ovat alkaneet vaikuttamaan myös seura- ja joukkuetoimintaan, jonka johdosta nykyisin joukkueita on saatu kasattua yhdistelemällä paria, joskus jopa kolmea ikäluokkaa, alustaa Komulainen.

– Lähipaikkakunnilla haaste on ollut täysin sama. Jossakin vaiheessa seurat alkoivat sitten kilpailla keskenään samoista alueen pelaajista, ja se puolestaan oli täysin kestämätön tilanne.

Lopulta seurat alkoivat keskustelemaan avoimesti aiheesta ja keskustelujen myötä huomattiinkin seurojen ajattelevan vallitsevasta tilanteesta täysin samoin: yhteistyö ja yhteinen seura ajaisi kaikkien etua. Alueen vanhimmat juniorit pelaavatkin jo tällä kaudella yhteisjoukkueissa, vaikkakin eri seurojen nimissä.

– U15 joukkue toimii Pohdin nimellä, U17 Kiilojen ja U19 Cowboysin. Tulevaisuudessa JoKi United tuo pelaajat ikäluokissa U15–U20 saman seuran alle.

 

Harrastajamäärät eivät siis tahdo oikein riittää seurojen omiin joukkueisiin vanhempien nuorten ikäluokissa – varsinkin, kun toiminnan halutaan olevan laadukasta ja kustannustehokasta niin taloudellisesti kuin ajankäytöllisestikin. Nuorten opiskelupaikat muilla paikkakunnilla, korkeammat tai matalammat jääkiekkoilulliset tavoitteet sekä pelaamisen lopettaminen ovat suurimmat yksittäiset syyt vähentyneisiin pelaajamääriin nuorten ikäluokissa. Nuorimpien junioreiden ja edustusjoukkueiden toimintaan Joki United ei tule vaikuttamaan, eikä JoKi United tule hävittämään paikkakuntien omia seuroja minnekään.

– JoKi United on seurojen perustama seura, eli meidän kaikkien yhteinen seura. Mitään ei ole hajoamassa, vaan päinvastoin, yhteistyöllä saamme luotua entistä vahvempaa pohjaa nykyisille ja tuleville juniorijääkiekkoilijoille. JoKi United tulee olemaan yksi luonnollinen osa Pohdin toimintaa tietyssä vaiheessa juniori-ikää, painottaa valmennuspäällikkö.

–  U15-junioreita nuoremmat joukkueet ja edustusjoukkue toimivat jatkossakin Pyhäjärven Pohdin nimellä sekä pelaavat Pohdin väreissä. JoKi Unitedin joukkueet puolestaan harjoittelevat 1–3 kertaa viikossa yhteisesti ja muut harjoitukset vedetään omissa räätälöidyissä harjoitusryhmissä lähellä omaa kotia ja lähihallia. Esimerkiksi tällä kaudella pyhäjärviset U17 pelaajat ovat harjoitelleet maanantaisin ja keskiviikkoisin Pohdin edustusjoukkueen kanssa, tiistaisin ja torstaisin osana Harrasteakatemian jääkiekkoryhmää ja perjantaisin U17 yhteisjoukkueen pelaajat ovat kokoontuneet harjoittelemaan yhteisesti varsinaisiin joukkueharjoituksiin Haapajärvelle. Yleisesti ottaen tavoitteena on mahdollistaa se, että nuorella olisi asuinpaikkakunnasta riippumatta mahdollisuus 4–5 jääharjoitukseen viikossa, ja siihen luonnollisesti sitten oheisharjoittelu vielä päälle.

– JoKi Unitedin joukkueiden kotiotteluita tullaan kierrättämään eri paikkakuntien kesken, kuten on tehty jo tälläkin kaudella yhteisjoukkueiden osalta. Jokilaaksojen Kiekko Unitedin toiminta ei tule  keskittymään millekään tietylle paikkakunnalle, eikä seuralla tule olemaan esimerkiksi myöskään omaa rahaliikennettä. Tiivistettynä JoKi United hallinnoi ainoastaan jäsenseurojensa sarjapaikkoja sekä pelaajaoikeuksia ikäluokissa U15-U20.

