Pyhäjärven pääkirkko saa uuden nimen – Piispa Jukka Keskitalo toimittaa 125-vuotisjuhlamessun

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo toimittaa juhlamessun Pyhäjärven 125 vuotta täyttävässä pääkirkossa 30. lokakuuta 2022. Messun jälkeen on seurakuntakeskuksessa tarjolla lounas, jonka jälkeen vietetään vielä juhlahetkeä samassa paikassa. Piispan toimittamassa messussa otetaan käyttöön Pyhäjärven kirkon uusi nimi, jonka Pyhäjärven seurakunnan kirkkovaltuusto on hyväksynyt kirkkoneuvoston esityksestä.

– Olen iloinen päästessäni juhlistamaan pyhäjärvisten kanssa Pyhäjärven kirkon 125-vuotista historiaa. Pyhäjärven pääkirkko on kaunis vanha puukirkko, joka kuitenkin palvelee seurakuntaa myös 2020-luvulla. Samoin Pyhäjärven seurakunnassa yhdistyy merkittävä historia ja tässä päivässä eläminen, Keskitalo kuvailee.

 

Piispanmessua ja juhlaa on valmisteltu Pyhäjärvellä jo usean kuukauden ajan kirkkoherra Mirva Aholan ja vs. kirkkoherra Matti Vuohtoniemen johdolla sekä yhteistyössä seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa.

– Toivon, että seurakuntalaiset innostuvat lähtemään runsaslukuisesti mukaan juhlimaan 125-vuotiasta pääkirkkoamme ja samalla tätä meitä yhdistävää seurakuntaa, Vuohtoniemi toteaa.

Messussa on mukana Naiskuoro Cantado ja lapsikuoro. Tenhusen liikenne tarjoaa yhteiskyydityksen seurakuntakeskukselta. Messun jälkeen on ruokailu ja juhla seurakuntakeskuksessa.

 

Viime vuosina on Suomessa monella paikkakunnalla palattu vanhaan kristilliseen perinteeseen antaa kirkolle erityinen nimi. Vuonna 2005 Pyhäjärvellä otettiin käyttöön nimi Pyhän Annan kirkko Pyhäjärven seurakuntakeskuksen kirkkotilalle.

Pyhäjärven pääkirkko on puinen ristikirkko. Kirkon ominaispiirteitä ovat korkeat ruutuikkunat sekä puukoristeet ja -leikkaukset sisällä ja ulkoseinissä. Istumapaikkoja on noin 600. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Sebastian Gripenberg. Kirkko on valmistunut ja otettu käyttöön 31.10.1897.

Lue myös