Kun kaikki ei menekään niin kuin piti – joulun aikaankin on apua tarjolla

Useimmille joulun aika on ilon ja yhdessäolon juhlaa, mutta se voi tuoda mukanaan myös erilaisia haasteita, henkilökohtaisia kriisejä ja tilanteita, joissa tarvitaan ulkopuolista apua. Viranomaisten lisäksi apua tarjoavat lukuisat järjestöjen ylläpitämät kriisipalvelut. Artikkeli on vapaasti luettavissa.

 

Pohteen sosiaali- ja kriisipäivystys on aina avoinna. Sinne voi soittaa, jos tarvitsee kiireellistä apua esimerkiksi lastensuojeluun, väkivaltaan, asumiseen, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyen. Pyhäjärvisiä palvelee Jokilaaksojen yksikkö numerossa 044 479 3644.

Jos henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on uhattuna tai vaarassa, voi soittaa myös yleiseen hätänumeroon 112. Ennen hätänumeroon soittamista tulisi harkita, voiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu riittää ratkaisemaan tilanteen.

Apua on saatavilla järjestöjen ylläpitämien auttavien puhelimien ja -chattien muodossa. Osa niistä palvelee myös joulun pyhinä. Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE on koonnut verkkosivuilleen jäsenjärjestöjensä joulun ajan palveluja.

 

Esimerkkejä muutamista järjestöjen tarjoamista auttamiskanavista:

MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti ja maksutta mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Numero 116 111 palvelee maanantaista perjantaihin kello 14–20 ja viikonloppuisin kello 17–20. Verkosta löytyy myös Lasten ja nuorten chat-palvelu, joka on avoinna joka päivä kello 17–20. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat avoinna myös jouluna. Puhelimessa ja chatissa päivystetään joulun aikaan päivittäin kello 17-20.

Nuorten tukilinja auttaa maanantaista perjantaihin kello 20–24 samassa numerossa 116 111 itsetuhoisuudesta, väkivallasta, mielenterveysongelmista tai muista vaikeista tilanteista kärsiviä nuoria, jotka tarvitsevat ammattilaisen apua. Nuorten tukilinja päivystää läpi arkipyhien. Puhelusta ei peritä maksua.

 

Mieli ry:n kriisipuhelin (09 2525 0111) on avoinna läpi joulun. Suomenkielinen Kriisipuhelin vastaa soittajille vuorokauden ympäri. Palvelusta muilla kielillä löytyy tietoa mieli.fi -sivustolta. Palvelusta ei peritä maksua.

Mieli ry:n chat-palvelun nimi vaihtuu 8. tammikuuta Solmussa-chatista MIELI Kriisichatiksi. Chat palvelee tavallisten aukioloaikojensa mukaan maanantaista torstaihin myös joulun aikaan. Aukioloajat löytyvät mieli.fi -sivuilta.

12–19 -vuotiaille nuorille suunnattu Sekaisin-chat palvelee joulunakin maanantaista perjantaihin, normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Aukioloajat löytyvät mieli.fi -sivuilta.

 

Mielenterveyden keskusliiton Valoa-chat on avoinna normaalisti arkisin kello 12–15 ja palvelee myös välipäivinä.

Normaalisti tiistaista torstaihin palveleva Neuvontapuhelin on joulutauolla. 9. tammikuuta alkaen mielenterveysneuvontaa on taas saatavilla maksullisessa palvelunumerossa 0203 91920.

 

Kirkon keskusteluapu palvelee iltaisin kello 18–24 numerossa 0400 221 180 ja maanantaista perjantaihin kello 16–20 chatissa. Henkistä ja hengellistä tukea tarjoavat päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palveleva puhelin on Suomen vanhin auttava puhelin. Se on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1964 alkaen. Palvelusta ei peritä maksua.

 

Väestöliiton Perhepulmapuhelin palvelee lapsiperheiden vanhempia ja lasta odottavia vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, kasvuun ja kehitykseen sekä vanhempien ihmissuhteisiin ja jaksamiseen liittyvissä huolissa ja kysymyksissä. Puhelin toimii takaisinsoittopalveluna.  Numeroon 040 668 4101 voi jättää soittopyynnön joko tekstiviestinä tai ääniviestinä. Palvelusta ei peritä maksua.

 

Nollalinja auttaa henkistä, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita ja heidän läheisiään tai auttajiaan numerossa 080 005 005. Nollalinja on ilmainen auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä.

 

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän EHYT ry:n Päihdeneuvonta päivystää joka päivä ympäri vuorokauden numerossa 0800 900 45. Soittaminen on maksutonta ja anonyymiä. Puhelimeen vastaavat päihdetyön ammattilaiset.

 

Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa. Puhelu on maksuton. Normaalisti maanantaista perjantaihin kello 12–18 palveleva numero on tauolla 25.–26. joulukuuta ja 1. tammikuuta.

 

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheistensä ja rikosasioissa todistajana toimivien asemaa muun muassa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. Tyypillisiä rikoksia, joiden vuoksi Rikosuhripäivystykseen otetaan yhteyttä, ovat lähisuhdeväkivalta ja muut pahoinpitelyt, seksuaalirikokset, ryöstöt, henkirikokset, omaisuusrikokset, kunniaan kohdistuvat rikokset, häirintä, vainoaminen ja erilaiset yksilöön kohdistuvat omaisuusrikokset.

Rikosuhripäivystys palvelee arkipäivisin maksuttomassa numerossa 116006 ja chatissa. Joulun ja uudenvuoden aikaan palveluaikoja on supistettu. Tarkemmat tiedot löytyvät Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilta osoitteessa riku.fi.

 

Isät lasten asialla eli ILA ry:n työntekijät ja vapaaehtoiset koulutetut kokemusasiantuntijat tarjoavat vertaistukea lapsen vieraannuttamiseen tai vanhemman huoltokiusaamiseen liittyvissä asioissa numerossa 045 644 2846. Numero palvelee arki-iltaisin, paitsi tiistaisin, jolloin palvelua on tarjolla chatissa. Tarkemmat aukioloajat löytyvät isatlastenasialla.fi -sivustolta.

 

Useilla eri kielillä palveleva Kriisikeskus Monika auttaa maahanmuuttajanaisia, jotka ovat kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Normaalisti maanantaista perjantaihin päivisin avoinna oleva auttava puhelin numerossa 0800 05058 ja maanantaista keskiviikkoon iltaisin palveleva chatti ovat joulutauolla 25.–26. joulukuuta sekä 1. tammikuuta. Palvelusta ei peritä maksua.

 

Lisää järjestöjen maksuttomia puhelinpalveluja voi hakea Väestöliiton ja sen kumppanijärjestöjen ylläpitämän Hyvä kysymys -sivuston luettelosta. Hyvä kysymys on maksuton, kaikille avoin verkkopalvelu, joka tarjoaa neuvontaa, vertaistukea ja tietoa ihmisille elämän eri vaiheissa. Palvelu löytyy osoitteesta hyvakysymys.fi.

Lue myös