Surullista mutta totta

Nyt valtiot ovat sopineet, että maapallon lämpeneminen pysäytetään alle kahteen asteeseen, mielummin 1,5 asteeseen.

Taisi se juna mennä jo. Lupauksilla ei näitä asioita korjata. Pelkät puheet ei auta varsinkin, kun pahimpien sotkijavalitioiden päämiehet eivät edes vaivautuneet tulemaan paikalle. G20-maat tuottavat maailman hiilidioksidipäästöistä lähes 80%. G20-maiden päätökset ja toimet ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Tehokkaimmat ja nopeimmat tulokset päästöjen vähentämiseksi pitää tehdä siellä, missä päästöt ovat suurimmat.

Vaikea on uskoa, että asiantuntijat eivät tiedä, että ilmasto on niin valtava juttu, ettei sitä pelkillä lupauksilla korjata, vai eikö haluta luoda pelkoa ja hysteriaa ihmisille?

Tätä voisi verrata laihialaisten peltojen lannoitukseen. Siellä puhutaan pellon reunalla sontaa.

Kaiken lisäksi päästöt pysyvät ilmakehässä kymmeniä vuosia, että tämäkin pitää ottaa huomioon.

Taisi muuten korkein ilmastonhaltija vähän näpäyttää näitä Glasgowssa kokoontuvia neuvotteluja, kun Englannissa oli myrsky, ettei kaikki päässeet edes paikalle kun puita kaatui radalle.

Nyt Eurooppa yrittää vähentää päästöjään, niin Kiina, joka aiheuttaa kolmanneksen kaikista päästöistä, vähän välittää näistä asioista, rakentaa lähes kaksisataa uutta hiiilivoimalaa, talouskasvun pitää nousta koko ajan.

Ja sitten metsät. Suomessakin taitaa olla miinusmerkkinen metsätalous, paljon tehdään metsäalueita viljelysten käyttöön ja maatalous on yksin pahimmista päästöjen aiheuttajista.

On monia maita, jotka ei välitä mitään metsistään. Brasilia hävittää surutta sademetsiään, jotka tunnetaan maailman keuhkoina. Venäjä hakkaa metsiään enemmän kuin pitäisi ja monet maat tekevät samoin.

Venäjä rakentaa suuria jäänmurtajia pitääkseen koillisväylän auki, joka lisää jäiden sulamista arktisilla alueilla, jossa lämpeneminen on muutenkin nopeampaa.

Ja sitten tämä korona, ei siitä päästä näköjään irti, tilanne vain pahenee. On se kumma asia tämä rokotevastaisuus, kun sitä ei saada kuriin. Kuitenkin nämä rokottamattomat täyttävät sairaalat, mutta eihän Suomessa voi pakottaa ihmisiä, kun pitäis säätää laki sitä varten. Jotkut on kyllä saaneet kuumetta sun muuta, mutta eiköhän se sairaalan voita. Itse en saanut muuta vaivaa kun kauhean rahapulan tästä rokotuksesta.

 

Tästä tulikin mieleeni, että pappi yllätti renkinsä kellarista ihmettelemästä tyhjien pullojen paljoutta. Pappi sanoi rengille, että näiden pullojen henki on karannut aikoja sitten

Johan renki vastasi, että ainoa lohtu on, että niillä oli viime hetkillä pappi seuranaan.

 

Pitää kohta rueta pukille kirjettä väsäämään!

Paavo Kulju

 

Lue myös