”Sitä koira kodiksensa, joss’ on ollut yötä kaksi”.
Tänä päivänä on muuttoliike vallalla suuntaan jos toiseen, kotiin tai kodista pois. Palataan aikaan, jolloin pyhäjärviset miehet palasivat kotikonnuilleen puolustamasta omaa maatamme. Sama yhteishenki kylien välillä jatkui. Perustettiin kotiseutuyhdistys, Pyhäjärvi-Seura, vuonna 1947 ja rekisteröitiin seuraavana vuonna.
Yhdistyksen tarkoituksena on perustamisasiakirjan mukaan henkisen ja aineellisen kehityksen edistäminen, yhteenkuuluvaisuuden tunteen herättäminen, kotiseutututkimuksen ja historiallisten muistojen vaaliminen sekä luonnonkauneuden suojeleminen eli kotiseudun kaikinpuolinen kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta.
Paljon on ollut työtä toiminnan alusta alkaen. Monia hankkeita on toteutettu sekä henkisiä että aineellisia. Tässä muutamia nykyaikaan säilyneitä toimintamuotoja: Kotiseutumuseo, kotiseutujulkaisut 1–15, Ollinpäivät, muistomerkit ja Suetzintie.
Kotiseutumuseona toimii entinen lainaviljamakasiini. Pyhäjärvi-Seura on ostanut sen yhteiskoulun kannatusyhdistykseltä. Rahaa on saatu lainaamalla pankista, keräämällä tukkeja, arpajaisilla ynnä muulla. Eivätkä arpajaisvoitot olleet aivan vähäpätöisiä, kun palkintoina olivat rantatontti, suvikkovarsa, lehmävasikka, polkupyörä ja lisäksi pieniä palkintoja. Vanha rakennus on vaatinut kaikkina aikoina korjausta niin ulkopuolella kuin sisälläkin. Viimevuosina on saatu avustuksia muun muassa museovirastolta.
Ollinpäiviä on alettu viettää vuodesta 1948 alkaen. Pyhäjärvi-Seura on halunnut näin kunnioittaa ensimmäisen pyhäjärvisen asukkaan Olli Tikan muistoa. Hän puolusti asuinpaikkaansa silloisia jämsäläisiä vastaan lähtemällä haapajärvisen Pekka Raution kanssa Ruotsiin kuninkaan eteen tarvittavat asiakirjat laukussaan vuonna 1552. Paluumatkalla hänellä oli tuomisina Kustaa Vaasan myöntämä lupakirja. Se oikeutti talonpoikia viljelemään maatansa ja määräsi jämsäläiset korvaamaan talonpojille aiheuttamansa vahingot. Tästä tapahtumasta Pyhäjärvi-Seura teetti Olli Tikalle kuparisen muistomerkin, johon taiteilija Alfred Heinonen suunnitteli tekstin. Patsaan hakkaaminen kivestä luovuttiin. Ensimmäisille Ollinpäiville kutsuttujen jämsäläisten kanssa kirjoitettiin leikillinen rauhansopimus.
Pyhäjärvi-Seura perusti Pyhäjärven Sanomat uutislehdeksi ja perinnetietojen jakamiseksi, mutta myi osakkeensa kahden vuoden kuluttua kustannusosakeyhtiön perustamisen jälkeen.
Muutosten aikaa
Hiljenemisen merkkejä alkoi näkyä 70-luvun alussa jäsenten ikääntymisen ja muuton takia. Antti Komu ainoana perustajajäsenenä valittiin vuonna 1977 Pyhäjärvi-Seuran puheenjohtajaksi. Hän kirjoitti jo silloin 45 vuotta sitten: ”Kotiseututyön kentässä elämme suurten uudistusten aikaa. Kunnissa toimivat kulttuurilautakunnat. Meilläkin on hyviä kokemuksia Pyhäjärvi-Seuran ja kulttuurilautakunnan työstä ja sen edelleen kehittämisestä kotiseutumme hyväksi. Muutosten vauhti kiihtyy yhä. On kuitenkin palattava välillä katsomaan, mistä on lähdetty ja missä mennään”. Nykyisin kyläyhdistykset tekevät arvokasta kotiseututyötä. Yhteistyötä heidän kanssaan on hyvä jatkaa.
Jokaisella on oikeus kotiseutuun, onko se muutosta johtuva kotiseutu tai synnyinseutu. Se on lämmin syli, johon voi aina palata.
Ensimmäisillä Ollinpäivillä Tikkalan pihalla on ollut noin 1500 juhlijaa, Heittolan pellolla myöhemmillä juhlilla noin 1000 henkilöä. 75-vuotiaan Pyhäjärvi-Seuran Ollinpäivillä Keskuskoulun juhlasalissa vain pieni osa tuosta väkijoukosta.
Onko kotiseututyöllä pysyvää arvoa? Onko kotiseututyö vain pienten piirien puuhastelua? Yhteistyötä tarvitaan eri tahojen kanssa. Rakkautta kotiseutuun. Miten kotiseututietoutta lapsille ja nuorille voisimme välittää tänä päivänä ja tulevaisuudessa? Kiittäen ja kunnioittaen muistamme edesmenneitä seuran perustaja- ja muita jäseniä sekä kaikkia, jotka ovat eri tavoin toimineet kauniin kotiseutumme hyväksi!
Pyhäjärven kaupunki palkitsee vuosittain Ollinpäivillä vuoden kylän, joka täyttää määrätyt kriteerit. Tänä vuonna onnittelut Kolmikannalle! Suomen Vuodenkylän arvon vuonna 2022 on saavuttanut Raution kotiseutuyhdistys! Kuntana se on liitetty Kalajokeen.
Pyhäjärvi-Seura ry yhdessä muiden alueen yhdistysten kanssa on liittynyt Kalajokilaakson Kotiseutuliittoon. Sen hallituksessa on myös jäsen kahdeksasta yhdistyksestä. Ajankohtaista on Kotiseudun joululehden valmistus yhdessä jäsenyhdistysten kanssa. Lehti tullee jakeluun marraskuussa pidettävässä Kalajokilaakson Kotiseutuliiton syyskokouksessa Väentuvalla Pyhäjärven kirkonkylällä. Sitä odotellessa, kotiseuturakkautta ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta syksyn pimeyteen!
Sirkka Tikka
Pyhäjärvi-Seuran ja Kalajokilaakson Kotiseutuliiton hallituksen jäsen