Pohti SkiTeam vuoli tuplasti kultaa Vuokatista

Viime viikonloppuna hiihdon Suomen Cupin kauden avauksessa Vuokatissa Pohti SkiTeamin Joni Mäki voitti kultaa lauantaina, sunnuntaina joukkue otti ensimmäisen kultamitalinsa miesten viestissä.

 

Lauantaina Suomen Cupin starttipäivänä Pohti SkiTeamia edustava Joni Mäki oli pitelemätön sprintissä. Puolentoista kilometrin vapaalla hiihtotavalla kisatulla pikamatkalla Mäki löi kaikki peliin jo karsinnassa. Hän kellotti päivän parhaaksi ajaksi tilastoidun 2:43.62. Jämin Jänteen Ristomatti Hakola jäi Mäestä 7.66 sekuntia. Mäki hallitsi alku- ja välieriä ylivoimaiseen tyyliin jättäen muut taakseen selvin eroin. Myös finaalissa Mäki lähti heti paukusta karkuun. Lauri Vuorinen oli finaalin  toinen ja Ristomatti Hakola kolmas.

Mäki kommentoi hiihdon jälkeen, että viimeisessä mäentömpyrässä hänen jalkansa olivat jo hapoilla, mutta hän lohdutti mieltään ajatuksella, että sprinttihirmuna tunnetulla Ristomatti Hakolalla jalat ovat varmasti vielä enemmän hapoilla.

Mäki arvioi suoritustaan kisan jälkeisessä haastattelussa hyväksi ja kalusto ja keli antoivat myöten painaa suksilla niin lujaa kuin hän pystyi. Myös vauhtinsa ylläpitämiseen Mäki oli tyytyväinen. Monia pettymyksiäkin aiemmilla kausillaan kokenut Mäki uskoo vauhtinsa riittävän myös kansainvälisissä kisoissa, mutta hän etenee tällä kaudella nyt päivän kerrallaan.

Sunnuntaina oli järjestyksessään 43. Suomen cupin viestihiihto. Joni Mäen vauhdista vakuuttuneina Pohti SkiTeam laskettiin lauantain miesten vapaalla hiihtotavalla käydyn 3×6 kilometrin viestissä ennakkosuosikkien joukkoon, tosin voittajanviittaa soviteltiin ennakkoon myös Jämin Jänteen joukkueen ylle, olihan se jäänyt viestissä toiseksi edellisen kerran keväällä 2019.

Ennakkoon viestistä arveltiin syntyvän ratkaisu viimeistään ankkurien välillä, olihan Jämin Jänteellä asettaa Ristomatti Hakola omaksi ankkurikseen Mäkeä vastaan. Pohti SkiTeamin vahvuus oli kuitenkin tällä kertaa koko joukkueen tasapainoisessa suorituksessa, jonka Mäki pääsi ylivoimaisella tavalla ankkurina viimeistelemään.

Pohti SkiTeamin ensimmäistä osuutta hiihti Joel Ikonen, joka toi joukkueen vaihtoon ensimmäisenä, 0.7 sekuntia ennen Hollolan Urheilijat–46:n Verneri Suhosta.

Toista osuutta hiihtänyt SkiTeamin luottopakki Heikki Korpela toi joukkueen vaihtoon 0.9 sekuntia ennen Imatran Urheilijoiden Miro Karppasta ja 3 sekuntia ennen Kouvolan Hiihtoseuran Lauri Lepistöä ja Jämin Jänteen Markus Vuorelaa.

Päästessään lähtemään ankkuriosuudelle hienoisella etumatkalla, Mäki löi heti täyden kaasun pohjaan ja paineli oman osuutensa kasvattaen eroaan takaa-ajajiin koko ajan. Mäki toi Pohti SkiTeamin sen ensimmäiseen viestivoittoon 7.4 sekuntia edellä Jämin Jänteen Ristomatti Hakolaa ja 25.2 sekuntia ennen Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyväristä. Mäki saattoi tosin lopussa ja löysäillä ja suunnitella voittotuuletustaan. Valinnaksi valikoitui Hakolalta imitoitu “sapelituuletus”.

– Erot oli niin pieniä vaihdossa, että ajattelin pitää heti alusta asti vauhtia. Jos olisin päästänyt Hakolan peesiin, niin se olisi päässyt helpommalla, joten ajattelin varmistaa etumatkan alusta asti, Mäki totesi Ylen haastattelussa hiihdon jälkeen.

