Poliisi varoittaa varkaista

Poliisi tiedotti keskiviikkona, että vesivahinkotarkistajana esiintyneet kaksi miestä pääsivät vanhuksen asuntoon ja anastivat asunnosta muun muassa lompakon keskiviikon vastaisena yönä Pyhännällä. Myös Vehmersalmella sattui sunnuntaina vastaavanlainen tapaus. Pyhäjärven Sanomat uutisoi tapauksista ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa.

 

Alueen asukkaiden on syytä pysyä valppaana sekä ilmoittaa havainnoista ja pihapiirin luvattomista kulkijoista aktiivisesti hätäkeskukseen. Epätavallisia liikkujia kannattaa seurata ja mahdolliset rekisterinumerot on hyvä ottaa talteen.

Ylikonstaapeli Seppo Ruotoistenmäki kertoo, että saman tyyppisiä tapauksia on havaittu eri puolella Suomea. Hän huomauttaa myös, että epärehelliset varkaat voivat esiintyä myös muina kuin vesivahinkotarkastajina.

– Kukaan rehellisin mielin liikkeellä oleva vastaava tarkastaja ei tule paikalle keskellä yötä. Kannattaa kiinnittää huomiota vuorokauden aikaan ja pysyä erityisen tarkkana siitä, ketä päästää sisälle asuntoon.

 

Keskiviikkoa vasten yöllä 29.9.2021 puolenyön jälkeen Pyhännällä tapahtuneessa varakaudessa miehet olivat tulleet jo nukkumassa olleen vanhuksen rivitaloasunnon oven taakse ja soittaneet ovikelloa. Miehet olivat esittäneet saaneensa tiedon asunnossa olleesta vesivahingosta, mitä olivat tulleet tarkistamaan. Toisen miehistä tarkistaessa kaikki asunnon tilat, toinen oli onnistunut anastamaan sinä aikana vanhuksen omaisuutta. Miehet olivat puhuneet selvää suomea.

Vehmersalmella sunnuntaina kello 13:30 tapahtuneessa varkaudessa kaksi miestä oli esittäytynyt vesijohtojen tarkastajiksi. Miesten käynnin jälkeen asunnon haltija oli havainnut asunnossa olleesta rahapussistaan anastetun käteistä rahaa.

 

Pyhännän tapauksessa toinen miehistä oli ollut noin 180 cm pitkä, normaalivartaloinen ja hänen yllään oli ollut musta pipo, musta kasvomaski, sekä keltainen huomioliivi. Miehellä oli ollut ikää noin 20–30 vuotta. Tiedotteen mukaan toinen miehistä oli ollut keski-ikäinen, tummempi-ihoinen, noin 170 cm pitkä, pyöreäkasvoinen ja hieman tukeva. Tällä miehellä oli ollut tummat siistit vaatteet, suorat housut, tumma lippalakki ja hänellä ei ollut kasvomaskia.

Miehet ovat olleet ilmeisesti liikkeellä henkilöautolla, mistä ei ole saatu tarkempia tietoja.

Vehmersalmen tapauksessa miehillä oli ollut yllään jonkinlaiset liivit, jotka olivat olleet ilmeisesti vihreät. Toinen miehistä oli ollut noin 190 cm pitkä, ja toisen pituus noin 170 cm. Molemmilla miehillä oli tummat hiukset.

 

Poliisi pyytää Pyhännän keskustan alueella tuohon aikaan liikkuneilta kansalaisilta vinkkitietoja oudoista liikkujista. Tiedot voi ilmoittaa Haapajärven poliisipäivystyksen numeroon tiistaisin ja perjantaisiin (p. 0295464265) tai Ylivieskan poliisipäivystykseen (p.0295416409) Ylivieska suljettu torstaisin. Vihjeitä voi ilmoittaa myös Oulun poliisin vihjenumeroon p. 0295 416 194.

 

Lue myös:

Pimenevissä illoissa riesana rosvot – pyhäjärviset ilmoittavat heikosti havainnoistaan

Lue myös