SM-hiihdot helmikuussa

Ensi talven Pyhäjärven SM-hiihtojen ajankohta on varmistunut. Yleisten sarjojen SM-hiihdot järjestetään Pyhäjärvellä 5.-7. helmikuuta.

Maastohiihdon johtoryhmä vahvisti viime viikolla pitämässään kokouksessa tulevan talven SM-hiihtojen ja Suomen Cupin ajankohdat. Yleisten sarjojen SM-hiihdot järjestetään Pyhäjärvellä 5.–7. helmikuuta ja Ristijärvellä 26.–28. maaliskuuta.

Pyhäjärvellä hiihdetään sama ohjelma mikä oli viime talven Vöyrin SM-hiihdoissa. Hiihtotavat ovat nyt toisin päin. Perjantaina hiihdetään parisprintit perinteisellä hiihtotavalla, lauantaina naisten 10 km ja miesten 15 km ovat vapaalla. Kisaviikonloppu päättyy sunnuntaina hiihdettäviin henkilökohtaisiin perinteisen sprintteihin.

SM-sprinttikisoilla on painoarvoa, sillä ne ovat viimeiset näytönpaikat helmi–maaliskuun vaihteessa hiihdettäviin Oberstdorfin MM-hiihtoihin. Honkavuoren uusittu sprinttirata on jyrkkine nousuineen riittävän haasteellinen katsastuspaikka hiihtäjille ja yleisölle oivallinen paikka seurata kisan kulkua. Distanssihiihtäjät valitaan MM- kisoihin pääosin maailmancupin näyttöjen perusteella.

Pohti SkiTeamin hiihtäjillä on puolustettavana kotikisoissa Joni Mäen sprintin voitto ja Mäen ja Heikki Korpelan  parisprintin hopea sekä Joel Ikosen ja Juuso Haaralan samassa kisassa saavutettu viides sija.

Ristijärven viime kevään SM-hiihdot peruuntuivat koronapandemian vuoksi. Järjestäjät saivat uuden mahdollisuuden ensi maaliskuun lopulle. Kilpailu hiihdetään samalla ohjelmalla mikä oli tarkoitus olla keväällä. Naiset hiihtävät 10 km ja miehet 15 km (P), viestit (P/V) sekä 30 ja 50 km (V).

Pyhäjärven SM-hiihtojen järjestämisestä päätettiin Maastohiihdon johtoryhmässä jo vuosi sitten. Keväällä peruuntunut Suomen Cupin kisa siirtyy seuraaville vuosille. Ennakkolupaus niiden järjestämisestä on jo saatu.

Nuorille on ensi talvena kolmet SM-hiihdot. Jyväskylän viime talven peruuntuneet kisat hiihdetään 1.–2. tammikuuta, Vuokatissa hiihdetään 15.–17.1. ja Keuruulla 13.–14.3. Hopeasompaikäiset kilpailevat Taivalkoskella 19.–21.3 ja veteraanit Valkealassa 12.–14.2.

Suomen Cupin paikkakunnat ovat Vuokatti 7.–8.11., Taivalkoski 21.–22.11, Vantaa 12.–13.1. ja Ruka 9.–10.4. Pyhäjärven ja Ristijärven SM-hiihdot kuuluvat myös Suomen Cup-sarjaan.

Pyhäjärven SM-hiihtojen järjestelytoimikunta on pitänyt jo ensimmäisen kokouksensa. Pauli Pesonen toimii toimikunnan veturina ja Iiris Puro sihteerinä. Esa Ryynänen kantaa kilpailunjohtajan vastuun. Eri alueiden vastuuhenkilöt on nimetty, kutakin sektoria täydennetään syksyn aikana. Järjestelytoimikunta asetti tavoitteeksi, että koko kisaorganisaatio olisi kasassa viimeistään marraskuun loppuun mennessä.

Tärkeimpänä tehtävänä on käynnistää kisojen varainhankinta heti nyt alkusyksystä. Majoituskohteiden kartoittaminen on jo aloitettu. Kisoihin tarvitaan yleisten majoituskohteiden lisäksi myös perhemajoitusta. Niistä voi olla yhteydessä kisajärjestäjiin.

Honkavuoren uuden pysäköintialueen ja huoltohallin rakentaminen ovat aikataulussa. Kaiken pitäisi olla valmista ennen talven tuloa. Pieni talkooporukka on ahkeroinut konemiesten apuna jo toista kuukautta.

Ensi talven kisat ovat jo kahdeksannet Pyhäjärvellä järjestettävät SM-hiihdot. Aikaisemmat on järjestetty vuosina 1975 – 1977 – 1978 – 2003 – 2007 – 2010 – 2013. Lisäksi Suomen Cupin osakilpailu hiihdettiin vuonna 2015.

Pyhäjärven SM-hiihtojen järjestäjinä toimivat Lamminahon Ahto, Pyhäjärven Pohti ja Pohti SkiTeam. Kisalogo on Sami Syrjän suunnittelma. Kaikki muutkin 2000-luvun kisojen logot ovat hänen käsialaansa.

Kisaorganisaation vahvuus tulee olemaan noin 200 – 250 henkilöä. Kisoihin odotetaan kolmen päivän aikana kaikkiaan 4000 –  5000 kisavierasta.   

Kauko Tikkanen

 

Kuvassa Vöyrin SM-hiihtojen parisprintin Pohti SkiTeamin menestyjät.

kuva Kauko Tikkanen