Vapaan lehdistön maa

Itsenäisyyspäivä tuo mieleen paljon kunnioittavia ajatuksia siitä, mitä itsenäisyys todella merkitsee. Näin toimittajan näkökulmasta se merkitsee muun muassa erilaisten oikeuksien käyttämistä, jotka korostuvat itsenäisyyspäivän tiimoilta. Oikeuksien mukana tulee myös vastuuta. Sananvapaus on yksi merkittävimmistä oikeuksista, jota saamme itsenäisyytemme takia nauttia. Sananvapaus kuuluu meistä jokaiselle, mutta niin kuuluu myös vastuu sanojen käyttämisestä. 

Viime viikolla kissan pöydälle nosti Kalajokiseudun päätoimittaja Hanna Parhaniemi, joka kertoi Suomen Lehdistölle antamassaan haastattelussa kokemastaan painostuksesta, vaikuttamisyrityksistä ja siitä, mihin se voi pahimmillaan johtaa. Jutussa Parhaniemi kertoi muun muassa kuinka luottamushenkilöt ja virkamiehet ovat aggressiivisesti yhteydessä mediaan, jos he eivät pidä juttujen näkökulmista tai sävyistä. 

Toimittajana toivoisin työrauhaa itselleni sekä muille – kollegoilleni. Vaikka emme työskentele saman työnantajan palveluksessa, seisomme rintarinnan yhteisellä asialla. Toimittajien, lehdistön ja median tehtävä on suojella sananvapautta, joka on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuisi koittaa tehdä työtään, kun ulkopuolelta joku koittaisi ohjailla, miten työ kuuluisi tehdä ja millainen työn tulos eli jutun kuuluisi olla. Jos antaisimme ulkopuolelta tulevan vaikuttamisyrityksen ohjailla ja muuttaa työn tulosta, emme voisi puhua journalismista. 

Vaikuttamisyrityksiä on monenlaisia, kuten painostusta ja uhkailua. Saatetaan esimerkiksi koittaa syöttää näkökulmia juttuihin toistuvilla yhteydenotoilla tai voidaan uhkailla tilaus- ja ilmoitusperuutuksilla. Myös juttujen sisältöjä voidaan pyrkiä muuttamaan ennen julkaisua. Tiesitkö, että tarkastamisoikeus koskee vain haastateltavan omia lausumia, ja haastateltavan kieltoon julkaista lausuma suostutaan vain äärimmäisissä tapauksissa? Lehdistönvapauden ja –vastuun mukaan journalistisessa ja juridisessa vastuussa julkaistusta sisällöstä on päätoimittaja, jonka yksi päätehtävistä on turvata työrauha torjumalla niin ulkoinen kuin sisäinenkin painostus. 

Vuonna 2018 Helsingissä järjestettiin huippukokous, johon osallistuivat presidentit Putin ja Trump. Tuolloin nähtiin yksi tämän maan historian tavoittavimmista ja itselleni henkilökohtaisesti vaikuttavimmista mainoskampanjoista. Ulkomainokset pitkin Helsinkiä toivottivat valtiopäämiehet tervetulleeksi muun muassa sanoin: ”Mr. President, welcome to the land of free press.” Kampanja huomioitiin kansainvälisesti noin tuhannessa mediassa.

Tätä työtä tehdään ylpeydellä muun muassa yhteiskuntavastuun, oikeudenmukaisuuden ja sananvapauden nimissä. Työhön kuuluu sisäänrakennettu korkea moraali ja vastuu siitä, että lukijalla on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. 

Itsenäisyys tarkoittaa minulle sitä, että voimme jatkossakin käyttää sananvapauttamme sekä torjumme vaikuttamis- ja ohjailuyritykset. Itsenäisyys tarkoittaa sitä, että voimme tuolloin, nyt ja tulevaisuudessa toivottaa ylpeästi vieraamme tervetulleeksi – läheltä ja kaukaa – vapaan lehdistön maahan.

 


Vs. Päätoimittaja
Jenni Kankaanpää

Lue myös