Nouda oma vuosikirjasi kirjastolta

Lions Club Pyhäsalmi kantoi viime vuodelta ylijääneet Pyhäjärvi-vuosikirjansa kirjastoon, josta pyhäkkäät voivat noutaa kirjan itselleen veloituksetta.

– Viime keväältä meille jäi tavallista enemmän kirjoja kynsiin, kun koronan vuoksi koulukkaat eivät kirjoja myyneet, eikä niitä mennyt kauppoihinkaan entiseen malliin, vuosikirjatoimikunnan vetäjä Janne Kumpulainen taustoittaa tilannetta.

– Koronakevään johdosta piristämme nyt syksyä antamalla loput kirjat kaikkien käyttöön, heinäkuussa LC Pyhäsalmen presidenttinä aloittanut Niko Humaloja lisää.

LC:n kirjatoimikunta koostaa kirjat pääasiassa referoimalla Pyhäjärven Sanomista Pyhäjärven kiinnostavimmat henkilöt ja tapahtumat vuoden varrelta.

Kymmenellä eurolla myytävästä kirjasta myyjä saa puolet ja LC toisen puolen, joka palaa kiertoon klubin hyväntekeväisyystempausten ja lahjoitusten muodossa.

– Olemme jakaneet esimerkiksi stipendejä koululaisille ja opiskelijoille, Kumpulainen sanoo.

– Viime keväänä aloitettiin myös jakamaan todistuskansiot kaikille ekaluokkalaisille, Humaloja toteaa.

LC-läiset ovat myös aiemmin käyneet ulkoiluttamassa vanhuksia sekä järjestäneet seurakunnan kanssa yhteistyössä  kahvitilaisuuksia veteraaneille. Korona laittoi nämä toiminnot jäihin, ja veteraanit alkavat olla muutenkin vähissä. Seurakunnan kanssa yhteistyössä he ovat sytyttäneet jouluaattona kynttilät kaikille sankarihaudoille. Päiväkoti Hoijakan lapsia he ovat käyneet pyörittämässä järven jäälle rakentamassaan hoijakassa, ja kaupungin joulunavauksessa LC Pyhäsalmen väkeä löytyy usein puurokauhan varresta.

Vuosikirjan kokoaminen ja myynti on kuitenkin LC Pyhäsalmen tärkein varainhankintamuoto, ja tämän vuoden kirja on jo päätetty tehtäväksi, se tulee olemaan järjestyksessään 28. Pyhäjärvi-vuosikirja.

Kirjatoimikunnassa on kymmenkunta jäsentä, jotka lyhentävät Pyhäjärven Sanomien tekstejä, aihealueita kierrätetään vuosittain.

– Kirjan koostaminen aina eräänlainen kulttuuriteko, vuosikaudet referaatteja kirjoihin laatinut Kumpulainen miettii.

– Ja onhan se ihan hauskaakin olla tekemässä hyvää kirjaa, hyvästä lehdestä, Humaloja virnistää.

– Toisinaan tulee joutoaikana napattua kirjahyllystä vuosikirja ja selailtua siitä, mitä täällä vaikka kymmenen vuotta sitten tapahtui ja mistä puhuttiin, hän miettii.

– Kirja on sellainen Pyhäjärven ”Kuka–mitä–häh”-teos, Kumpulainen nauraa.

Miehet myös toteavat, että kirjan tekeminen on kaikille klubin jäsenille aika tasapuolinen tapa hankkia rahaa, sillä kaikista ei ole vaikkapa keikkumaan lumenpudotuksessa katoilla. Kirjanteossa jokainen voi kantaa kortensa kekoon. Tämän vuoden vuosikirja tehdään jälleen loppuvuodesta joulumarkkinoille, painosmäärä on arviolta 300 – 400 kappaletta. LC toivoo yhteydenottoja koululuokilta, urheiluseurojen porukoilta, tai muilta paikallisilta kolmannen sektorin toimijoilta, jotka haluaisivat olla kirjaa myymässä ja saamassa sen avulla rahaa omaan toimintaansa.

Kirjaston asiakaspalvelutiskin luona olevalta pöydältä voi hakea veloituksetta tai vapaaehtoisella maksulla viimevuotisia Pyhäjärvi-vuosikirjoja, tarjolla on myös muutama vuoden 2018 vuosikirja.

 

Viime keväänä LC Pyhäsalmi lahjoitti ensimmäistä kertaa todistuskansiot ekaluokkalaisille. (Kuva: Tiina Kumpulainen)

Pääkuva: Kirjatoimikunnan vetäjä Janne Kumpulainen (vas.) ja LC Pyhäsalmen presidentti Niko Humaloja näkevät Pyhäjärvi-vuosikirjan olevan tiivis läpileikkaus pyhäjärvisistä ihmisistä ja ilmiöistä kuluneen vuoden varrelta.