Alppiolosuhteet kaivokseen – miljoonahankkeella potkua uusiokäyttöön ja suurseuralle

Pyhäsalmen kaivoksen MineSki-hiihtokeskushankkeen rahoitus varmistui miljoonasijoittajan lähdettyä mukaan projektiin. Hiihtokeskushankkeen myötä myös kulisseissa käyty pitkä vääntö päättyi ja Pohti Ski Team valittiin Suomen miesten maastohiihdon suurseuraksi joka edustaa Suomea tulevissa seurajoukkueiden maailmancupeissa.

 

MineSki-hiihtokeskushankkeessa rakennetaan kaivoksen 1400 metrin tasolle hiihtoputki ja vinotunneliin 11 kilometriä pitkä rullahiihtorata. Hiihtotunneliin rakennetaan jäähdytysputket jotta lumi säilyy siellä niin kesällä kuin talvellakin. Jäähdytysputkistossa voidaan hyödyntää Callion energiavarastohankkeen myötä jo pitkälle suunnittelemaa jäähdytystekniikkaa.

Vinotunneliin valmistuvaan rullahiihtoradan olosuhteet stabilisoidaan alppimajamaisiksi, jolloin harjoittelu siellä vastaa korkean paikan leiriä. Vinotunneliin syötetään typpeä hapen sekaan, ja laskettaessa happipitoisuus esimerkiksi 15 prosenttiin, harjoittelu vinotunnelissa vastaa harjoittelua noin 2500 metrin korkeudessa.

Pitkään valmisteltu MineSki-hanke sai tarvittavan rahoituspääoman kasaan, kun kiinalainen sijoittaja lähti projektiin mukaan.

– Olo on tosi huojentunut. Tätä hanketta ollaan valmisteltu vuosikausia vaivihkaa. Asiaa ei ole haluttu tuoda aiemmin esiin koska rahoitus on ollut epävarma. Kiinnostuneita yhteistyökumppaneita on kyllä ollut, mutta vasta kiinalaisen sijoittajan Gān Huàilen lähteminen mukaan rohkaisi muutkin varmistamaan rahoituksensa hankkeeseen, Pohti Ski Teamin manageri Kauko Tikkanen huokaisee.

Muina rahoittajina hankkeessa toimivat EU-hankerahoitus, Callio, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto sekä Pyhäjärveltä kotoisin oleva Etelä-Suomessa toimiva yrittäjä joka ei halua nimeään julkisuuteen.

– Gān toimii elektroniikka-alalla Kiinassa ja on kiinnostunut lähtemään mukaan erilaisiin innovatiivisiin hankkeisiin ympäri maailmaa. Hiihtämiseen hän ei ole tutustunut, mutta hankkeen myötä hän aikoo ehdottomasti tulla itsekin käymään kaivoksessa hiihtämässä, Tikkanen kertoo miljoonasijoituksen tehneestä kiinalaisesta liikemiehestä.

Myös Pyhäjärven Callion ohjelmajohtaja Sakari Nokela myhäilee tyytyväisenä.

– Callion osalta ei voi olla kuin tyytyväinen siitä, että kaivoksen tiloja saadaan hyötykäyttöön. Toki meillä on siellä muitakin hankkeita valmistelussa, mutta MineSki-hiihtokeskushanke antaa mukavasti positiivista signaalia siitä että kaivoksen uusiokäyttöön kehitellään koko ajan innovatiivisia ratkaisuja.

Nokelan mukaan hiihtoputken rakentaminen 1400-tasolle onnistuu kohtuullisen vaivattomasti, sillä kyseisellä tasolla on jo olemassa kaivoksen ruokailu- ja sosiaalitilat. Hankkeen suurin kustannus on 1400-tasolle vedettävä jäähdytysputkisto, ja toisaalta vinotunneliin vedettävä matalahappista ilmaa tuottava ilmanvaihtojärjestelmä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen. 

MineSki-hanketta ja tulevaa hiihtoputkea ja rullahiihtoreittiä esiteltiin eilen keskiviikkona kaivoksessa rahoittajille ja medialle.
Callio on tehnyt testauksia jäähdytysputkistoista ja typpipitoisuuden saavuttamisesta kaivoksen tiloihin.
”Korkean paikan leirin” olosuhteiden saavuttamiseksi on tehty myös ammattilaisten johdolla testauksia sopivista typpiseoksista.

Pohti Ski Teamin hiihtäjät ovat niin ikään tyytyväisiä siihen, että maastohiihtäjät saavat kaiken tarpeellisen ammattimaista hiihtoharjoitteluaan varten Pyhäjärveltä.

­– Onhan se tosi ainutlaatuista että Pyhäjärvelle tulee mahdollisuus päästä harjoittelemaan ”korkean paikan leirillä”. Tämä asettaa suomalaiset hiihtäjät samalle viivalle keskieurooppalaisten hiihtäjien kanssa, ja toki myös matkustamiseen käytettävä aika jää pois, Pohti SkiTeamin ykköstykki Joni Mäki toteaa.

Kaivokseen keskittyvä MineSki-maastohiihtokeskus hiihtoputkineen ja rullahiihtoratoineen oli myös ratkaisevassa roolissa siinä, että Pohti Ski Team valittiin Suomen miesten suurseuraksi, joka edustaa Suomea tulevissa seurajoukkueiden maailmancupin osakilpailuissa. Valinnan myötä Puijon Hiihtoseuran ja Jämin Jänteen miesten seurat liitetään osaksi Pohti Ski Teamia.

– Seurajohdolta ilmoitettiin meille tästä fuusiosta, niin kyllähän sitä piti hetki nieleskellä. Pyhäjärvelle luotavat olosuhteet ja etenkin iskukykyisen joukkueen kasaaminen kuitenkin vaikuttavat tosi lupaaville. Ainoa asia mikä mietityttää, on vetää ensi kaudella ylleen räikyvän värinen Pohdin punakeltainen hiihtoasu, tuleva Pohti SkiTeamilainen, toistaiseksi Puijon Hiihtoseuran väreissä hiihtävä Perttu Hyvärinen hymähtää.

Myös Suomen Hiihtoliiton suunnasta iloitaan Pyhäjärven kansainvälisen mittaluokan MineSki-hankkeesta, joka vahvistaa maastohiihdon asemaa, ei vain kansallisesti, vaan myös maailmanlaajuisesti.

Koko Ristijärven SM-viestien mitalikolmikko hiihtää jatkossa samoissa punakeltaisissa väreissä seurajoukkueiden maailmancupeissa kun Puijon Hiihtoseura ja Jämin Jänne yhdistyvät Pohti Ski Teamiin.
Joni Mäki iloitsee tulevista harjoittelun huippuolosuhteista. MineSkin hiihtoputki ja matalahappiset olosuhteet jättävät paljon turhia matkapäiviä pois kalenterista. Kuva: Sakari Kekki.
Pohti SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen ja Jämin puuhamies Tuomo Hakola liputtavat saman seuran väreissä.

Artikkelikuva: Kaivoksella nostettiin lippu salkoon, kun MineSki-hiihtokeskushankkeen rahoitus varmistui viimeinkin.

 

Aprillia!

Lue myös

Kommentointi ei ole käytössä.