Apuvälineitä paikallisuutisten saamiseksi näön heiketessä 

Tiedonsaantia helpottavia apuvälineitä on saatavilla monenlaisia, kun näkö heikkenee. Lääkärin toteaman näkövammaisuuden perusteella on mahdollista saada tukea apuvälineen hankkimiseen. Näön heikennyttyä on tärkeää varata aika lääkärille. Lääkärin tekemän lähetteen avulla potilas pääsee apuvälinekartoitukseen, jossa määritellään, mitä apuvälineitä tarvitaan.  

– Yksittäiselle näkövammaiselle arjen perusapuvälineet, kuten valkoiset kepit, suurennuslasit ja muut myöntää perusterveydenhuolto tai keskussairaala. Kalliit tietotekniset apuvälineet, kuten tietokoneen ruudunlukija, suurennusohjelma ja sen sellaiset myöntää keskussairaala. Opiskeluun ja työelämään tarvittavat apuvälineet tai tietotekniset laitteet myöntää Kela lääkinnällisenä kuntoutuksena, kertoo Ari Talja näkövammaisten liitosta.  

Pyhäjärven Sanomat tuotetaan äänilehdeksi vapaaehtoisvoimin ja lehti ilmestyy ainoastaan CD-levyllä, joka on kuunneltavissa Daisy-laitteella. Laitteita lainaa Näkövammaisten liitto näkövammaisille sekä niille, joilla lääkärin toteama vamma tai sairaus haittaa olennaisesti painetun tekstin lukemista ja kosketusnäytön käyttöä. 

– Edellytys äänilehtien tilaamisessa CD-levynä on, että tilaajalla on näkövamman haitta-aste 50% tai enemmän. Kuuntelulaitteen voi saada lainaan, jos asiakkaalla on lukemista haittaava vamma tai sairaus, josta hän pystyy toimittamaan terveydenhuollon ammattilaisen allekirjoittaman selvityksen, Ari selventää. 

Pyhäjärven Sanomat luetaan keskiviikkoisin nauhalle vapaaehtoisten voimin. Nauha lähtee sähköisesti Näkövammaisten liiton Iiris-keskukseen, josta se toimitetaan näkövammaisille. Asiakkaiden kuunneltavissa lehti on perjantaina, kun CD-levy tulee postissa. 

– Erilaisia lukemista helpottavia apuvälineitä, kuten suurennuslaseja, valaisimia ynnä muita sellaisia voi kysellä apuvälinemyymälä AviriksestaOn myös olemassa erilaisia applikaatioita älypuhelimiin ja erillisiä skannereita, joilla voi lukea tekstiä synteettisenä puheena, Ari lisää.  

  

Lue myös:

Pyhäjärven Sanomat näkövammaisten saatavilla

Lue myös