Vain joka viidennellä on käytössään lääkityslista – Lääkehoidon päivä rohkaisee keskusteluun

Lääkehoidon päivää vietetään tämän viikon torstaina 16. maaliskuuta. Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten valtakunnallinen teemapäivä, jonka tavoitteena on rohkaista lääkkeiden käyttäjiä kysymään sekä keskustelemaan lääkkeistään ja omasta lääkehoidostaan. Pyhäjärven apteekki muistuttaakin, että ajantasainen lääkityslista tulisi löytyä kaikilta.

 

 

Lääkehoidon päivää vietetään 16. maaliskuuta teemalla Lääkehoidon avaimet – sujuvuutta lääkehoitopolullesi. Torstainen teemapäivä näkyy myös Pyhäjärven apteekissa.

– Herättelemme asiakkaita kiinnittämään huomiota oman lääkehoidon turvallisuuteen. Yllättävän moni edelleen luulee, että me apteekissa näemme asiakkaan koko lääkityksen koneelta yhdellä silmäyksellä, kertoo proviisori Sanna Siponen.

Apteekilta kerrotaan, että yksi suuri haaste terveydenhuollossa tällä hetkellä on tiedon pirstaleisuus. Potilaan käytössä olevista lääkkeistä koottua yhteistä tietokantaa ei vielä ole, vaikkakin valtakunnallinen lääkityslista on työn alla.

– Ajantasainen lääkityslista voi olla jopa hengenpelastaja äkillisessä sairauskohtauksessa. Listan avulla ensiavun hoitohenkilökunta saa heti tarvittavat tiedot käytössä olevista lääkkeistä ja esimerkiksi lääkeaineallergioista, Siponen korostaa itse laaditun lääkityslistan tärkeyttä.

– Arviolta vain joka viidennellä suomalaisella on lääkityslista. Jos sellainen puuttuu, nyt on hyvä hetki piipahtaa apteekkiin ja hoitaa asia kuntoon. Meiltä saat valmiin pohjan listalle ja tarvittaessa autamme myös sen täyttämisessä.

 

Pyhäjärven apteekissa asiakkaita kehotetaan myös rohkeasti kertomaan, jos jokin mietityttää omassa lääkityksessä.

– Jos esimerkiksi epäilet lääkkeiden yhteisvaikutuksia, tarkistamme nopeasti asian. Lääkkeitä usein määrää useampi lääkäri ja on mahdollista, että käytössä on yhteensopimattomia lääkkeitä tai päällekkäisiä valmisteita.

Sanna Siponen suosittelee kaikkia yli 65-vuotiaita täyttämään LOTTA-listan, joka sisältää kahdeksan rasti ruutuun -kysymystä. Listan avulla on helppo selvittää, liittyykö omaan lääkitykseen riskejä.

– On esimerkiksi yllättävän yleistä, että asiakkaalle on epäselvää, kuinka pitkään lääkettä on tarkoitus käyttää. Ikäihmisillä haasteita on usein myös lääkkeiden annostelussa. Silmätippojen laittaminen ja astmainhalaattorin käyttö voi olla hankalaa. Ongelmia saattaa olla jopa niinkin yksinkertaisessa asiassa kuin tabletin tai kapselin nielemisessä, proviisori listaa.

 

Lääkkeistä aiheutuvat haitat aiheuttavat lähes neljänneksen iäkkäiden potilaiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä. Terveydenhuollon kuormittuminen on johtanut siihen, että yhä useammin apua kysytään apteekista. Apteekilla on havaittu, että useat eivät viitsi vaivata ruuhkaista terveydenhuoltoa.

– Lääkkeisiin liittyviä ongelmia ja terveysvaivoja ei kuitenkaan kannata jäädä pähkäilemään yksin. Meille apteekkiin voi tulla ilman ajanvarausta, milloin vaan. Autamme mielellämme, Siponen kehottaa.

Pyhäjärven apteekilla on palvelupiste myös Pyhäjärven ABC:n tiloissa, joka palvelee liikennemyymälän aukioloaikojen mukaisesti.

– Neuvontaa saat puhelimitse myös siellä asioidessasi kellonajasta riippumatta!

 

 

 

Artikkelikuva: Unsplash.