Hoivamuusikko tulee kuulijoiden luo

Muusikot Elina ja Janne Jääskelä haluavat tavoittaa myös sellaisia yleisöjä, jotka muuten eivät pääse nauttimaan soitosta ja laulusta. He ovat kouluttautuneet hoivamuusikoiksi ja vievät elävää musiikkia sellaisille vanhuksille, jotka muuten jäisivät sitä vaille.

 

Janne Jääskelä käy kahtena päivänä viikossa Attendo Järvenhelmessä soittamassa ja laulamassa asukkaille. Hän on saanut hoivamuusikkopestiä varten Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston apurahan. Janne käy soittamassa myös nivalalaisessa hoivakodissa kahtena päivänä viikossa. Työ jatkuu jouluun asti.

 

Elina Jääskelä toimii Nivalassa kotihoidon asiakkaiden parissa ja käy hoitajien mukana ihmisten kodeissa soittamassa ja laulamassa. Elina tekee hoivamuusikon työtä Nivalan kaupungin ostopalveluna.

– Välillä käyn myös vuorohoitopaikassa. Kotikäynneillä soitan, laulan ja juttelen sillä aikaa, kun hoitaja tekee hoitotöitä. Usein musisoimme kolmisin, asiakas, hoitaja ja minä, hoivamuusikkona viisikielistä kanteletta soittava Elina kertoo.

– Kyselen millaisesta musiikista asiakkaat pitävät ja soitan sitä. Jos asiakas ei sano toiveita, soitan esimerkiksi kansanlauluja, lastenlauluja, virsiä ja hengellisiä lauluja. Vanhoista koululauluista pidetään kovasti.

Janne Jääskelä soittaa Lea Perkiölle hoivakodissa.

Janne soittaa hoivakodeissa viulua ja kitaraa sekä laulaa. Hän soittaa mitä pyydetään, ja ellei toivekappale ole tuttu, hän etsii nuotit tai tallenteen netistä.

– Noin kolmenkymmenen laulun setillä pärjää. Joka viikko tulee toiveita. Rokin ystäviäkin hoivakodeissa on, ja heille soitan kitaralla. Olen kyllä opetellut soittamaan viululla ja laulamaan yhtä aikaa yhden Metallicankin kappaleen.

– Pyhäjärvellä on ollut hyvä vastaanotto. Tosi moni kuulija on ottanut kantaa, pääosin positiivisesti, mutta on tullut kritiikkiäkin. Vähän on sellaisia, jotka eivät reagoi mitenkään musiikkiin.

 

– Toivon, että pystyisin vielä enemmän soittamaan niille, jotka ovat vuoteenomina. Tärkeää olisi, että asukkaiden omaisia ja ystäviä kävisi hoivakodilla maanantaisin ja tiistaisin, kun olen siellä. He voisivat olla apuna löytämässä asukkaiden mielimusiikkia.

Ihmisen, joka ei halua avuttomana vanhuksena kuunnella epämiellyttävää musiikkia, kannattaa tehdä musiikkitestamentti, lista omasta mielimusiikista.

 

Jääskelät opiskelivat vuoden mittaisen yhteisömuusikon erikoiskoulutuksen Turussa ja erikoistuivat sairaalaympäristössä musisointiin. Opinnoissa soitettiin niin keskosille kuin vanhuksillekin. Vastaavanlaisia hoivamuusikkoja on Suomessa alle kaksikymmentä pääosin etelässä.

– Soittaessa näkee, että musiikki on ihmisille merkityksellistä, siksi haluamme tehdä tätä, Elina ja Janne sanovat.

 

 

 

Artikkelikuva: Elina ja Janne Jääskelä ovat myös hoivamuusikkoja ja soittavat ja laulavat ihmisille, jotka eivät muuten kuulisi elävää musiikkia. Mukana soitin- ja nuottivalikoimaa tutkimassa perheen kuopus Eerik.

Lue myös