Koputa puuta

Viime viikolla menin suuressa viisaudessani sanomaan toimituksessa, että ”ens lehdestä tulee helppo.” Ei auttanut koputtaa puuta, sillä kyseinen aviisi lienee tähän mennessä kohdalleni vaikein. Toimittajana pitää olla tottunut nopeisiin suunnan muutoksiin. Vaikeisiinkin aiheisiin pitää tarttua objektiivisesti ja rohkeudella. Tässä lehdessä on jouduttu käyttämään erityistä harkintaa ja puntaroimaan asioita eri näkökulmista useammankin jutun kohdalla. 

Median tehtävä on todenmukaisen, merkityksellisen tiedon välittäminen ja yhteiskunnallisen vallankäytön ja vallankäyttäjien valvominen. Käyttämämme sananvapaus tuo myös vastuuta jokaisesta julkaistusta sanasta. Samalla, kun tuomme itse esille asioita, olemme itse työmme kanssa arvosteltavana. Tässä työssä korostuu velvollisuus torjua painostus, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä. Emme luovuta sisältöä koskevia ratkaisuja päätettäväksi toimituksen ulkopuolelle, vaikka se varmasti voisi olla meille helpompi tai nopeampi ratkaisu toimitustyön nopeassa syklissä. Harkitsemme ja päätämme myös itse, milloin jutut julkaistaan ja mitkä jutut jäävät maksuverhon taakse.

Pyhäjärven Sanomat osallistuu tällä viikolla kymmenien muiden paikallislehtien tavoin Uutismedia liiton järjestämään kampanjaan, joka kantaa nimeä Pureudu paikallisiin. Kampanjassa avaamme ison osan viikon jutuistamme torstaista alkaen vapaasti luettavaksi. Kampanjan tarkoitus on tuoda esiin paikallislehtiä ja -journalismia tarjoten samalla mahdollisuuden tutustua elämään eri puolella Suomea. Avoinna olevien lehtien linkit on koottu Uutismedian liiton verkkosivuille. 

”Toivottavasti moni myös innostuu tilaamaan itselleen laadukasta ja vastuullista paikallisjournalismia. Me kaikki tarvitsemme paikallislehtiä ja paikallislehdet tarvitsevat meistä jokaista. Paikallislehdellä on suuri merkitys paikallisen yhteisön rakentajana, luotettavan tiedon lähteenä ja turvallisen keskustelun ylläpitäjänä”, Uutismedian liiton järjestöpäällikkö Ilona Hannikainen lähettää kampanjaterveisiä, enkä voi olla erimieltä.

 


Vs. päätoimittaja
Jenni Kankaanpää

 

Lue myös