Pittää Sannoo – ohjeita mielipidekirjoituksen laatijalle

Pyhäjärven Sanomat haluaa edistää sananvapautta ja lehdessä julkaistaan mielipidekirjoituksia.

 

Sananvapauteen kuuluu oikeus vastaanottaa mielipiteitä ja tietoa. Periaate ei ole mustavalkoinen, sillä totuuden ja valheen välille mahtuu monia tulkintoja. Toimituksen on mahdoton perata kaikkia väitteitä pohjaan asti, mutta teemme parhaamme, sillä pyrimme aina siihen, että mielipide julkaistaan ennemmin kuin jätetään julkaisematta. Julkaisematta jättäminen kaventaa mielipiteiden kirjoa ja pahimmassa tapauksessa sananvapautta. Mielipiteeseen ja sen esittämiseen on jokaisella oikeus. Toivommekin lehteemme mahdollisimman monipuolisesti erilaisia mielipidekirjoituksia.

 

Hyvä mielipidekirjoitus on napakka. Rakentava kritiikki ja hyvät perustellut argumentit edistävät mielipiteen julkaisua. Julkaistut mielipidekirjoitukset ovat kuitenkin osa lehden sisältöä. Päätoimittaja on vastuussa (myös lain edessä) julkaistusta tekstistä ja niiden paikkansapitävyydestä, oli kyseessä lukijan kirjoitus tai toimituksellinen teksti. Päätoimittaja päättää julkaisemisesta ja julkaisuaikataulusta. Haluamme tarkastaa ja toimittaa mielipidekirjoitukset huolella. Toimitustyö on tarkastusta ja valikointia. Mielipidekirjoituksesta tulee käydä aina selväksi, kun kyse on mielipiteestä. Toimituksella on oikeus editoida ja lyhentää kirjoituksia. Kirjoitukset max. 2500 merkkiä. Päätoimittaja voi pyytää kirjoittajaa lähteyttämään väitteitään.

Lähetä mielipidekirjoituksesi sähköpostilla osoitteeseen toimitus@pyhajarvensanomat.fi tai nettisivujen palautelomakkeen kautta. Julkaisemme pääsääntöisesti vain omalla nimellä kirjoitettuja mielipiteitä. Nimimerkillä julkaistaessa käytetään erillistä harkintaa, mutta silloinkin toimituksella tulee olla tiedossa mielipiteen kirjoittajan nimi ja yhteystiedot. Yhteystiedot jäävät vain toimituksen tietoon.

 

Mielipiteisiin saa kirjoittaa vastineita. Sekä alkuperäiseltä ja vastineen kirjoittajalta odotetaan hyvää argumentointia. Kirjoittajien on hyvä tietää, että mielipiteitä voi esittää ja niihin voi vastata kärjekkäästi ja kovallakin kritiikillä. Herjaamista, juoruilua, vihjailua, leimaamista ja kostamista ei kuitenkaan suvaita. Lukijoiden on pystyttävä erottamaan tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Jokaiselta kirjoittajalta voidaan julkaista kaksi kirjoitusta samasta aiheesta, jotta emme ajaudu vastausten ja vastineiden loputtomaan kierteeseen. Jossain vaiheessa asia kuin asia on loppuun käsitelty.

 

Emme julkaise yksittäisen ihmisen elämään liittyviä yksityisiä tietoja. Esim. henkilön vakaumus on henkilökohtainen tieto – henkilökohtaisten tietojen levittämistä tulee välttää ja tästä ei määrää pelkästään journalistin ohjeet tai hyvät tavat, vaan myös laki. Suomessa on uskonnonvapaus. Se on perusoikeus, johon kuuluu vapaus uskoa tai olla uskomatta. Mielipidekirjoitukset ja vastineet voivat olla tiukasti kärjistäviä, jopa piikitteleviä, muttei kuitenkaan ketään loukkaavia, yleistäviä tai vakaumuksen perusteella leimaavia. Pyhäjärven Sanomat suhtautuu tasapuolisesti kaikkiin eri vakaumuksiin – kuin myös eri vakaumuksien kannalla oleviin mielipidekirjoituksiin.

Journalistin ohjeet:

25. Ellei kannanotto ole julkaisukelpoinen, sen korjaamisesta on syytä neuvotella laatijan kanssa. Vaikka yksimielisyyteen ei päästäisi, olennainen sisältö on suositeltavaa julkaista asiallisessa muodossa.
26. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.
27. Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.