Taide-elämyksien teemana toivo

Sunnuntaina Pyhän Annan kirkossa nautittiin Pyhäsalmen Tanssi ry:n, Alpo Aaltokoski Companyn, Pyhäjärven seurakunnan, Pyhäjärven kaupungin ja TAIKE:n mahdollistamasta tanssi- ja musiikkitaiteesta. 

 

Taide-elämyksinä koettiin tanssiteos “Eilisen jälkeen”, jonka koreografia on Alpo Aaltokosken. Tanssiesityksen äänimaisemassa kuultiin Giya Kanchelin musiikkia.

– Teoksessa matkataan itseen ja menneeseen, nykyhetkestä kohti tulevaa ja muistutetaan toivon kannattelevan elämäämme. Minimalistinen hitaasti etenevä tanssi kutsuu katsojaa yhteiselle matkalla jättäen tilaa jokaisen kokijan omalle tulkinnalle, Alpo Aaltokoski kuvaili teosta.

Esitysten ja illan teemana oli “toivo”. Alpo kertoo toivon ja rakkauden olevan hänen elämänsä perusedellytyksiä.

– Toivo on kannatellut  elämääni erityisesti vaikeina hetkinä. Olen kohdannut toivonsa menettäneitä ja epätoivoisia ihmisiä, he ovat opettaneet minulle toivon syvän merkityksen.

Ali Saadin ja Sanna Salmenkallion duon esittämä musisointi arabirunouden sanoin teki myös Alpoon syvän vaikutuksen.

– He ovat sielukkaita taiteilijoita, heidän laulunsa uppoavat minuun aina hyvin syvälle, ne liikauttavat minussa jotakin sellaista jota en aina osaa sanoiksi pukea, hän kertoo kokemuksestaan.

Alpo pohti myös haastavan korona-ajan merkitystä ihmisten ajatusmaailmaan.

– Moni meistä miettii elämän merkityksellisyyttä, yhteyttä toisiin ihmisiin, ehkä käy myös pohdintaa omista arvoistaan. Tämän vuoksi pidän tärkeänä, että festivaali voi tarjota ihmisille myös sellaisia taidekokemuksia jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja, ja jotka avaavat myös tilaa keskustelulle.

Tulevista tapahtumista Alpo kertoo, että joulukuussa Pyhäjärvellä aloitetaan taiteilijaresidenssitoiminta.

– Akateemikko Marjo Kuusela on ensimmäinen residenssitaiteilija. Kuusela aloittaa residenssissä ryhmänsä kanssa Täydenkuun Tanssien 30-vuotisjuhlavuoden tilausteoksen valmistamisen. Residenssissä järjestetään avoimien ovien päivä jolloin pyhäjärviset pääsevät katsomaan harjoituksia ja keskustelemaan Kuuselan kanssa.

Ali Saad ja Saara Salmenkallio duetoivat musiikillaan arabirunouden sanoin.