Mäen voittovire jatkui Taivalkoskella – Ikonen yllättäjänä pronssille

Viime viikonloppuna käyty hiihdon Suomen Cupin viikonloppu jatkoi Pohti SkiTeamin voittokulkua. Joni Mäki sivakoi kultaa niin miesten sprinttimatkalla kuin 14 kilometrin kisassakin. Joel Ikonen ylsi uransa parhaaseen saavutukseen 14 kilometrillä ja nappasi kolmossijan.

Viime lauantaina kisattiin Suomen Cupin kisoissa Taivalkoskella sprinttimatkoilla.

Pohti SkiTeamilaisista Joni Mäki, Niilo Moilanen, Juuso Haarala ja Heikki Korpela etenivät alkueriin ja Haarala ja Mäki finaaliin saakka.

Välierässä Mäki pysäytti sydämiä kotikatsomoissa kaatumalla kärkipaikalta.

– Innostuin hiihtämään turhan kovalla rytmillä niin kädet ei pysyneet mukana ja löin suksien väliin, hän kertasi hiihdon jälkeen kompurointiaan.

Mäki oli kuitenkin ehtinyt kasvattaa muuhun joukkoon pesäeroa sen verran, että hän ehätti nousta Lauri Lepistön kantaan ja sujutteli hänen peesissään maaliin ja finaalipaikalle. Hyvävauhtisesta erästä myös Juuso Haarala kuittasi finaalipaikan aikavertailussa.

Dramatiikalta ei vältytty sprintin finaalissakaan. Mäkeä pidemmän lepoajan saanut SkiTeam105:n Lauri Vuorinen päätti syöttää Mäelle tämän omaa lääkettä ja lähti pitämään finaalissa kovaa vauhtia alusta alkaen. Mäki totesi olleensa lyhyen lepoajan ja kaatumisen myötä niin kovilla maitohapoilla että hän päätti antaa Vuorisen viedä kullan ja keskittyä taistelemaan kakkospaikasta.

Vuorinen kuitenkin Mäen sanoin ”pudotti lahjan” kaatumalla, jolloin Mäki pääsi piikkipaikalle ja hiihti sprintin voittoon. Juuso Haarala oli finaalin kuudes.

Sprintin tulokset: Joni Mäki Pohti SkiTeam 3:08.34, Verneri Suhonen Hollolan Urheilijat -46 + 0.36, 3. Juho Mikkonen Vuokatti SkiTeam Kainuu + 0.58, 4. Lauri Vuorinen SkiTeam 105 +5.05, 5. Lauri Lepistö Kouvolan Hiihtoseura +5.66, 6. Juuso Haarala Pohti SkiTeam +7.28.

Sunnuntaina vuorossa oli 14 kilometrin hiihto vapaalla hiihtotavalla. Joni Mäki hiihti tasaisen varman hiihdon ollen ykköspaikalla jokaisella väliaikapisteellä.

Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärinen antoi hänelle kovimman vastuksen hiihtäen yhtä lailla tasaista hiihtoa häviten Mäelle +8.5 sekuntia.

Pohti SkiTeamin Joel Ikonen oli päivän yllättäjä jääden Mäestä +13.4 sekuntia, ja kamppaillen lopussa Hyvärisen kanssa hopeasijasta viime hetkiin saakka. Väliajoissa Ikonen sai jo tavoitettua Hyväristä, joka kuitenkin löysi loppumatkasta Ikosta piirun verran paremman vaihteen silmään. Neljänneksi hiihtänyt Jämin Jänteen Markus Vuorela jäi Mäestä jo +40.4 sekuntia.

Juuso Haarala sijoittui kymmenenneksi nousujohteisella hiihdollaan häviten Mäelle 58.4 sekuntia.

– Hyvä fiilis jäi. Tämän päivän voitto maistuu makoisammalle kuin eilinen, se kun tuli pienenä lahjana, Mäki kommentoi hiihdon jälkeen. Hän suuntaa luottavaisin mielin ensi viikonloppuna Rukalla käytäviin maailmancupin kisoihin.

– Kunto on hyvässä vaiheessa ja pystyin palautumaan sprinttipäivästä hyvin ja pystyin hiihtämään tänään hyvillä fiiliksillä loppuun asti, joten se luo luottoa omaan tekemiseen.