 

Tulevalle kaudelle myöskin Suomen Jääkiekkoliiton kilpailusäännöt sekä sarjajärjestelmät uudistuvat merkittävästi ja esimerkiksi U17 ja U19-sarjat poistuvat kokonaan ja näiden tilalle tulevat U18 ja U20 Suomi-sarjat. Yleisesti ottaen vanhimmissa juniori-ikäluokissa tulee olemaan kolmesta neljään sarjatasoa. Kolme ylintä sarjatasoa ovat SM-sarja, Mestis ja Suomi-sarja. Parasta aikaa JoKi Unitedilla on menossa kartoitustyö tulevan kauden joukkuekartan hahmottamiseksi, jonka myötä aikanaan myös selviää, että mitä joukkueita JoKi United tulee ilmoittamaan sarjoihin kaudelle 2023-2024. Alustava arvio on tässä vaiheessa 2–3 joukkuetta, josta yksi tulisi olemaan U16.

 

JoKi Unitediin järjestetään kartoitustapahtuma, SM tryout, jossa etsitään potentiaalisimmat pelaajat joukkueeseen.

 

JoKi Unitedin tulevan U16 joukkueen tarkoituksena on osallistua ikäluokan SM-karsintasarjaan. Tätä taustaa vasten JoKi United U16-joukkue järjestää huhtikuun loppupuolella try-out-tapahtuman.

– Try-out-tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita pelaamaan kyseisessä joukkueessa. Tuolloin järjestetään niin kutsutut avoimet jäät, joiden myötä kartoitetaan, että keillä tapahtumaan osallistuvilla voisi olla potentiaalia ja mahdollisuuksia pelata joukkueessa. Tulevan kauden U16-ikäluokkaa ovat 2008 syntyneet. Nuoren jääkiekkoilijan ei kuitenkaan tarvitse luopua harrastuksestaan, mikäli kamppailu korkeammilla sarjatasolla ei ole hänen kiinnostuksensa kohteena, kertoo Komulainen.

– Jokaiselle pelaajalle löydetään kyllä oman tasoinen joukkue ja pelipaikka. Toinen haluaa olla lajissa mukana kilpaurheilumielessä ja toiselle riittää laji pelkkänä harrastuksena. On valinta sitten kumpi tahansa, niin molemmat valinnat ovat täysin yhtä arvokkaita.

 

JoKi Unitedin U16 joukkue rakentuu nykyisen Pohdin nimellä pelaavan U15 AAA -yhteisjoukkueen pohjalle.

– Potentiaalia tässä porukassa kyllä on. Olemme pärjänneet tällä kaudella isojenkin mukana, U15-yhteisjoukkueen joukkueenjohtajana toimiva Seppo Ruotoistenmäki kertoo.

PyPo U15 AAA on pelannut kevätkauden ikäluokan valtakunnallista sarjaa, siinä missä perinteisten liigaseurojen juniorijoukkueet. U15 AAA -sarjaan selvitti tiensä syksyn alkusarjojen jälkeen 24 suomalaista ja yksi latvialainen joukkue: HS Riga. Joukkueet on jaettu kolmeen eri lohkoon maantieteellisin perustein, joten Latviaan saakka ei Jokilaaksosta ole tarvinnut pelimatkalle matkustaa. Pohdin lohkossa pelaavat Kärpät Musta (Oulu), Kärpät Valkoinen (Oulu), KalPa (Kuopio), JYP (Jyväskylä), Hermes (Kokkola) sekä Leppävirran, Suonenjoen, Pieksämäen ja Varkauden yhdistelmäjoukkue LeKi-75:n nimellä.

– Olen verrannut yleisesti ottaen tätä Jokilaaksojen 2008 syntyneiden ikäluokkaa yksisarviseen, niin harvinaisesta ikäryhmästä tällä alueella ja näillä leveysasteilla on kyse. Lahjakkaita kiekkoilijoita tässä ikäluokassa on koko Jokilaaksojen aluetta ajatellen poikkeuksellisen paljon. Jos mietittäisiin esimerkiksi tämän nykyisen Pohdin U15 AAA yhteisjoukkueen kokonaissijoitusta valtakunnan tasolla, niin sijoitus voisi olla jossakin sijojen 10.–15. paikkeilla. Väestöpohjaan suhteutettuna tämän ei pitäisi olla millään muotoa edes mahdollista, jos tätä verrataan esimerkiksi Oulun seudun asukasmääriin. Kauden 2023-2024 SM-karsintasarjan päätteeksi ylempään SM-sarjaan paikan saa 12 parasta ja alempaan SM-sarjaan 12 seuraavaa.

