Pohjois-Pohjanmaalle uusia rajoituksia ja suosituksia

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä tiedotetaan Pohjois-Pohjanmaalla astuvan voimaan laaja etätyö- ja etäkokoussuositus sekä maskisuosituksiin linjataan tiukennuksia. Pyhäjärven koronaluku on tällä hetkellä 24.

 

 

Koronaepidemiatilanne Pohjois-Pohjanmaan alueella on edelleen vaikeutunut, minkä vuoksi Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui arvioimaan alueen koronatilannetta tänään tiistaina 30. marraskuuta. Ryhmä on todennut tilanteen kuormittavan huolestuttavasti niin perusterveydenhuoltoa kuin erikoissairaanhoitoa, minkä vuoksi uusien suosituksien ja rajoitteiden asettaminen alueelle nähdään välttämättömänä.

 

Alueella astuu voimaan laaja etätyö- ja etäkokoussuositus ja etätyötä suositellaan kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa se on mahdollista. Jo aikaisemmin voimassa oleviin maskisuosituksiin linjattiin tiukennuksia. Maskin käyttöä suositellaan nyt myös peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitoksien työntekijöille sekä kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä maskien käyttöä suositellaan laajasti henkilökunnalle, potilaille sekä vierailijoille.

 

Tiedotteessa kerrotaan, että tartuntoja todetaan tällähetkellä paljon ja tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi kaikkien tartuntojen lähteitä ei saada selvitettyä luotettavasti. Myös sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on kasvussa.

 

Koordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se asettaisi epidemian hillitsemiseksi lisärajoituksia alueelle. Lisäksi ryhmä suosittelee yksityistilaisuuksien järjestämistä nyt mahdollisimman pienimuotoisesti.

 

Antigeeni-kotitestit ovat koornaatioryhmän mukaan hyvä lisä terveydenhuollossa tehtävien testien rinnalle. Markkinoilta löytyvä koronan vasta-ainetesti ei kerro testattavan tämänhetkisestä tilanteesta, vaan siitä, onko henkilö joskus sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin. Antigeeni-kotitesti soveltuu henkilölle, jolla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitesti antaa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveyden huollossa tehtävällä koronatestillä.

Lue myös