Sup-lautailu on koko perheen laji

Pyhäjärven kaupungin liikuntatoimi ja Emolahden leirintälue järjestivät viime  perjantaina sup-lautailupäivän, jossa pääsi ilmaiseksi tutustumaan lajiin.

Stand up paddling eli sup-lautailu on kasvattanut suosiotaan Suomessa jo monen vuoden ajan. Viime perjantaina Emolahti Campingin uimarannalla oli mahdollista kokeilla kyseistä lajia, kun Satu Luukkonen Kalajoen Hiekkarsärkkien Surf Centeriltä oli opastamassa lautojen käyttöä.

– Koko perheen paras kesälaji, tiivistää Satu Luukkonen hymyillen sup-lautailun idean.

Sup-lautailun välineinä toimii lajille ominainen lauta ja mela. Lautailua voi tehdä istuen, polvillaan tai seisten.

– Aluksi suositellaankin istumaan, ketään ei pakoteta seisomaan heti ensimmäisellä kerralla, Luukkonen nauraa. Emolahden uimarannalla oli viime viikon perjantaina mahdollista kokeilla sup-lautailua yhteensä neljän tunnin ajan. Käytettävissä oli yhteensä 12 lautaa, joista isoimmalle mahtuu jopa kymmenen henkeä.

 

Kalajoen Surf Center on vuokrannut sup-lautoja jo 2011 vuodesta lähtien ja lajin suosio on noussut ja levinnyt huimasti.

– Olimme yksi ensimmäisistä lajin maahantuojista. Nythän tämä on levinnyt laajalti koko Suomeen, Luukkonen kertoo. Sup-lautailu on helppo laji aloittaa, eikä osaamiskynnys ole kovinkaan korkea.

– Lauta on hyvin vakaa ja se kestää hyvin painoa. Yhdelle peruslaudalle mahtuu aikuinen ja lapsi tai voi ottaa vaikka koiran mukaan lautailemaan.

 

Emolahdessa kokeilijoita kävi Luukkosen mukaan koko ajan.

– Suurin osa on ollut ensikertalaisia. Tosi hyvin on mennyt kaikilla, tuumaa Luukkonen.

– Ensimmäisellä kerralla oli vähän epävarma omasta osaamisesta, mutta toisella ja kolmannella kerralla sai jo varmuutta, huikkaa Pyhäjärven nuorisotoimen Marika Tavasti.

– Tätä lajia kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla, toteaa vielä Luukkonen.

 

Pauliina Estola