Rukalla Mäelle tärkein on ensimmäinen kisapäivä jolloin hiihdetään sprinttimatkat. Hän lataa kaikki panokset siihen, ja pyrkii palautumaan kisasta niin että saisi muillekin päiville ehjiä suorituksia.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

– Sanoin jo toissa vuonna että Joel on ’hiomaton timantti’, seuraava SkiTeamin maajoukkuehiihtäjä, myhäili SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen Joel Ikosen (kuvassa) onnistuttua Taivalkoskella. Kuvaaja: Tomi Mäkipää

Ikonen yllätti itsensäkin

Taivalkosken kisojen iloinen yllättäjä oli Pohti SkiTeamin Joel Ikonen, joka hiihti 14 kilometrin vapaalla hiihtotavalla kolmanneksi.

Katsojien lisäksi yllättynyt oli myös Ikonen itse.

– Kyllä minä kuuden joukkoon toivoin hiihtäväni, mutta kolmas sija oli kyllä yllätys, Ikonen myhäili kisan jälkeen.

Viime viikko oli Ikoselle vaikea.

– Alkuviikolla sairastelin ja kun selkäkin meni vielä jumiin ajomatkasta Taivalkoskelle, niin ajatukset oli aika tummia, Ikonen kertaa.

Hän ei päässyt lauantaina sprinttiviivalle selkävaivojensa takia, mutta manageri Tikkanen sai hierottua miehen selän auki ja sunnuntai koitti valoisampana.

– Mulla oli hyvä suksi testissä, liippakeli sopi itselle ja kun sunnuntain alkuverryttelykin meni hyvin, niin uskoin että hyvä tästä vielä tulee.

Missä vaiheessa ymmärsit, että tulossa on huippuhiihto?

– Toiseksi viimeisen kierroksen lopussa Halosen Juho huusi että taistelet kakkossijasta, niin sain lisäenergiaa viimeiselle kierrokselle, Ikonen myhäili.

Saavutettu kolmossija antaa Ikoselle uskoa omaan tekemiseen.

– Ei sitä enää halua tyytyä huonompiin sijoituksiin vaan sitä alkaa asettaa itselleen ihan uutta vaatimustasoa, hän mietti.

Ikonen hiihtää nyt kolmatta talveaan Pohti SkiTeamissa ja on siitä positiivisesti vaikuttunut.

– Olen saanut tukea harjoitteluun taloudellisesti, hyviä leirejä ja harjoituskavereita ja iso merkitys on myös suksihuoltotiimillä, aina on ollut toimiva suksi alla, hän kiittelee.

Ikonen odottaa hyvillä mielin myös kevään kotikisoja Pyhäjärvellä, täällä on toiveena tarjota kotiyleisölle vastaavaa menestystä palkintosijojen muodossa.

Ikonen odottaa Rukan maailmancupista revanssia. Viime vuonna hän pääsi niin ikään Rukan maailmancupiin sprinttiviivalle, mutta kisa päättyi kaatumiseen.

– Valmistaudun kisaan ihan normaalisti ja lähden hakemaan sitä kautta ehjiä suorituksia, kuten nyt kahtena edellisenäkin viikonloppuna. Sellaisia jos saan Rukalla niin täytyy olla tyytyväinen, Ikonen pohtii.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

 

Edellisviikonloppuna Pohti SkiTeamin hiihtäjillä ja tukijoukoilla oli jälleen aihetta hymyyn. Joni Mäen (edessä vas.) lisäksi myös Joel Ikonen (edessä oik.) sai aikaan onnistuneen hiihdon.

Marko Kinnunen jännittää huoltokopissa

 

Marko Kinnunen on kuulunut alusta asti Pohti SkiTeamin huoltotiimiin. Hiihtäjien taustatueksi kehitetty suksien testaus- ja voiteluporukka lähti käyntiin kolmisen vuotta sitten Hiihtoliiton opeilla, mutta he ovat kehittäneet toimintaa siitä omatoimisesti eteenpäin. Koska huoltotiimi ei ole sitoutunut esimerkiksi mihinkään voidemerkkeihin, testauksessa kuunnellaan herkällä korvalla voidevalmistajien tuloksia, mutta ennen kaikkea niitä testataan aktiivisesti itse.

