Käänteitä käräjillä – pitkä päivä päättyi sovintoon

Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa koettiin tänään vivahteikas, jopa farssin piirteitä saanut tapahtumasarja. Tänään oli tarkoitus aloittaa useamman päivän kestävä oikeudenkäynti, jossa asianomistajana oli Pyhäjärven kaupungin entinen kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara ja vastaajina seitsemän entistä luottamushenkilöä: Katja Erkkilä, Marita Kärkkäinen-Rytkönen, Jorma Leskinen, Paavo Leskinen, Taimi Piippo, Jukka Tikanmäki ja Kauko Tikkanen sekä asioiden esittelijänä aikanaan toiminut entinen vt. kaupunginjohtaja Veikko Tikkanen. Oikeuskäsittelyssä oli aikomus ryhtyä ruotimaan Tita Rinnevaaran irtisanomismenettelyyn liittyvää tapahtumasarjaa vuodelta 2013.

Oikeuden puheenjohtajana toiminut käräjätuomari Jaakko Raittila avasi istunnon mainitsemalla syytekohdat, jotka tultaisiin nostamaan. Hän totesi, että osapuolten olisi ollut mahdollista käydä neuvotteluja asian tiimoilta, mutta hänen korviinsa ei ollut kantautunut sovintoyrityksiä. Raittila tarjosi vielä osapuolille mahdollisuutta neuvotteluille, koska syytteitä ei ollut vielä luettu, ehtisi vielä käydä sovintoneuvotteluja.

– Kulut eivät käsittelyn aikana eivätkä varsinkaan ylemmissä oikeusasteissa pienene, kyllä ne tuppaavat vaan lisääntymään. Laiha sopu on aina parempi kuin lihava riita, Raittila kannusti sovitteluun.

Neuvotteluja sitten käytiinkin koko pitkä päivä erilaisilla kokoonpanoilla. Keskinäisiä kabinettikeskustelujaan kävivät Rinnevaaran asianajaja Esa Puranen niin oman päämiehensä kuin vastaajien asianajajienkin kanssa, vastaajien asianajajat päämiestensä kanssa ja syyttäjän kanssa, lopulta käräjäoikeuden tuomaritkin keskenään. Kyseessä oli täkäläisittäin harvinainen syyteneuvottelu, jossa osapuolet voivat vielä neuvotella sovusta ja saada aikaan lievennyksiä syytteisiin ja säästöjä oikeudenkäyntikuluihin.

– Toivotaan, etteivät neuvottelut kaadu kulukysymyksiin. Kyllä korvaus- ja kulukysymykset ovat silloin kohdallaan, kun kellään ei ole hyvä mieli, Raittila arvioi.

Iltapäivän puolella neuvottelut olivat edenneet siihen pisteeseen, että asianajaja Puranen kertoi neuvotteluissa päästyn sopimukseen, jonka mukaan vastaajat maksavat yhteensä 80 000 euron korvaukset Rinnevaaralle, ja hän luopuu kaikista rangaistusvaatimuksistaan.

80 000 euron summa koostuu professori Pekka Viljasen asiantuntijalausunnon kustannuksista, 10 200 euroa, esitutkintavaiheen asianajokustannuksista, 21 000 euroa ja vahingonkorvauksista, 48 000 euroa. Tästä Jukka Tikanmäki maksaa 30 000 euroa, Veikko Tikkanen 15 000 euroa, Paavo Leskinen 7 000 euroa, Kauko Tikkanen 6 600 euroa, Katja Erkkilä 6 300 euroa, Taimi Piippo 6 300 euroa, Jorma Leskinen 6 000 euroa ja Marita Kärkkäinen-Rytkönen 2 800 euroa.

Sovinnon johdosta kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehto kertoi tuovansa esiin haastehakemuksesta poikkeavan tuomioesityksen, jota alettiin käsitellä neljältä iltapäivällä. Tuomioesityksen mukaan Katja Erkkilän, Marita Kärkkäinen-Rytkösen, Jorma Leskisen, Paavo Leskisen, Taimi Piipon, Kauko Tikkasen ja Veikko Tikkasen osalta asia jätetään sikseen eikä heille vaadita rangaistusta. Käytännössä syytteet perutaan heidän osaltaan.