– Päivä oli oikein hyvä, suksivalinnat ja taktiikka onnistuivat erittäin hyvin, myhäili puolestaan  avausosuutta hiihtänyt Joel Ikonen

– Meno oli hyvä ja pääsin hiihtämään rennosti. Lopussakin oli vielä paukkuja jäljellä. Jokainen meistä tuli ensimmäisenä vaihtoon ja tärkeintä että viimeinen tuli myös ensimmäisenä maaliin. Keli oli hyvä, latu hyvässä kunnossa ja myös miehet hyvässä kunnossa niin silloin on mukava kilpailla, hymyili toista osuutta hiihtänyt Heikki Korpela.

Mäki arveli kelin olleen hänen puolellaan, vauhtia sai pitää yllä koko ajan.

– Heikki sai pienen eron tehtyä, niin ajattelin että kun potkaisen heti alkuun hyvät vauhdit, niin en usko että Risto saa minua kiinni. Parin kierroksen jälkeen alkoi tuntua säärissä, mutta ajattelin että Ristolla tuntuu potenssiin kaksi, ei silläkään helppoa ole, Mäki arvioi.

Pohti SkiTeamissa sen alusta asti mukana ollut Heikki Korpela kehui Ylen haastattelussa, kuinka tiimi on mennyt koko ajan eteenpäin.

– Nyt saatiin Suomen Cupin voitto, enää meiltä puuttuu SM-viestivoitto.

Korpela jakoi myös vuolaasti kiitoksia Pohti SkiTeamin taustajoukolle.

– Taustahenkilöstö tekee valtavan työn ja Tikkasen Kauko ja Huttusen Jarkko etunenässä he tekevät hommia enemmän kuin täysipäiväisesti. Tämä on heille ja hiihtäjille tosi iso juttu.

Ylen kommentaattorina toiminut Sami Jauhojärvi näki “tiimiytymisen” olevan Suomen Cupissa nyt hyvällä mallilla, se on ollut Suomen Cupin perusajatuksia alusta alkaen. Joukkueiden sisällä käydään keskinäistä kamppailua viestipaikoista, joka takaa kilpailuista kovatasoisia. Pohti SkiTeamin ykkösnyrkin takana Pohti SkiTeam2 hiihti sijalle 12. ja Pohti SkiTeam3 sijalle 38.

Tulokset: Pohti SkiTeam 1 (Joel Ikonen, Heikki Korpela, Joni Mäki), 2. Jämin Jänne +7.4, 3. Puijon Hiihtoseura + 25.2 … 12. Pohti SkiTeam2 (Juuso Mäkelä, Iiro-Mikko Harju, Miikka Kinnunen) + 1:35.1 … 38. Pohti SkiTeam3 (Roope Haapakangas, Juho Halonen, Eemil Juntunen) + 4:27.6. Matkaan lähti 52 joukkuetta, joista yksi keskeytti.

Seuraavaksi Suomen Cupin osakilpailu käydään ensi viikon lopulla Taivalkoskella, jossa hiihdetään perinteinen sprintti ja vapaan hiihtotavan 15 km.   

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

 

Pohti SkiTeam pääsi kipuamaan ensimmäistä kertaa keskipaikalle Suomen Cupin viesteissä.

Kultajoukkueessa hiihtivät vas. Joel Ikonen, Heikki Korpela ja Joni Mäki. Toiseksi tuli Jämin Jänne (vas.)

ja kolmanneksi Puijon Hiihtoseura. (Kuva: Touho Häkkinen)

Viestivoitto oli Pohti SkiTeamille henkisesti tärkeää

Vuonna 2013 alkunsa saaneen Pohti SkiTeamin managerina toimiva Kauko Tikkanen odotti Joni Mäkeä viestin ankkurisosuudelta maaliin luottavaisin mielin.

– Kyllä tämä oli jo odotettavissa, ensimmäistä kertaa saimme kauden avausviestiin kaikki parhaat hiihtäjämme mukaan. Tosin nytkin vielä Juuso Haarala oli pois porukasta, Tikkanen toteaa.

Hän kertoo, että kun Mäki lähti viestin ankkurisosuudelle, taustajoukot odottivat luottavaisen tyyninä.

– Luotimme kyllä Joniin, toivoimme vain ettei mitään haaveria pääse sattumaan.

