Leader-avustuksia Pyhäjärvelle: Hiilineutraalin lääketieteen keskus suunnittelee lääkekannabiksen kasvatusta kaivokseen

Keskipiste-Leader ry:n Startti Leader -rahoitusta saaneen pyhäjärvisen Hiilineutraalin lääketieteen keskus Oy:n tähtäimessä on alkaa kasvattaa lääkekannabista entisen kaivoksen syvyyksissä Pyhäjärvellä. Myönnetty 539 euron avustus käytetään verkostojen kehittämiseen.

 

 

Hiilineutraalin lääketieteen keskus on vuonna 2021 perustettu osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Pyhäjärvi ja toimiala muu luonnontieteellinen tutkimus ja kehittäminen. Osakeyhtiön tavoitteena on alkaa kasvattaa kaivoksessa lääkekannabista. Yhtiön toimintaa kehittävät neljä osakasta, Juuso Nurmela Kärsämäeltä, Joonatan Anttila Eurasta, Janne Kruunari Pöytyältä ja Mari Vähäkuopus Oulusta.

– Tarkoitus on aloittaa lääkekannabiksen kasvattaminen kaivoksen 660-tasolla, missä sijaitsevat Pyhäjärven Callion kasvatustilat, Nurmela vahvistaa.

Luonnonvarakeskus on testannut kaivoksen koetuotantoympäristössä aiemmin muun muassa nokkosen, perunan, chilin, sinapin, lakan, lupiinin, morsingon ja humalan hydroponista eli vesiviljelyä. 660 metrin syvyydessä olosuhteet ovat kasvien kasvattamiselle kosteuden ja lämpötilan kannalta sopivat.

– Kaivoksessa on kontrolloidut olosuhteet ja kaivosympäristöön liittyy myös turvallisuuselementti, Nurmela perustelee.

Lääkekannabiksen kasvattaminen vaatii ympäri vuorokauden vartioidut tilat. Vartiointi olisi entisellä kaivosalueella helppo toteuttaa. Nurmela kertoo, että yhtiö on suunnitellut toiminnan käynnistämistä jo pidemmän aikaa. Hän on tehnyt opinnäytetyön isommankin viljelmän toteuttamisesta. Startti Leader -avustusta käytetään verkostojen kehittämiseen. Tavoitteena on löytää sijoittaja kumppaniksi toiminnan käynnistämiseen.

– Lääkekannabis on tunteita herättävä, joten kotimaisia sijoittajia on vaikea saada mukaan. Laki kieltää kuitenkin vain kannabiksen kasvattamisen huumausainekäyttöön. Huumaavaa THC:tä ei tehdä.

Cannabis sativa eli hamppu on monikäyttöinen ja hyvin vanha viljelyskasvi. Hampulla on hyöty- ja päihdekäyttökohteita, joita varten kasvista on jalostettu erilaisia lajikkeita. Kuituhampusta valmistetaan esimerkiksi tekstiilikuituja. Öljyhampun siemenet ovat hyvä kasviproteiinin lähde ja hamppuöljy soveltuu sekä ravinnoksi että ihonhoitoon. Hamppukasvista valmistettavia päihdyttäviä kannabistuotteita kutsutaan marihuanaksi, hasikseksi ja hasisöljyksi.

Kannabiksen lääkekäyttö tuli Suomessa lailliseksi vuonna 2008 ja markkinoilla on kannabispohjaisia reseptilääkkeitä. Euroopan parlamentin mukaan useat EU-maat ovat laillistaneet lääkekannabiksen käytön. Maiden välillä on kuitenkin eroja sen välillä, mitkä tuotteet ovat sallittuja ja miten niitä saa käyttää. Euroopan parlamentti haluaa yhtenäistää kannabiksen lääkinnällisen käytön säätelyä EU:ssa ja lisätä rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja innovaatioihin.

 

Keskipiste-Leader ry:n hallitus esitti vuoden viimeisissä kokouksissaan tukea seitsemälle yritykselle ja kahdelle yleishyödylliselle investointihankkeelle yhteensä noin 100 000 euron edestä. Lopullisen viranomaispäätöksen rahoituksista tekee Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Startti Leader -rahoitusta saivat Pyhäjärvellä myös kolme muuta yritystä. Selänne automaatio Oy sai 965 euron tuen kaluston hankintaan ja logon suunnitteluun, Hiiden Verstas Ay 571 euroa Raku-uunin hankintaan ja Yrityspalvelu Balanssi 691 euroa verkkopohjaisen satujoulukalenterin toteutukseen.

– Startti Leader on meidän oma, helppo ja nopea rahoitusväline, pienille yritysten kehittämistoimille ja investoinneille, Keskipiste-Leader ry:n maksatusneuvoja Riikka Maria Talus kertoo.

Tukea voi saada pieniin yritystoimintaa kehittäviin investointeihin ja yrityksen muihin kehittämistoimiin enintään 2000 euroa vuodessa Hakeminen on yksinkertaista ja nopeaa. Tuen myöntäminen edellyttää, että yritys on Keskipiste-Leader ry:n jäsen.

Yleishyödylliseen investointiin myönnettiin Pyhäjärven Järvimatkailun Tuki ry:lle 10 065 euron tuki. Se on tarkoitus käyttää Pyhäjärven sataman laiturin laajennukseen. Laajennus on tarpeellinen, sillä erilaisten tapahtumien järjestäminen vaatii merkittävästi lisää tilaa laituriterassille. Laajennuksen myötä laituriterassille voidaan sijoittaa pöytiä ja tuoleja, sekä telttoja tapahtumien ajaksi. Uusi laituri tulee parantamaan satama-alueen käyttöä eri tapahtumiin, kuten konsertteihin ja muihin yleisötapahtumiin.

 

Keskipiste-Leader on Nivala-Haapajärven ja Haapaveden-Siikalatvan seutukuntien alueella toimiva paikallinen Leader-ryhmä, joka on rekisteröity yhdistys. Leader-ryhmät kehittävät maaseutua neuvomalla ja aktivoimalla sekä rahoittamalla paikallisia maaseudun kehittämishankkeita ja myöntämällä yritystukia.

Yritykset ja yhteisöt voivat hakea Leader-rahoitusta oman toimintansa kehittämiseen. EU:n maaseuturahaston ohjelmakauden vaihtumisen vuoksi tukea voi hakea seuraavan kerran keväällä 2023. Tarkemmista aikatauluista tiedotetaan erikseen. Toimijat voivat olla kuitenkin etukäteen yhteydessä Leader-toimistoon oman ideansa kanssa ennen varsinaisen haun aukeamista, Leader-toimistosta kerrotaan.

 

Artikkelikuva: Cannabis sativan kaupallista viljelyä, lähde unsplash.

Juttua päivitetty 4.1. klo 19.00. Otsikko paperilehden otsikon mukaiseksi, nimen korjaus ja pari täsmennystä kaivokseen liittyen.

Lue myös