Vau!Haus tuo yrittäjille yhteistilaa

Nihak-kuntiin suunnitellaan perustettavaksi avoimia yhteistyötiloja yrittäjille. Pyhäjärviset pääsevät vielä vaikuttamaan, millaiselle tilalle olisi tarvetta.

 

– Ensimmäinen Vau!Haus -yhteistyötila avattiin Nivalaan huhtikuussa ja se on ollut nyt testikäytössä, tilassa pidetään avoimet ovet kuun vaihteessa, projektipäällikkö Tuomas Anttila Nihakista kertoo.

Nivalaan toteutetussa tilassa on yrittäjille yhteinen työtila, jossa ei ole nimettyjä paikkoja, vaan jokainen saa valita paikkansa vapaasti. Lukittuihin säilytystiloihin voi halutessaan jättää työvälineensä säilöön. Yhteistilan lisäksi on esimerkiksi neuvotteluita varten käytössä kokoustila. Työskentelyä helpottamaan saatavilla ovat luonnollisesti myös wi-fi, tulostus- ja skannausmahdollisuus sekä kahvinkeitin. Palvelu maksaa vajaat 50 euroa kuukaudessa, sopimukset tehdään vähintään yhdeksi kuukaudeksi.

Vau!Haus-projekti on Keskipiste-Leaderin rahoittama kaksivuotinen Pro Studio-hanke.

–Vau!Haus ei ole perinteinen toimistohotelli, vaan palvelupaketti, jossa yhteinen työskentelytila on iso osa, yrityspalvelupäällikkö Timo Liimatainen Nihakista sanoo.

Mallia konseptille otettu startup-yritysten toimistohotelleista, mutta niistä poiketen Vau!Hausissa on kaikki valmiina ja sen ytimenä on avoin yhteistila yrittäjille. Työpisteet voi halutessaan erotella sermeillä. Yrittäjät voivat olla aloittavia yrittäjiä tai jo konkareita, yhteistila voisi olla toimiva ratkaisu esimerkiksi suunnittelijoille tai tietotyöntekijöille.

– Nivalan tilassa toimii esimerkiksi yksi kymmenen vuotta kotonaan töitä tehnyt graafinen suunnittelija, joka on tykännyt päästä välillä vähän ihmisten ilmoille, Anttila sanoo.

Kotona yksin töitään tekevät ”mökittyvät” herkästi ja kotona tulee tartuttua töiden lomassa myös kotitöihin, eivätkä työtunnit suju tehokkaasti. Työtilassa turhat ärsykkeet ovat vähissä ja neuvotteluita varten ei tarvitse siivota omaa keittiönpöytää.

Muiden kanssa yhteisessä tilassa työskenneltäessä syntyy herkästi myös uusia verkostoja ja ideat kehittyvät niitä muiden kanssa pallotellessa. Myös Nihakin työntekijät voivat käyttää työtiloja, joten asiantuntijat ovat entistä matalammalla kynnyksellä yrittäjien käytettävissä.

Pyhäjärvelle on suunnitteilla jonkunlainen Vau!Haus-työskentelytila, mutta se on muokattavissa asiakkaiden toiveiden mukaan. Toiveitaan voi esittää Pyhäjärven Sanomien verkkosivuilla. Hankkeesta kiinnostuneet pääsevät kertomaan mielipiteensä esimerkiksi siitä, mikä sijainti olisi työtilalle hyvä ja mitä palveluita haluttaisiin saataville.

– Kun paikka on valittuna, niin työtila saadaan tarvittaessa tosi äkkiäkin pystyyn, Tuomas arvioi.

Vastaa Vau!Haus-yhteistyötilakyselyyn alla olevasta linkistä:

Vau!Haus-kysely

 

Mirka Kauranen