Ppky Selänteen palvelurakenneuudistus: yhtymähallituksen esitys kaatui äänestyksessä

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen yhtymävaltuusto kokoontui eilen torstaina Pyhäjärvellä päättämään puhuttaneesta palvelurakenneuudistuksesta, ensivuoden talousarviosta sekä tämän vuoden määrärahamuutoksista.  

Selänteen kuntayhtymän johtajan Tuomas Aikkilan mukaan palvelurakenneuudistuksen osalta yhtymävaltuusto keskusteli pitkään ja perusteellisesti. Päätöksen tekeminen vaati lopulta äänestämistä. Viimeisessä äänestyksessä oli vastakkain yhtymähallituksen esitys, joka oli sama kuin kuntayhtymän johtajankin esitys sekä Haapajärven kaupungin yhtymävaltuutettujen esitys.  

– Äänestyksessä Haapajärven kaupungin yhtymävaltuutettujen esitys sai 9 ääntä ja yhtymähallituksen esitys pohjaesityksenä 8 ääntä. Näin ollen yhtymävaltuuston päätökseksi palvelurakenneuudistuksen osalta tuli Haapajärven kaupungin yhtymävaltuutettujen esitys, Aikkila kommentoi.  

Aikkilan mukaan päätöksen myötä ei päästä siihen säästösummaan kuin mitä yhtymähallituksen esittämällä mallilla olisi päästy. 

– Tarkkaa laskelmaa tästä päätöksen mukaisista säästöistä ei ole olemassa, koska esitys tuli viranhaltijoiden tietoon vasta eilen Aikkila kertoo.  

 

Äänestyksen voittanut Haapajärven kaupungin yhtymävaltuutettujen esitys on seuraava: 

 1. Kuntayhtymän akuuttivuodeosastotoiminta keskitetään pääosin Pyhäjärven 25 paikkaiseen vuodeosastoon 01.01.2021 alkaen.
 2. Kuntayhtymän lääkäripäivystys keskitetään Haapajärvelle. Muutos edellyttää uusien tilojen tekemistä ja valmistumista Haapajärvelle.
 3. Haapajärvellä akuuttivuodeosasto- ja arviointiyksikkö muutetaan 15 paikkaiseksi hybridiosastoksi 01.01.2021 alkaen nykyisen akuuttiosaston tiloihin kunnes uusi hybridiosasto valmistuu.
 4. Pyhäjärven arviointia tarvitsevat asiakkaat ohjataan Reisjärven arviointiyksikköön 01.01.2021 alkaen.
 5. Reisjärven arviointiyksikön toiminnan muuttamisesta 12 paikkaiseksi hybridiosastoksi käydään yt-neuvottelut. Tämän jälkeen yhtymävaltuusto päättää sen toiminnan muuttamisesta.Kiireetön lääkärivastaanotto toteutetaan Reisjärvellä viitenä päivänä viikossa. 
 6. Kuntayhtymän vuorohoitopaikat järjestetään omana toimintana, ostopalveluna/palvelusetelillä ja perhehoitona.
 7. Kuntayhtymän suun ja hampaiden terveydenhuollon palvelut järjestetään kunnittain kuten tähän asti.
 8. Välinehuolto keskitetään Haapajärvelle. Muutos edellyttää uusientilojen tekemistä ja valmistumista Haapajärvelle.
 9. Lääkekeskuksen toiminta loppuu ja Pyhäjärvelle jää osastofarmasia. Muutos tapahtuu 31.05.2021.
 10. Kuntayhtymän kotihoito- ja kotisairaalatoimintaa vahvistetaan tarvittavalla määrällä sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Toiminta aloitetaan 01.12.2020.
 11. Kuntayhtymän varahenkilöpankkia kasvatetaan viidellä sairaanhoitajalla ja viidellä lähihoitajalla. Toteuttaminen aloitetaan 01.12.2020

 

Tikanmäen mukaan päätöstä ei purematta niellä

PPKY Selänteen kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja ja valtuuston jäsen Jukka Tikanmäki yhtyy Aikkilan näkemykseen siitä, että suunnitellut säästöt eivät tule tällä mallilla toteutumaan.

– Tällä esityksellä Pyhäjärven ja Reisjärven kustannukset kasvavat ja Haapajärvellä jonkun verran pienenevät – että ei tätä voi tämmöisenään vielä hyväksyä. Lyhyesti sanottuna siitä kyllä joudutaan käymään keskustelua, että palveluja siirretään muualle ja meidän kustannukset nousevat, Tikanmäki kertoo.

Vuosi sitten syksyllä Ppky Selänteessä mietittiin toimia, joita tulisi tehdä että päästäisiin säästötavoitteisiin. Tuolloin päätettiin, että ulkopuolinen konsultti eli Perlacon tekee laskelmat.

– Perlacon teki selvityksen, jonka pohjalta palvelurakenneuudistuksen esitystä lähdettiin tekemään, Tikanmäki taustoittaa.

Tikanmäki kertoo yhtenä ajatuksena olleen, että Pyhäjärvelle investoitu sairaala olisi täydessä käytössä, vaikka osa palveluista olisi tasapuolisuuden nimissä siirretty muualle.

– Jokaisen on luovuttava jostakin. Nyt jos mennään haapajärvisten yhtymävaltuutettujen päätöksen mukaisesti, niin kustannuksia syntyy muun muassa siitä, että sairaalan koko potentiaalia ei hyödynnetä täysin.

Tikanmäen mukaan pyhäjärviset äänestivät hallituksen esityksen mukaisesti, mutta reisjärvinen valtuutettu Teuvo Nyman ratkaisi äänestyksen haapajärvisten yhtymävaltuutettujen esityksen hyväksi.

– Tuohon valtuuston päätökseen tehtiin eriävä mielipide, jonka perusteena oli se, että koko rakenneuudistuksen tarkoitus oli saada säästöjä aikaan, ja niitä ei tällä tavoin saada. Avainkysymykseksi nousee myös se, että kustannusvaikutuksista ei ole tarkkoja laskelmia olemassa.

Asia vaatii tarkastelua myös esityksen mukaisten yt-neuvottelujen osalta.

– Esityksessä oli, että Reisjärven osalta siinä pitää käydä vielä yt-neuvottelut läpi, mutta pitääkö muidenkin, niin tarkastellaan sitäkin puolta vielä, Tikanmäki avaa.

 

Kainalojuttu Tikanmäen näkemyksistä lisätty juttuun 17.11.20 kello 22.10.

 

Arkistokuva: Mirka Kauranen