Ethän myy meille

Ehkäisevän päihdetyönviikon tapahtumat starttasivat Pyhäjärvellä viime viikon torstaina valvontainformaation merkeissä, kun Pyhäjärven Pohdin U12 -jääkiekkojoukkueen nuoret kiersivät kaupoissa kyselemässä ikärajatuotteiden valvonnasta.

 

 

Pyhäjärven Pohdin U12 -jääkiekkojoukkueen jäsenet starttasivat Ethän myy meille -kampanjan valvontainformaation viime viikon torstaina Pyhäjärven S-Marketilta, josta matka jatkui myös paikalliseen K-Markettiin sekä R-Kioskiin. Joukkueen jäsenien mukana kiersivät myös joukkueenjohtaja Minna Malila, koulukuraattori Mirka Majava sekä PPKY Selänteen ympäristöjohtaja Sanna Räty.

 

Kierroksen tarkoituksena oli tutustua ikärajavalvontaan energiajuomien, alkoholi- ja tupakkatuotteiden osalta. S-Marketissa etenkin energiajuomien kasvava suosio nuorten keskuudessa näkyy vahvasti.

– Paljon nuoret yrittää ostaa, mutta emme myy alle 15-vuotiaille ollenkaan. Usein kysytään, että saako ostaa, jos on vanhemmilta lupa, kertoo Pyhäjärven S-Marketin vastaava myymäläpäällikkö Kirsi Vesamäki.

Myös Mirka kertoo näkevänsä työssään koululla paljon energiajuomien käyttöä. Tämän saman ilmiön Minnakin on huomannut muun muassa jäähallilla.

– Meillä kun laitetaan hylly täyteen, se on seuraavana aamuna jo ihan tyhjä tiettyjen energiajuomien osalta. Siihen mahtuu kuitenkin melkein 200 tölkkiä, Kirsi kertoo.

Nuoret esittivät kattavan listan kysymyksiä Pyhäjärven S-Marketilla.

Vesamäki ei ole huomannut taas samanlaista kasvavaa suosiota tupakka- tai alkoholituotteiden osalta, joita harvemmin edes alaikäiset yrittävät ostaa. Tässäkin kuitenkin nousee toisinaan esiin alaikäisille välitys.

– Voi olla, että nuoret haluavat, että joku täysi-ikäinen ostaa. Näitäkin tilanteita tarkkaillaan, eikä välttämättä myydä henkilölle, joka yrittää ostaa paljon ja monta erilaista tupakkalaatua. Tätä ilmenee enemmän viikonloppuiltaisin, Kirsi avaa.

 

Nuorten kattavassa kysymyslistassa nousi myös esille koronaikana käytettävät maskit ja niiden mahdollinen vaikeuttaminen alaikäisen tunnistamisessa. Vesamäki ei ole tätä kuitenkaan kokenut ongelmaksi pienellä paikkakunnalla.

– Meidän alaikärajamme on tavallaan se 30 vuotta eli kaikilta mielestämme alle kolmekymppisiltä kysytään paperit, kun ostaa tupakkaa tai alkoholia. S-Etukortin takana on myös ikä, niin sitäkin kautta voidaan jonkin verran seurata, kertoo Kirsi.

 

S-Marketin henkilökunta käy erilaisia koulutuksia ikärajavalvontaan. Ehkäisevä päihdetyö näkyy kaupassa myös eri kampanjoin, kuten tällä hetkellä Näytön paikka -kampanjassa, jonka julisteissa esiintyy urheilijoita.

– Päivittäin meillä myös keskustellaan henkilökunnan kesken ikärajajutuista. Aamulla tarkastetaan edellisen päivän ikärajavalvonta, että tavoite täyttyy, Kirsi kertoo.

– Meille asetettu valvontatavoite on 90 prosenttia, mutta meidän oma tavoitteemme on, että saataisiin kuitenkin aina se 100 prosenttia täyteen.

 

Ympäristöjohtaja Sanna Räty, koulukuraattori Mirka Majava sekä joukkueenjohtaja Minna Malila kiersivät Pyhäjärven Pohdin U12 -joukkueen nuorten kanssa kaupoissa ikärajavalvonnan merkeissä. Kuvassa myös oikealla S-Marketin vastaava myymäläpäällikkö Kirsi Vesamäki.

 

Lue myös