Kinnunen kehuu, kuinka kovia vetureita Kauko Tikkanen ja Jarkko Huttunen ovat ja kuinka ammattitasoista toimintaa on polkaistu käyntiin rakkaudesta lajiin.

 

– Meillä ei ollut vanhoja pohjia eikä vanhoja voidetällejä, vaan testitietoutta lähdettiin kerryttämään nollasta. Nyt on noin 30 kilpailua voideltu tallina ja kehityskulku paranee kisa kisalta, joka kerta löydetään jotakin uutta.

Huoltotiimi tekee yhteistyötä voidefirmojen kanssa, mutta testaa aktiivisesti myös itse omalla testaussysteemillään. Kaikki mitä suksen pohjaan laitetaan, on testattu itse.

– Aina ei ole välttämättä huippusuksi alla, mutta ei pahasti ole menty metsäänkään. Kovasti koetetaan töitä tehdä että sukset ja kalusto olisi kunnossa kun pojat lähtee viivalle, Kinnunen pohtii.

Itsekin hiihtotaustan omaava Kinnunen hyödyntää huoltotiimissä myös omia kokemuksiaan, hän ymmärtää niin huoltomiesten kuin hiihtäjienkin puhetta.

– Huoltotyö on mielenkiintoista, koettaa saada suksi paremmaksi kuin kaverilla on. Testataan omia kuvioita ja voiteita ja mietitään, millä suksen voisi saada vielä liukkaammaksi. Kehityskäyrä on ollut loivasti ylöspäin koko ajan. Poikien saavutukset osoittavat että suksi on kilpailukykyinen ja sillä pärjätään, Kinnunen myhäilee.

Kinnunen sanoo, että sama huoltoporukka on ollut nyt kasassa jo vuosia, joten jokainen heistä on kehittynyt voitelussa. Pitopuolen voitelu on luistovoitelua haastavampaa, mutta siinäkin nopea reagointi ja testatut systeemit auttavat asiaa.

– Kyllä se on tosi iloista touhua kun pojat pärjäävät. Itsekin vanhalla urheilutaustalla kun kopilla häärään niin jännitän varmaan enemmän kuin urheilijat. Kilpailuvire on kopilla yllä ja hommaan keskitytään täysillä. Omat vanhat kilpailuajat tulee mieleen ja sen kilpailuntunteen tietää, Kinnunen sanoo.

– Paras mahdollinen taito laitetaan suksien pohjiin, ettei hyvien suoritusten tekeminen jää ainakaan siitä kiinni.

Osa hiihtäjistä voi olla voide- tai suksitallien huollon piirissä, mutta Kinnunen näkee etuna, kun Pohti SkiTeamin hiihtäjät käyttävät kaikki omaa huoltotiimiä.

– Esimerkiksi viestissä nähdään heti ensimmäisellä osuudella jos kalusto on hyvä ja se toimii niin se toimii kaikilla. Jos suksia laitetaan eri talleissa niin jonkin hiihtäjän kohdalla voi olla epäonnistuttu, mutta meillä on omassa hallinnassa kaikki.

 

Kinnulalaislähtöinen Miikka Kinnunen kysyi aikoinaan Markoa mukaan huoltotiimiin ja vapaan kisoissa Marko huoltaakin edelleen Miikankin suksia. Haastavammassa pitokelin voitelussa Kinnunen keskittyy vain ”Kovan J-kaksikon” eli Joni Mäen ja Joel Ikosen suksien voiteluun.

 

– Huoltoporukkakin on hitsautunut hyvin yhteen, vaikka ei ollakaan samalta paikkakunnalta niin porukassa on samanlainen henki. Kun huoltoporukalla ja urheilijoilla ajatukset synkkaavat, on helppo olla ja tehdä hommia, Kinnunen tiivistää.

Hän sanoo että menestyksen myötä tiimihenki on korostunut.

– Se kannustaa parantamaan omaakin suoritusta. Kun on hyvät urheilijat niin on kaikki edellytykset nousta hyviin tuloksiin kun kaikki natsaa kohdalleen, hän sanoo.

– Hyvät tulokset ei jää tähän vaan vesi kielellä jo odotetaan lisää hyviä tuloksia. Ensi vuoden puolellahan on jo Pyhäjärvellä meillä kotikisatkin. Rasvataan poikien sukset sille mallille että korkeimmalla pallilla on taas oman seuran urheilija, Kinnunen lupaa.