Välimuotoiselle asumiselle on kysyntää

Pyhäjärven kaupungintalon viereen suunnitellaan Virkkulankylä-taloa, joka on välimuoto tavallisen asumisen ja tehostetun palveluasumisen välillä. Tarvetta ja kysyntää on yli 55-vuotiaille tarkoitetuista vuokra-asunnoista palveluiden lähellä.

 

Virkkulankylä-konseptin senioritaloissa korostetaan asumisen yhteisöllisyyttä. On yhteistiloja ja yhteistä tekemistä. Pyhäsalmen senioritalossa korostuu luonto, kaikista 22 asunnosta avautuu näkymä Pyhäjärvelle ja tontille kaavaillaan kasvimaata ja kukkapenkkejä.

Välimuotoista asumista haluavat esimerkiksi monet sivukylillä asuvat, jotka haluavat lähemmäksi palveluita mutta eivät palvelutaloon. Myös paluumuuttajia voi kiinnostaa vuokra-asunto hyvällä paikalla.

– Pyhäjärven vanhusneuvosto odottaa tätä taloa, ja Selänteestä on viestitetty, että 10–15:lle nyt tehostettuun palveluasumiseen tulleelle tällainen välimuotoinen asumisen sopisi paremmin, hyvinvointikoordinaattori Arja Rantapelkonen kertoi.

Entisen ”valkoisen talon” tontille tulevan kerrostalon suunnittelu on alkamassa. Uuden asemakaavan mukaan kaupungintalon parkkipaikan reunaa kulkee katu Pistotie. Siitä tulee liittymä senioritalolle. Pyhäjärvellä toivotaan puukerrostaloa, mutta lupa- ja rahoitusasiat ovat vielä auki.

Jos kaikki menee suunnitellusti, Ara-rahoitus ja investointitukea saadaan, taloa voidaan alkaa rakentaa ensi vuoden kesällä ja valmista olisi keväällä 2022. Näkymien avartamiseksi Ollintien rannan puoleista puustoa harvennetaan.

Kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi totesi, että paluumuutto Pyhäjärvelle tai kakkoskodin hankinta kiinnostaa useita ihmisiä. Heille pitää olla tarjolla laadukkaita asumisvaihtoehtoja. Torkkolantien vuokratalo ja Osuuspankin tontille suunniteltu omistustalo ovat erilaisia kohteita kuin uusi senioritalohanke.

Hänen mukaansa uuden senioritalon kohdalla on tullut esiin esimerkiksi asumisen helppous, se on hissitalo lähellä palveluja. Yhteisöllisyyttä haluavat esimerkiksi yksin asuvat seniorit ja paluumuuttajat.

Pyhäjärvi on turvallinen asuinpaikka, myös nyt korostuvan terveysturvallisuuden kannalta. Älykästä teknologiaa tarvitaan asuntoihin sekä joustavuutta, ettei tarvitse muuttaa siinä vaiheessa, kun alkaa tarvita kotiin tuotavia palveluja.

Senioritalossa Pyhäjärven yhteistyökumppani on Kuusikkoaho Oy, joka on toteuttanut yhteisöllistä senioriasumista kymmenen vuotta.

Toimitusjohtaja Teemu Turunen arvioi, että raskasta palveluasumista on tarjolla jopa liikaa.

Kuusikkoahon Virkkulankylä-malli panostaa kevyempään hoivaan. Asuminen on itsenäistä, henkilökuntaa ei ole jatkuvasti paikalla eikä yhtiö itse tuota hoiva- ja hoitopalveluja.

– Olemme toteuttaneet pientalopohjaisia malleja esimerkiksi asuntomessuilla. Pyhäjärvi on ensimmäinen kerrostalokohteemme. Täällä palvelut, kuten kauppa, apteekki ja pankki ovat rollaattorimatkan päässä asunnoista, Teemu Turunen sanoi.

Yhteisöllisyyttä edistämään useilla paikkakunnilla on perustettu Virkkulan ystävät–yhdistys. Pyhäjärvellä on jo useita toimivia yhdistyksiä, joiden kanssa yhteistyötä voi tehdä ilman uuden yhdistyksen perustamistakin.

Kirsi Haapea

Pääkuva:

Pyhäjärven kaupungin ja Kuusikkoaho Oy:n yhteistyösopimus senioritalosta vahvistettiin korona-ajan kyynärtervehdyksellä. Vasemmalta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Asko Kauranen, kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi ja Kuusikkoahon toimitusjohtaja Teemu Turunen.

Uusi senioritalo tulee kahdelle tyhjälle tontille kaupungintalon naapuriksi. Kuvassa vasemmalta Arja Rantapelkonen, Teemu Turunen ja Henrik Kiviniemi.