Lukioon tulossa pelilinja

Elektroninen urheilu eli e-urheilu, englanniksi esports on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpapelaamista, jota harrastetaan joukkueena tai yksilönä, pelityypistä riippuen. Pyhäjärven lukiossa on kartoitettu kiinnostusta esports-linjan käynnistämiseen.

– Linjaa valmistellaan ja se voisi käynnistyä mahdollisesti jopa ensi syksynä, sivistysjohtaja Jukka Lehtosaari vahvistaa.

Lukion rehtori Tuija Vanha-aho kertoo, että lukiolla ja yläkoululla on tehty kartoitusta ja näyttää siltä, että kiinnostusta on.

– Syksyn aikana virisi ajatus, voisimmeko tarjota Harrasteakatemian puitteissa uusia linjoja. Esports kiinnosti nuoria ja näyttäisi siltä, että esports-linja saataisiin kokoon, Tuija kertoo.

 

Kilpapelaamisen aloittaminen edellyttää investointeja ja korkeatasoisen valmennusosaamisen hankkimista lukion ulkopuolelta. Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) on toiminut Suomessa edelläkävijänä. Sinne on syntymässä e-urheiluvalmennuksen ja -toiminnan keskus.

– Täytyy rakentaa pelitila, missä on koneet ja oikeat pelituolit. Korkeatasoista valmennusta saisimme Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. JAMKin projektiasiantuntija Tuomas Rauhansalo on neuvonut meitä jo suunnitteluvaiheessa, Tuija kertoo.

Kilpapelaamisessa menestymisen kannalta myös fyysisen kunnon ylläpitäminen ja hyvä ravitsemus ovat tärkeitä seikkoja.

– Pitää olla fyysisesti hyvässä kunnossa, että jaksaa pitkät peliturnaukset. Omasta talosta löytyy osaamista liikunta- ja terveyspuolen valmennukseen, Tuija kertoo.

 

Harrasteakatemian tavoitteena on lisätä Pyhäjärven lukion houkuttelevuutta opiskelupaikkana.

– Harrasteakatemian suosituimmat linjat ovat jääkiekko- ja bändilinja. Tanssikaupungissa on tietenkin myös tanssilinja. Hiihtolinja on ollut tänä vuonna tauolla ja syksyllä alkoi pesäpallo uutena, Vanha-aho luettelee.

Harrasteakatemian lajeihin on erillinen haku.

– Harrasteakatemian tunteja on kolmen jakson ajan, syyskuun lopulta helmikuun loppupuolelle, neljä tuntia viikossa tiistai- ja torstai-iltapäivisin, rehtori kuvailee.

kuva: Ossi Savolainen