Ensimmäinen cupin viestimitali muutama vuosi sitten Jämillä sekä ensimmäinen SM-mitali Taivalkoskella olivat Tikkasen mukaan tunteikkaita eri tavalla kuin nyt, eikä kullan ratkettua keneltäkään taustajoukoista lähtenyt viiksiä, partaa tai tukkaa. Niiden ajelun aika koittaa kevään kotikisoissa, jos niikseen tulee.

Viestivoitto oli silti Pohti SkiTeamille henkisesti tärkeä onnistuminen.

– Nähtiin että asioita on tehty oikein. Nyt ei tarvitse lähteä säätämään harjoittelua kun tuli onnistuminen heti alkuun, toivotaan vain että porukka pysyy terveenä, Tikkanen pohtii.

Pohti SkiTeamin joukkuetta on rakennettu ja taustoja vahvistettu systemaattisesti jo seitsemän vuoden ajan.

– Aikanaan kun SkiTeamia potkittiin liikkeelle, asetin tavoitteeksi, ja sanoin sen ääneenkin,  että 5 – 6 vuoden päästä meillä kasassa sellainen porukka että Pohti SkiTeamiin halutaan tulla hiihtämään ja sitä halutaan tulla tukemaan pyytämättä, Tikkanen muistelee.

– Nyt meillä on heittää 5 – 7 miestä viestin 1-joukkueeseen, ryhmän laajuus ja tasaisuus ovat valttimme, Tikkanen myhäilee.

– Keväällä asetimme kauden päätavoitteeksi voittaa SM-viesti Ristijärvellä sekä koko kauden kestävä viesti-cup. Myös tälle kaudelle koottu juniorteam kamppailee talvella nuorten SM-viestissä mitaleista

Reilun viikon päästä kisataan seuraavan kerran Taivalkoskella, jossa Tikkanen odottaa Mäeltä sprintissä samanlaista menoa kuin Vuokatissakin, ja 15 km:lla myös sijoittumista kärkipäähän.

– Juuso Haarala avaa myös kautensa, mielenkiinnolla odotan mikä on miehen syksyn kunto. Odotan että hyvänä päivänä 5 – 6 hiihtäjällä on saumaa päästä molempina päivinä 20 – 30 sakkiin.

Tikkanen kiittelee, kuinka suuri joukko pyhäjärvisiä, ja ihmisiä laajemminkin, kannustaa ja elää SkiTeamin matkassa.

– Se lämmittää ja palkitsee. Myös sinnikäs työ tuottaa tulosta, uskolliset tukijat ovat mahdollistaneet laadukkaan joukkueen kasaamisen. Ilman sponsoreita tämän tasoinen toiminta ei olisi mahdollista. Ei edes korona karkottanut taustajoukkojamme pois, siitä suuri ja nöyrä kiitos kaikille.

Tikkanen harmittelee kuitenkin vuosien aikana kuulemastaan arvostelusta, että Pohti SkiTeam on ”ostoporukka”.

– Ei monestakaan pitäjästä löydy niin montaa hiihtäjää että saataisiin edes jonkinlainen viestiporukka kasaan. Meidän tiimi koottiin aikanaan Komun Jounin ympärille, Jouni oli silloin ainoa menestyvä hiihtäjä, mutta yksin on aika vaikea viestejä hiihdellä.

Manageri Tikkanen toteaa, että hiihtotiimit ovat nykyaikaa, enää ei eletä 60 – 70 -lukua.

– Tätä kautta seurat ja niiden kotikunnat sekä yhteistyökumppanit saavat näkyvyyttä. Joukkuelajeissa kyseinen käytäntö on ollut jo vuosikymmeniä: kootaan porukkaa yhteen laajaltakin alueelta. Myös tärkeä juniorityö kuuluu perus- ja yleisseurojen toimenkuvaan. Pohti SkiTeam toimii Pyhäjärvellä innoittajana ja esikuvana paikkakunnan lapsille ja nuorille, hän päättää.

Pääkuva:

Pohti SkiTeamin Joni Mäki  toimi Vuokatissa miesten kisojen kapellimestarina. Lauantaina hän voitti suvereenisti kaikki sprinttikisan lähtönsä. Sunnuntain viestissä Mäki lähti heti startista vetämään omaa tahtiaan, jolle ei vastusta löytynyt. (Kuva: Ismo Aaltonen)