Kärsämäen sote-palvelujen tuottaminen huhtikuussa Terveystalolta Pohteelle – tieto oli Kärsämäelle yllätys

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ja Terveystalo ovat sopineet Kärsämäen sote-sopimuksen päättymisestä keväällä 2024. Sote-palvelut ehtivät toimia ostopalveluna reilut kahdeksan vuotta.

 

Vuonna 2014 Kärsämäen kunta päätti erota peruspalvelukuntayhtymä Selänteestä ja ulkoisti kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa vuonna 2015. Sopimuskumppanina oli alkuun Attendo, jolta sopimus siirtyi liiketoimintakaupassa Terveystalolle vuoden 2018 lopussa. Sopimuskautta oltiin jatkettu vuoteen 2027 saakka. Pohteen käynnistyessä vuoden alussa, sopimus siirtyi hyvinvointialueelle.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde tiedottaa, että hyvinvointialueelle siirtyneitä sopimuksia on päivitetty kuluneen vuoden aikana. Neuvotteluissa päädyttiin yhteisymmärryksessä sopimuksen päättämiseen ja palvelujen hallittuun siirtoon. Perusteluksi todetaan toimintaympäristön muuttuminen sekä palvelujen tilaajan että palveluntuottajan osalta. Sopimuksen muuttamista rajoittaa muun muassa hankintalaki.

Terveystalo tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Kärsämäellä maaliskuun 2024 loppuun saakka. Pohde vastaa palvelujen tuottamisesta Kärsämäellä huhtikuun alusta alkaen. Henkilöstö siirtyy Pohteelle liikkeenluovutuksella vanhoina työntekijöinä. Pohteen mukaan muutos ei aiheuta katkoksia asukkaiden palveluihin.

 

Tuliko muutos Kärsämäen kunnalle yllätyksenä?

– Oli yllätys, vaikka aavistimme asian olleen Pohteen johdossa esillä. Luotimme, että Pohde olisi pystynyt puolustamaan sopimusta sopimuskauden loppuun saakka, Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila kertoo.

Kärsämäellä arvioidaan palvalutuotannon siirtymisen vaikuttavan palvelutasoa heikentävästi.

– Päätös altistaa Kärsämäen palvelut nyt Pohteen sopeuttamistoimenpiteille, jotka voivat etäännyttää joitakin nykyisiä palveluita, Jussila miettii.

Kunnalle sopimus turvasi kuitenkin kahdeksan hyvää vuotta.

– Ulkoistus oli Kärsämäelle menestystarina. Palvelut olivat kattavat ja kuntalaiset pääsivät nopeasti hoitoon, myös Terveystalon sairaaloihin. Sopimus oli lisäksi tilaajalle taloudellisesti edullinen. Kunnan sotekulut nousivat alle prosentin vuodessa viimeistä vuotta lukuunottamatta. Pystyimme tämän vuoksi panostamaan kunnan elinvoiman kehittämiseen monella tavalla. Taseeseen kertyi kumulatiivisesti ylijäämää yli kymmenen miljoonaa sopimuskauden aikana maltillisen kustannuskehityksen ja kasvaneiden verotulojen johdosta, Jussila kuvailee.

 

Juttua päivitetty 13.12. klo 22.10 Esa Jussilan haastattelulla.

Artikkelikuva: Pohde

Lue myös