Susivahingot puhuttavat

 Syksyn metsästyskautta on vietetty viikonlopun jälkeen osittain synkissä tunnelmissa susivahinkojen vuoksi.

– Ajokoira joutui suden suuhun viime perjantaina ja hirvenmetsästys alkoi lauantaina ikävästi Kuonalla, kun samat sudet tappoivat hirvikoiran, jolla oli susiliivi päällä, vahvistaa Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana ja yhtenä yhteyshenkilönä toimiva Heikki Kopponen.

Ajokoiran omistanut Pekka Ojala kertoi koettaneensa valita irtilaskupaikan turvallisuutta ajatellen.

– Lähdin aamulla jänismetsälle ja laskin koiran irti lähellä entistä Nyppylän koulua. Koira ehti ajaa jänistä noin puolituntia, kunnes hyvä ajo katkesi kuin seinään. Se oli kerrasta poikki.

Pekka lähti paikalle huudellen koiraa. Välimatkaa paikkaan oli muutama sata metriä.

Tikan Juha riistanhoitoyhdistyksestä kävi paikalla tarkastamassa tapauksen. Koiran revitystä kunnosta ja maan polkeumista pystyi päättelemään, että susia oli enemmän kuin yksi.

Sama lauma tappoi Haapaveden ja Haapajärven rajan tuntumassa hirvikoiran sunnuntaina. Kyseinen lauma kulkee Pyhäjärvellä muun muassa Nurmesperän, Parkkiman ja Kuonan alueella.

– Laumaan kuuluu havaintojen perusteella ainakin neljä yksilöä. Kyseinen lauma tappoi myös pari viikkoa sitten Kuonalla hirvikoiran, kertoo ylikonstaapeli Jouko Tikka.

Samalla suunnalla Parkkimalla, Vaskikellon liepeillä ja Jokikylällä kulkee myös yksinäinen susi, joka aiheutti reilu viikko sitten Parkkimalla lammasvahinkoja.

Viime viikkoina tavatuista susista on tehty petoyhteyshenkilöille ilmoituksia. Esimerkiksi lauantaina susi oli ylittänyt tien Parkkimalla Sarvelan mäellä passiketjun läheisyydestä.

– Näköhavaintoja on pyritty vahvistamaan, mutta se on vielä osittain haasteellista, kun ei ole lunta. Vahvistettuja näkö-, jälki- ja kuvahavaintoja on kirjattu Tassu-järjestelmään, minkä perusteella Luke tekee myös kanta-arviot, kertoo Kopponen.

– Poliisille ei näistä tule useastikaan tietoa eivätkä ne ensisijaisesti poliisille kuulu, ellei sutta ole esimerkiksi ammuttu. Muuten petojen aiheuttamista vahingoista tulee välittömästi ilmoittaa vahinkopaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle, joko toteaa ja arvioi vahingon, kertoo Jouko Tikka.

Varmistusta sille, että Rillankivellä koiran päälle olisi käynyt susi ja jota olisi ammuttu, koska susi on koettanut käydä ihmisen päälle, ei löydy viranomaisen vahvistusta.

– Rillankiveltä on saatu tietoon, että sunnuntaina susi on tullut koiran perässä miehen luokse passipaikalle, mutta tästä tapauksesta, jossa sutta olisi myös vahingoitettu, ei ole ilmoitettu, Tikka kertoo.

Kopponen ja Tikka vahvistavat, että sudet ja niiden aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet alueella esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Ei ole aikaisemmin tämmöistä rypästä ollut, että ehkä aktiivien pitäisi pohtia vahinkoperusteisten lupien hakemista, Tikka miettii.

Vahinkojen perusteella riistakeskukselta voi hakea lupia, jokseenkin niitä myönnetään nihkeästi. Lupaa voi hakea kuka tahansa, jolle susi tai lauma aiheuttaa haittaa.

– Jatkoa tarkastellaan ja mietitään, mutta kyllähän sieltä varmaan lupaa haetaan, Kopponen pohtii.

Pantasusiseurannasta ei voi tällä hetkellä seurata laumojen liikkeitä laajemmin.

– Viime talvena ei ole pannoitettu susia, ja siksi siellä ei niitä näy samalla tavalla kuin aiemmin. Nyt koko Suomessa näkyy viisi pantasutta, joista Lumi on lähimpänä Savon puolella, kertoo Kopponen.