Tanssi puhuu Ukrainasta – elämme rohkeuden aikaa

Harkovalainen Ethno Contemporary Ballet pyrkii levittämään ukrainalaista kulttuuria maailmalle tanssin keinoin.

 

 

Ukrainalaista kulttuuria Täydenkuun Tansseille tuo Ukrainan Harkovasta kotoisin oleva tanssiryhmä Ethno Contemporary Ballet. Ryhmä koostuu neljästä henkilöstä: perustaja, pääkoreografi Vadim Esaulenkosta, koreografi–tanssija Nina Bulgakovasta sekä kahdesta tanssijasta, Anastasia Mostovayasta ja Ekaterina Zhuravlevasta.

– Vadim valmistui kansantanssiosastolta ja minä Harkovan kulttuuriakatemian modernin tanssin linjalta. Meille syntyi idea luoda oma näkemys modernista tanssista – olemme inspiroituneet modernista etnisestä musiikista ja muinaisista rituaaleista eri puolelta maailmaa, kertoo Bulgakova.

Täydenkuun Tansseilla nähtävä teos kantaa nimeä Sano se hiljempaa, jos voit.

– Teos on ensimmäinen luova lapsemme, jonka olemme tehneet Vadimin kanssa Ethno Contemporary Balletissa. Tätä esitystä luodessamme selvitimme yksinkertaisten arjen esineiden merkityksen – luudat ja sirpit, nyt kaikki pelaa uudella tavalla! Yhtä tärkeään osaan näytelmässä nousee naisten rooli elämää antavana, rakastavana, vihaavana, liikuttavana ja toisinaan kaiken tieltään murskaavana. Nainen luovassa maailmassamme on kaiken perusta.

Tanssi on tanssiryhmälle kaikki kaikessa.

– Tanssi on tärkein osa elämäämme. Sama kuin minulta kysyttäisiin, kuinka tärkeää hengittäminen on minulle. Hengittämättä voi olla vain hetken, Bulgakova kuvailee.

 

Ethno Comperorary Ballet -esityksen lipputuloista osa luovutetaan hyväntekeväisyyteen Ukrainan sodan uhreille. Bulgakova näkee, että sota on muuttanut Euroopan.

– Kun Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan alkoi helmikuun 24. päivänä, ei vain ukrainalaisten, vaan kaikkien eurooppalaisten elämä muuttui. Nyt on kärsivällisyyden, kamppailun, rohkeuden, tuen, uhrauksien ja kiitollisuuden aika, korostaa koreografi.

– Tämä kaikki on tunteiden sekoitus Ukrainan asevoimia kohtaan: katumusta ja myötätuntoa kuolleita sotilaita kohtaan, ylpeyttä heidän rohkeudestaan ja kunniastaan sekä kiitollisuutta maittemme suojelemisesta – meidän suojelemisestamme. Nyt ryhmällämme on mahdollisuus puhua maailman kanssa Ukrainasta luovuutemme kautta. Juuri siksi olemme myös Täydenkuun Tansseilla.

Bulgakovan mukaan jokainen ukrainalainen elää hetkeä, jolloin on välttämätöntä säilyttää ja suojella kansallista identiteettiään.

– Tämän lisäksi levitämme kulttuurimme ainutlaatuisuutta maailmalle. Täydenkuun Tanssit auttavat meitä juuri tässä. Tällaiseen kulttuuritapahtumaan osallistuminen on meille kuin tuulahdus.

 

Tanssiryhmän jäsenet ovat uteliaita Suomea kohtaan.

– Olemme kuulleet, että Suomessa on kylmää verrattuna Ukrainaan. Olemme hieman hämillämme, sillä emme tiedä, mitä otamme matkallemme mukaan. Kesällä ei ole tapana ottaa lämpimiä vaatteita, pohtii Bulgakova.

– Olemme nähneet YouTube-videoita Suomesta. Teillä on kaunis luonto, epätavallinen kieli, suomalainen sauna ja mielenkiintoinen arkkitehtuuri.

Matkalta ryhmä odottaa uusien luovien ihmisten kohtaamisia sekä kommunikointia yleisön kanssa.

Emme ole koskaan käyneet Suomessa. On hauskaa päästä näkemään, minkälainen teidän kulttuurinne on ja oppia, miten suomalaiset elävät sekä mikä heitä innostaa ja inspiroi.

 

 

 

Joonas Kärkkäinen

Käännösapu: Irina Trifonova 

Lue myös