Pehmeä lasku musiikin pariin Jari Uutelan singlellä – Kappaleella on suuri merkitys Iinalle

Talent Suomesta pinnalle nousseen Iina Kangasharjun laulua kuullaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen Jari Uutelan ja Kangasharjun 8. syyskuuta julkaistavalla uudella singlellä. Mun piti opetella rakastaa mua -kappale sai syntynsä Jarin ja Iinan yhteisestä huolesta – sen onkin tarkoitus toimia voimakappaleena, joka rohkaisee ihmisiä miettimään omia valintojaan.

 

 

Vuonna 2009 Iina Kangasharju säväytti kuulijoitaan ympäri Suomen, kun tuolloin vain 10-vuotias pyhäjärvinen pieni tyttö otti osaa Talent Suomi -kilpailuun, jossa hän lopulta sijoittui toiseksi. Kilpailun jälkeen alkoi ahkera keikkailu ja jo lapsena Iina julkaisi ensimmäisen albuminsa, Kaunokirjaimin. Talent Suomi -kilpailusta on nyt kulunut jo neljätoista vuotta – kilpailun jälkeiset keikkamatkat Kangasharju muistaa mukavina kokemuksina.

– Reissailimme paljon, joten näin Suomea ja tutustuin paljon uusiin ihmisiin. Sain myös toteuttaa jo lapsena ammattilaisten kanssa upean albumin sekä pääsin myös keikkalavoille ammattimuusikkojen säestämänä, Iina kertoo.

Musiikista hän on pitänyt taukoa nyt jo kahdeksan vuoden ajan.

– Tauko musiikista johtui siitä, että halusin elää ihan tavallista nuoren tytön elämää ilman julkisuuden aiheuttamia paineita.

Iina Kangasharju loukkaantui tapaturmassa heinäkuun alussa juuri ennen promootiota, jonka vuoksi vain Jari Uutela nähdään singlen kannessa.

Vuosien tauko musiikista saa päätöksensä syyskuun 8. päivä, kun Jari Uutelan ja Iina Kangasharjun tuore Mun piti opetella rakastaa mua -single näkee päivänvalon.

– Tuleva single merkitsee minulle paljon. Ensinnäkin jo siksi, että se on minulle ensimmäinen kunnollinen musiikillinen ulostulo vuosien tauon jälkeen, mutta myös siksi, että pääsin toteuttamaan kappaleen koskettavasta aiheesta Jari Uutelan kanssa, joka oli todella vahvasti mukana jo silloin, kun lapsena tein musiikkia, Iina kertoo.

Hän tutustui Uutelan kanssa Talentista, jonka jälkeen mies säesti Iinaa keikoilla sekä toimi aputuottajana tämän debyyttialbumilla.

– Tuntui pehmeältä laskulta palata Jarin kappaleen merkeissä. Minulla ja Jari Uutelalla on musiikkitaustaa yhdessä jo lähes 14 vuoden takaa.

– Puhuimme Jarin kanssa ekaa kertaa jo kolme vuotta sitten, että meidän pitäisi tehdä joskus yhteisbiisi näin aikuisiällä. Asia jäi hautumaan mieleen ja vuoden alussa aloimme puhumaan asiasta taas uudestaan, ja siitä se sitten lähti, Iina kertoo.

 

Kappale sai syntynsä Uutelan ja Kangasharjun yhteisestä huolesta. Molempien mielenpäällä oli ollut ihmisten jaksaminen työpaikoilla modernissa yhteiskunnassa, jossa paineet työn suorittamiseen ovat valtavan kovat. He näkevät, että ihmisten väsymys ja tyytymättömyys voi johtaa pahimmillaan kiusaamiseen ja toisten aliarvioimiseen. Mun piti opetella rakastaa mua -singlen on tarkoitus toimia eräänlaisena voimakappaleena, joka rohkaisisi ihmisiä miettimään omia valintojaan.

– Kappaleen sanat koskettavat itseäni kokonaisuudessaan, mutta erityisesti lopussa kohta: mun piti opetella rakastaa mua, et joku joskus voisi rakastaa mua on niitä ajatuksia, joita itse olen vuosien varrella pohtinut – itsensä rakastamista ja rajojen vetämistä on joutunut opetelemaan, Kangasharju avaa.

Onko Iinalta odotettavissa enemmänkin tuoretta musiikkia?

– Toistaiseksi uutta musiikkia ei ole tiedossa tämän kappaleen jälkeen. Jätetään asia kuitenkin hautumaan, Iina paljastaa.

Jari Uutela tutustui Iinan kanssa jo vuonna 2009 Talent Suomi -ohjelman kautta. Kuva: Salla Flinkman.

 

 

 

Artikkelikuva: Iina kertoo, että tulevalla singlellä on hänelle suuri merkitys. Yhteiskappaletta Jarin kanssa suunniteltiin ensikertaa jo kolme vuotta sitten. Kuva: Iina Kangasharju.

 

 

Tämä artikkeli on avattu vapaasti luettavaksi 8.9.–15.9. osana Uutismedian liiton Pureudu paikallisiin -kampanjaa, jonka tavoitteena on tuoda esille paikallislehtiä sekä paikallislehtijournalismia.  

Lue myös