Tukea vuokralaisten arkeen

Vuokrataloyhtiöt Pyhäjärvellä, Haapajärvellä, Nivalassa ja Ylivieskassa ovat kokeneet, että osa asukkaista kaipaa yksilöllistä tukea ja ohjausta arjen asumiseensa. Tarve tulee esiin usein siinä vaiheessa, kun vuokrarästejä alkaa kertyä.

 

Vuokralla asuvien tukemista varten on haettu ja saatu rahoitus kolmevuotiseen AsTu – Asumisen tukemisella eteenpäin -hankkeeseen. Heinäkuussa aloittanut hanke toimii neljän kunnan alueella. Pyhäjärvellä ja Haapajärvellä asioita hoitaa Pirkko Laitala. Yhteistyökumppanina on esimerkiksi Peruspalvelukuntayhtymä Selänne.

– Vuokrataloyhtiöiden henkilökunta on tehnyt asukassosiaalista työtä ja auttanut asukkaitaan, mutta nyt hankkeen myötä on saatu koulutettuja henkilöitä tehtävään. Näin kohderyhmä hyötyy enemmän, hankevetäjä Eveliina Savusalo sanoo.

– Tavoitteemme on olla matalan kynnyksen palvelu, kanssakulkija.

 

Tukea asumiseen voivat tarvita esimerkiksi nuoret omilleen muuttavat ja toisaalta ikäihmiset, jotka muuttavat omakotitalosta vuokralle. AsTu-hanke palvelee kaikenikäisiä ja myös yksityisten vuokra-asunnoissa asuvia. Käytännössä asumisen tuki voi tarkoittaa esimerkiksi apua digitaalisten palveluiden käyttämiseen tai erilaisten tukihakemusten tekoon sekä vuokrarästien maksusuunnitelmien laatimiseen.

 

Rillankiven toimitusjohtaja Sari Ahola kertoo, että jo tähän mennessä hanke on osoittautunut tarpeelliseksi. Kymmenkunta vuokralaista on jo saanut apua.

– Esimerkiksi nuori ei välttämättä hoksaa tai saa aikaiseksi hakea avustuksia, joihin on oikeutettu. Ikäihminen ei ehkä osaa käyttää nettiä ja digitaalisia palveluja. Voi olla, että ei ole nettiyhteyttä tai puheaikaa puhelimessa.

– Ei saa unohtaa mielenterveysasiakkaitakaan. He voivat tarvita ihmisen viereen käymään läpi hakemusasioita. Esimerkiksi asumistukihakemusta ei ole helppo tehdä, ja siihen tarvitaan skannattuja todistuksia. Kaikilla ei ole mahdollisuutta skannata eikä tietoa, missä voi ottaa kopioita.

– Tarvetta tällaiselle tuelle on enemmänkin, eli moni voisi ottaa yhteyttä Pirkkoon. Hän hoitaa asiat kuntoon. Lähetän vuokrakarhun mukana tietoa AsTu- hankkeesta, Sari Ahola sanoo.

Rillankivellä on runsaat 280 vuokra-asuntoa Pyhäsalmessa, Lamminaholla, Kuusenmäellä ja Jokikylässä. Vuokrarästejä kertyy vuosittain 100 000 euroa.

Keräyslaatikko on maanantaisin AsTU- hankkeen toimistolla. Siihen voi tuoda uusia villasukkia ja -lapasia.

Lämpimiä sukkia ja lapasia

Pyhäjärvelläkin kerätään lämpimiä sukkia ja lapasia jaettavaksi vähäosaisille. Keräys on valtakunnallinen ja sen järjestävät Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry ja A-klinikkasäätiö.

Keräyspaikka on AsTu-hankkeen toimisto Asematie 4:ssä kakkoskerroksessa marraskuun maanantaisin kello 12–13.
Keräykseen otetaan uusia, käyttämättömiä lapasia ja sukkia. Varsinkin suuria kokoja kaivataan. Myös lasten sukat ja lapaset kelpaavat.

Valtakunnallinen keräys on suunnattu asunnottomien auttamiseksi. Pyhäjärvellä ei ole varsinaisia kadulla majailevia asunnottomia, mutta kavereiden luona ilman omaa asuntoa olevia on. Täällä kerätyt sukat ja lapaset jaetaan joulun aikaan Pyhäjärvellä.

 

 

 

Artikkelikuva: AsTu-hankkeen projektipäällikkö Eveliina Savusalon (vas.) ja projektityöntekijä Pirkko Laitalan toimisto on Asematie 4:ssä. Hankkeen tunnus on kerrostaloympyrä.

 

Lue myös