Valintatalon saneeraushanke ei ole ottanut tuulta alleen

Pyhäjärvisiä yrittäjiä lähestyttiin viime viikolla kirjeellä, jolla selvitettiin kiinnostusta lähteä kehittämään Valintatalon kiinteistöstä uutta liikepaikkaa.

Kirjeessä kerrottiin, että Pyhäjärven Kehitys Oy on mukana kyseistä kiinteistöä kehittävässä konsortiossa yhteistyössä Pyhäsalmen Rakennus Oy:n kanssa. Rakennuksesta olisi tarkoitus saneerata nykyaikainen kauppakeskusmainen liikepaikka. Saneerattavat tilat ovat katutasossa ja kellarikerroksessa, kooltaan 40-300 neliömetriä.

Tavoitteena on ollut vastata muun muassa PeeÄssän kiinteistöstä purettavan siiven yrittäjien tilatarpeisiin. Yhteydenottoja yrittäjiltä on toivottu tämän viikon aikana.

– Hanketta on suunniteltu pitkään. Näyttää kuitenkin siltä, että yrittäjät jotka ovat menettämässä toimitilansa, eivät ole lähdössä hankkeeseen mukaan. Hanke ei siis toteudu alkuperäisen suunnitelman mukaan. Se voi kuitenkin nousta uudelleen henkiin toisenlaisena. Vaihtoehtoja edelleen selvitetään. Tarjoamme yrittäjille erilaisia vaihtoehtoja ja yrittäjät itse päättävät mitä tekevät, vt. kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi kertoo.

Kirjeessä kerrottiin, että hankkeeseen haetaan perustajaosakkaita, jotka voisivat lähteä mukaan joko oman yrityksen tilatarpeen kautta tai kiinteistösijoittajana. Myös kiinnostusta tilojen vuokraamiseen tai muuhun yhteistyöhön kartoitettiin.

– Uusille yrittäjille tarjotaan vuokratilaa, mutta meidän pitäisi ostaa tilat. Meille tehdyssä ehdotuksessa tarjottiin osakkuutta, joka olisi tarkoittanut tilojen ostamista 25 vuoden laina-ajalla. Olisin 81-vuotias siinä vaiheessa, kun laina olisi maksettu. Sanoin siis ei kiitos. Paikka sinänsä kiinnostaisi, jos se saneerattaisiin ja sieltä olisi mahdollista saada vuokratilat. Se olisi keskeisellä paikalla, Myrskylyhdyn yrittäjä Sirkka-Liisa Leinonen kertoo.

Myrskylyhty on vuokralla nykyisissä tiloissa, joita odottaa purkaminen. Uusi paikka täytyisi löytää ensi kevääseen mennessä.

– Ensi kuussa olisi oikeasti pitänyt lähteä, mutta saimme jatkoaikaa. Olemme koko aika aktiivisesti kulkeneet ja etsineet vuokratilaa. Haluamme jatkaa yrittäjinä ja periksi ei anneta, Sirkka-Liisa sanoo.

Tilaongelmien kanssa painii myös Kukka Marleenan yrittäjä Hanna Höyhtyä.

– Olisimme olleet kiinnostuneita lähtemään mukaan, kun tilaa tarvitaan. Osakkuusvaihtoehtoakin olisimme voineet harkita, jos siihen olisi löytynyt järkevä pohja ja mukaan oltaisiin saatu riittävästi yrittäjiä. Mieluummin kuitenkin olisimme tulleet mukaan vuokralaisina.

Hannaa harmittaa, jos Valintatalon saneeraushanke kariutuu tyystin.

– Pidän tärkeänä että hanke olisi toteutunut, koska se olisi piristänyt kaupungin ilmettä. Jos saadaan jotain muutosta aikaan, niin se poikii uusia juttuja, Hanna jatkaa.