– Heidän osaltaan oli nyt tiedossa tämä merkittävä vahingonkorvaussopimus, jossa kohtuuselementit täyttyvät muiden vastaajien paitsi Tikanmäen osalta. Korvausmäärät, pitkään vireillä ollut asia ja asian saama julkisuus aiheuttavat sen, että oikeudenkäynti olisi muiden vastaajien osalta kohtuuton eikä yleinen etu vaadi oikeudenkäynnin jatkamista heidän osaltaan, Lehto muotoili.

Jukka Tikanmäelle Lehto vaatii 50 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta virka-aseman väärinkäyttämisestä.

– Tikanmäellä on ollut kokonaisuudessa merkittävämpi rooli näiden päätösten tekemisessä, hän on ollut suuremmassa vastuussa ja toiminut pitkäaikaisesti syytteen esittämillä tavoilla, Lehto perusteli.

Syyteneuvottelun mukainen lieventämisperuste vaatii rikoksen tunnustamista, jota Raittila tiedusteli Tikanmäeltä.

– Jotta asian käsittely ei enää venyisi ja siihen kuluisi lisää varoja, haluan asian päätökseen, vaikka en koe tehneeni asiassa rikosta, Tikanmäki muotoili. Raittila esitti tarkentavan kysymyksen, haluaako Tikanmäki tunnustaa tehneensä rikoksen, jota ei koe tehneensä?

– Tässä ei lähdetä absoluuttisesta totuudesta vaan sovinnosta: haluamme päästä asiassa tulokseen sellaisin seurauksin, jotka voidaan hyväksyä, muotoili Tikanmäen asianajaja Seppo Pirttikoski.

Jukka Tikanmäki tunnusti siis rikoksen saadakseen asiassa sovinnon ja päätöksen aikaan, vaikka ei koe sinänsä asiassa mihinkään rikokseen syyllistyneensä.

Käsittelyn eriskummalliset piirteet saivat myös muissa vastaajissa kummeksuntaa aikaan, jota sivumennen supateltiin: tulkittiin, että rahallako nykyään pääsee syytteistä eroon. Vastaajista osa koki käsittelyn epäoikeudenmukaisena, mutta asia sovittiin, jotta siitä päästäisiin vihdoinkin eroon. Asianajaja Ari Korhonen näki tällaisen uudenlaisen, ”amerikkalaismallisen” oikeudenkäynnin olevan isku suomalaiselle demokratialle.

– Kuka rehellinen kansalainen enää uskaltaa lähteä mukaan kuntapolitiikkaan, kun ei tiedä mitä siitä seuraa, hän totesi viitaten niin Pyhäjärven kuin Kittilänkin käräjöinteihin.

– Pelkään pahaa, että demokratia häviää tässä, eivätkä tavalliset kansalaiset uskalla lähteä enää kuntapolitiikkaan mukaan. Olen siitä pahoillani, mutta onnellinen, että tässä asiassa saadaan sovinto aikaan.

Sovintoesitykseen kirjattiin myös, että kun korvaukset on maksettu, osapuolilla ei ole mitään korvaus-, rangaistus- tai muitakaan vaatimuksia toisiltaan kyseiseen asiaan tai sen kontekstiin liittyen. Korvaukset maksetaan kahdessa erässä maalis-huhtikuun aikana.

Kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehdon tuomioesityksen jälkeen käräjätuomarit pitivät asiassa vielä neuvottelutauon. Asiassa ei saatu vielä tänään aikaan päätöstä, sillä paikalla ei ollut Pyhäjärven kaupungin edustajia, joiden allekirjoitus olisi pitänyt saada sovintoesityksen alle. Kaupunki ei ollut lähettänyt edustusta käräjille, sillä heillä ei ollut asian suhteen vaatimuksia. Asiasta saataneen lainvoimainen päätös ensi perjantaina.

 

Mirka Kauranen

 

Kuva: Tita Rinnevaaran asianajaja Esa Puranen neuvotteli päämiehensä puolesta sovintoesityksen, jonka myötä Rinnevaara sai vahingonkorvauksia ja luopui rangaistusvaateistaan.

Lue lisää aiheesta: 

Tikanmäki sai tuomion