 

Toni Leskinen on toiminut tällä kaudella sekä Pohdin edustusjoukkueen, että U17-ikäluokan yhteisjoukkueen valmennuksessa, joten hän tuntee vanhemmat ikäluokat paremmin kuin hyvin. Komulainen, Ruotoistenmäki ja Leskinen arvioivat, että nykyisten yhteisjoukkueiden vahvuutena ovat kehityshaluiset yksilöt, joukkueiden toimihenkilöiden roolitus sekä laadukas valmennus.

– Joukkueiden toiminta on hyvin ihmislähtöistä, pohtii Ruotoistenmäki.

– Ja meillä on joukkueissa rento ilmapiiri, Leskinen komppaa.

– Ilmapiiriin kaikki kiteytyy. Ja siihen, että jokainen saa olla oma itsensä, Komulainen nyökkää.

 

Vastaavanlaista seurojen yhteistoimintaa on jo paljon muuallakin Suomessa, varsinkin etelässä. Jääkiekkokartalta löytyvät muun muassa KJT Haukat (Kerava, Järvenpää, Tuusula), Harjun Kiekko (Lohja, Nummela) sekä Hyvinkään ja Riihimäen yhteisseura HyRi. Yhteisseuratoiminnan myötä on saatu kasattua kilpailukykyisiä joukkueita, ja sitä myötä pystytty haastamaan jopa Liiga- ja Mestis-organisaatioita.

– Tulevalle kaudelle Suomen Jääkiekkoliitto muutti kilpailusääntöjään siten, että pientenkin seurojen on nyt mahdollista ilmoittautua U16-ikäluokassa SM-karsintasarjaan ja Mestiksen karsintaan. Myös U18-ikäluokassa on mahdollisuus Mestiksen karsintaan, jos joukkueiden tasot kriittisesti analysoituna sen vain mahdollistavat. Siinä ei ole ollutkaan maalaisjärjellä ajateltuna välillä oikein mitään mieltä, kun esimerkiksi edellisen kauden kilpailullisella menestyksellä ei ole ollut mitään merkitystä seuraavan kauden sarjapaikkoja jaettaessa, Komulainen tuumaa.

– Jääkiekkoliitolla on ollut viime vuosina käytössä pisteytysjärjestelmä, jonka perusteella sarjapaikkoja on tietyissä sarjoissa jaettu. Meri-Lapin yhteisjoukkue pelasi viime kaudella Tornion TIHC:n nimellä U15 AAA -sarjaa ollen lopulta kyseisen sarjan kolmas, voitettuaan sarjan lopputurnauksen pronssiottelussa Helsingin Jokerit. Silti tälle kaudelle ei joukkue U16 SM-sarjapaikkaa saanut. Niinpä he menivät pelaamaan Ruotsin puolelle! Siellä he ovat pelanneet tällä kaudella Haaparanta-Tornion yhteisjoukkueella HTUHC pärjätenkin Ruotsin U16-pääsarjassa todella hyvin.

 

JoKi United tulee saamaan jossakin vaiheessa myös oman logon ja peliasun. Keskusteluissa on ollut, että muun muassa ulkoasupäätöksissä tultaisiin huomioimaan se, että esimerkiksi peliasujen värimaailma olisi siinä suhteessa neutraali, ettei se muistuttaisi suoranaisesti minkään JoKi Unitedin perustajaseuran brändiä. Näin vähennettäisiin turhaa vastakkainasettelua.

– Alueen pelaajat pelaavat toisiaan vastaan nuoremmissa junioreissa, mutta JoKi Unitedista tulee seuroja yhdistävä tekijä ja kaikkien seuratoimijoiden yhteinen juttu. JoKi Unitedista toivotaan tulevan se seura, jota nuorimmatkin juniorit voivat katsoa ylöspäin ja todeta, että tuolla mekin päästään pelaamaan sitten vähän vanhempina, Ruotoistenmäki sanoo.

Nykyisen U17 yhteisjoukkueen osalta Toni Leskinen on nähnyt, kuinka eri puolelta tulevat pelaajat puhaltavat tätä nykyä täyttä päätä yhteen hiileen.

– Joukkueissa kaikki tulevat hyvin toimeen toistensa kanssa. Alkujännityksestä kun päästiin, niin esimerkiksi U17 yhteisjoukkueen pelaajat viestittelevät jo täyttä päätä joukkueen yhteisessä WhatsApp-ryhmässä ja lähettelevät sinne erilaisia meemejä. Meillä on joukkueissa hyvä meininki!

 

 

Artikkelikuva: JoKi United tuo pelaajat ikäluokissa U15–U20 saman seuran alle.

Lue myös