Jopojen haastis! Tubettajat Niko ja Santtu

Miten päädyitte tekemään tube -videoita?

Santun tube-ura alkoi hänen murtaessa ranteensa. Tekemisen puutteen iskiessä hän mietti, mitä hän nyt tekisi. Santun isä osti hänelle videokameran, hän pähkäili mitä hän sillä tekisi, mutta tylsyyden takia hän alkoi kuvaamaan videoita, ja latasi ne nettiin.  “Videokamera jäi käteen, niin sanotusti”.

Niko kertoo, kuinka hän pelasi todella paljon pleikkaria pienenä. Idean videoiden tekemiseen Niko sai katsoessaan netistä pelivideoita. Pelivideoista ei saanut näyttökertoja, joten hän kiinnostui vlogaamaan. Eli kuvaamaan videoita omasta naamastaan ja elämästään.

Niko ja Santtu tapasivat tuben kautta. Nikon ystävä kertoi hänelle toisesta tubettajasta joka asuu samalla paikkakunnalla. He päättivät tavata ja lanittivat Nikon autotallissa. Molemmat hakivat kesätöihin Juissille kesäsomettajiksi. Heidän ollessaan työkavereita, he päättivät tehdä yhteisen kanavan, ettei tarvitse tehdä videoita erikseen.

Mitä tubetus on?

– Tubetus on itsensä ilmaisua ja muiden viihdyttämistä. Kuvataan videoita nettiin omasta elämästä, peleistä, omista kiinnostuksen kohteista ja lisätään ne YouTubeen. Lisäksi tehdään haasteita ja muita hauskoja juttuja.

Tienaako tubettamisella ja miten sillä voi alkaa tienata?

– Tubettamisella voi tienata, moni tubettaja tienaa elantonsa kuvaamalla videoita. Tubettamisella voi alkaa tienata kun on kymmeniä tuhansia seuraajia ja katsojia. Kaupallisesta yhteistyöstä ja mainoksista saa rahaa.

Oma aktiivisuus vaikuttaa myös siihen paljon tienaa.

Millaista palautetta saatte työstänne?

– Joka videoon tulee katsojilta paljon positiivista palautetta.  Seuraajilta tulee myös paljon ideoita videoihin. Palautetta tulee myös videoiden parantamiseen, mikä on mukavaa. Välillä saamme myös negatiivista palautetta mutta emme kiinnitä siihen mitään huomiota.

Miten tubettaminen vaikuttaa arkeenne?

– Rehellisesti sanottuna kaikki aikamme menee melkeinpä töiden tekoon. Viikonloput menee työkeikoilla, iltapäivät menee sähköpostien avaamiseen. Kun menemme käymään esim. kaupassa niin sielläkin me edustamme ns. omaa brändiämme. Tubettaminen on harrastus, työ ja elämäntapa.

Onko tubettaminen työnä raskasta?

– Työmme on ajoittain raskasta. Töitä on paljon ja välillä aikataulu on aika kiireinen. Projekteja on välillä monta päällekkäin ja yhteistyökumppanit pommittavat videoiden edistymisestä.

Videoita on silti hyvä julkaista ainakin kerran viikossa. Välillä on raskasta ja vaikeata keksiä millaisen videon seuraavaksi kuvaisi.

Mitkä ovat tubettamisen hyvät ja huonot puolet?

– Hyvät puolet on ehdottamasti ne, että saamme tehdä sitä mistä tykkäämme ja työmme on luovaa. Työ on palkitsevaa ja joidenkin videoiden kuvaamisen lisäksi saamme myös paljon uusia elämyksiä.

– Huonot puolet ovat ne, että välillä töitä tulee tehtyä liikaa ja stressiä pukkaa. Välillä on myös raskasta kun menee kauppaan ja ihmiset tunnistavat meidät.

Miten korona on vaikuttanut töihinne?

– Kaikki livekeikat on peruttu ja ne olivat iso osa tuloistamme. Olemme myös joutuneet perumaan videoita. Mutta onneksi voimme kotoa käsin tehdä ja videoita ja julkaista niitä.

 

Kuva: Nikon ja Santun kuvat

Lue myös