Omankädenoikeudesta sakkoja

Oulun käräjäoikeudessa annettiin kansliatuomio tiistaina harvinaislaatuisella nimikkeellä. Maanomistaja syyllistyi omankädenoikeuteen katkaistessaan mökkiläisten käyttämän tien.

58-vuotias maanomistaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 1170 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan asianhoitokuluja yhteensä 500 euroa ja reilut 4400 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Käräjille edenneen riidan taustalla on jo 1960-luvulta alkaen käytössä ollut pyhäjärvinen mökkitie, jonka käyttämisen maanomistaja päätti estää. Vuoden 2018 toukokuussa maanomistaja asetti tielle kaksi kieltokylttiä ja siirsi tielle kookkaan kiven, mutta poisti esteet muutaman viikon kuluttua. Heinäkuussa 2019 maanomistaja esti tien käyttämisen uudelleen siirtämällä tielle kookkaan kiven ja kaivamalla tien ajokelvottomaksi. Kuukauden kuluttua hän palautti tien ajokuntoiseksi. Esteiden ollessa tiellä, mökkiläiset joutuivat kantamaan tavaransa mökille kymmenien metrien päästä parkkipaikalta, ja muun muassa puukuorma piti kuljettaa paikalle veneellä, koska autolla ei enää mökin pihaan päässyt.

Maanomistaja ei ollut hyväksynyt aikaisemman omistajan tekemää sopimusta tiestä ja tuonut useasti esille, ettei tieoikeus ole pysyvä. Tietoimituksesta ilmenee, että mökille johtava tieoikeus on väliaikainen ja tietoimitusta on tarkoitus jatkaa myöhemmin, nyt kyseisessä tuomiossa on kyse siitä, ettei maanomistajalla ole ollut oikeutta ratkaista tieriitaa omavaltaisilla toimilla.

 

Mirka Kauranen