Jätä rata rauhaan – Väylävirasto suuntaa kampanjansa nuorille

Väylävirasto kampanjoi rautatieturvallisuudesta syyslomakaudella. Jätä rata rauhaan -kampanja on suunnattu nuorille, ja se näkyy sosiaalisen median kanavissa, joista erityisesti TikTokissa. TikTokissa Väyläviraston Kadonneet kaverit -animaation lisäksi Väylävirasto on valjastanut kaksi somevaikuttajaa viemään viestiä rataturvallisuudesta nuorille.

– Kadonneet kaverit -animaatiolla haluamme tavoittaa erityisesti nuoret miehet ja pojat sekä muistuttaa, että minkäänlainen oleskelu tai luvaton toiminta rautatiellä ei ole ok. Oman hengenvaaran lisäksi pelissä on myös junien ja niiden matkustajien turvallisuus, avaa valmiuden ja varautumisen asiantuntija Aino Gröhn Väyläviraston tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että vakava asia tuodaan animaatiossa esille mustalla huumorilla maustettuna. Kadonneet kaverit kannustaa jättämään radan rauhaan kaikissa tilanteissa sekä esittelee rautatiellä luvattoman liikkumisen mahdollisia seurauksia.

 

Kuva: Väylävirasto.

Miksi rautatiellä ei saa liikkua?

– Sähkörata on aina hengenvaarallinen. Sähkö voi niin sanotusti hypätä ajolangoista kauaksikin. Vaunujen päälle kiipeämisen seurauksena voi olla hengenvaarallinen sähköisku.

– Juna ei voi väistää, ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä.

– Junat ovat hiljaisia. Kuulet lähestyvän junan vasta, kun on jo liian myöhäistä.

– Liikkuvan junan aiheuttama ilmavirta kaataa radan lähellä olevan ihmisen helposti.

– Junan tuloa ei voi ennakoida pelkän aikataulun perusteella, etenkään tavarajunien ja ratatyökoneiden osalta.

 

Rautatien tai ratapihan yli tai läpi ei saa oikaista. Rautatien saa ylittää vain tasoristeyksestä. Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on lain mukaan kielletty. Väylävirasto muistuttaa, että radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille. Ilkivalta, kuten esimerkiksi raiteille jätetty esine, voi aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja sekä viivästymisiä tai junakaluston vahingoittumisia. Korjauskustannukset voivat olla mittavat ja tekijältä voidaan vaatia vahingonkorvauksia.

 

 

 

 

Artikkelikuva: Kuvakaappaus Väyläviraston Jätä rata rauhaan -kampanjan Kadonneet kaverit -animaatiosta.

Lue myös