Maataloutta lasten lähelle

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton Pyhäjärven yhdistys lahjoitti varhaiskasvatukseen läjäpäin leluja. Lahjoitustilaisuus järjestettiin perjantaiaamuna Päiväkoti Hoijakan pihassa.

 

MTK Pyhäjärven johtokunnan jäsenet luovuttivat lahjoituksen varhaiskasvatuksen henkilökunnalle perjantaiaamuna Hoijakan pihassa.

MTK Pyhäjärvi ry:n johtokunnan jäsenet Elina Hellén, Kimmo Pennanen, Jaana Niskanen, Martti Suvilehto ja Juhani Pyhtilä luovuttivat perjantaiaamuna Päiväkoti Hoijakan pihassa varhaiskasvatukseen erilaisia maa- ja metsätalousaiheisia leluja. Lahjoituksen takana olleita yrityksiä ovat DeLaval, AGCO Suomi Oy, Hankkija, Komun Koneurakointi Ky, Pyhäsalmen Auto- ja Traktorihuolto, T&T Reinikainen Oy, Pyhäsalmen Rauta-Sport Oy, Pyhäjärven Halpahalli sekä Traktoriurakointi A. Taskinen.

– Olemme kyselleet yrityksiä mukaan lahjoitukseen ja MTK Pyhäjärvi on osallistunut myöskin itse tähän keräykseen, kertoo Elina.

Elina Hellén ja Jaana Niskanen kertoivat lahjoituksessa mukana olleista yrityksistä.

Leluja MTK Pyhäjärvi lahjoitti jo toistamiseen varhaiskasvatukseen.

– Varmaan aika lailla saman luokan lahjoitus tehtiin 2017 keväällä, Pennanen kertoo.

– Ennen tätä meidän ensimmäistä lahjoitustamme oli jo MTK:n toimesta muualla Suomessa kerätty pienille leluja. Määrärahat näiden uusien lelujen hankintoihin on varmasti aika kortilla, niin haluttiin lahjoittaa meidän aihepiiriimme eli maatilan elämään liittyviä leluja, Niskanen lisää.

 

Suomalaisen ruuan, ruuan tuottamisen ja elinkeinon etujärjestönä MTK Pyhäjärvi tahtoo tuoda esille kotimaisen tuotannon tärkeyttä myös lapsille.

– Varhaiskasvatuksen henkilökunnan pitäisi kertoa lapsille lahjoituksesta helposti ymmärrettävästi, miten MTK toimii ja miksi, kun eiväthän he sitä varmastikaan ymmärrä. Lelut liittyvät vahvasti maa- ja metsätalousyrittämiseen, niin luulen, että lapset osaavat sen verran kyllä yhdistää, Jaana ajattelee.

– Halutaan tuoda maataloutta lähemmäksi lapsia ja tietenkin muitakin ihmisiä. Saataisiin tätä kaikille tutummaksi, Kimmo lisää.

Lahjoitetuista leluista etenkin polkutraktorit kiinnostivat lapsia.

Lahjoitetuissa leluissa oli polkutraktoreita, keppihevosia, kuorma-autoleluja, Valion rekkaleluja sekä Ponssen työkoneleluja. Lahjoitus jaetaan Päiväkoti Hoijakan, Päiväkoti Muksuteekin sekä Ruotasen ryhmäperhepäiväkotien kesken.

– Lelut on hankittu Pyhäjärveltä ja naapurikunnista. Yritykset, joilla ei välttämättä ole leluja valikoimassa, ovat omien yhteistyökumppaneiden kautta niitä hankkineet, Elina kertoo.

– Komun koneurakointi on varmaankin tuohunnut Ponsselta leluja lahjoitukseen, Kimmo tuumii.

Suuresta lahjoituksesta löytyy leluja jokaisen lapsen makuun.

Päiväkoti Hoijakan johtaja Katja Malila kertoo lelujen tulevan kovaan käyttöön.

– Olemme todella kiitollisia ja tyytyväisiä lahjoituksesta. Tässä taas huomataan yhdessä tekemisen voima. Yhdessä tehden ja yhteen hiileen puhaltaen saadaan paljon hyvää aikaiseksi, Katja kiittelee.

Päiväkodinjohtaja ja MTK Pyhäjärven johtokunnan jäsenet kävivätkin yhdessä jo mietteitä yhteistyöstä ja siitä, mitä lapsille voisi tarjota yhteistyötä tekemällä, kuten esimerkiksi tutustumista maatilan toimintaan sekä satokauden tuotteisiin maistellen ja ihmetellen.

­– Minusta on tärkeää, että lapsi oppii ymmärtämään mistä ruoka tulee ja millaista työtä se vaatii. Näin opimme myös arvostamaan kotimaisia tuotteita ja maatalousyrittäjien työtä, Malila ajattelee.

– Suomalaiset ovat mielestäni aikanaan tottuneet pitämään ruoan riittävyyttä itsestäänselvyytenä. Meidän pitäisi muistaa arvostaa puhdasta kotimaista ruokaa ja opettaa tämä myös lapsille, hän jatkaa.

Katjan mielestä tällainen yhteistyö on hyvä väylä tuoda maataloutta lähemmäksi lapsille, kun jokaisella ei ole mahdollisuutta tutustua maatilan toimintaan muutoin.

Lahjoitetut lelut jaetaan päiväkotien kesken.

Johtokunnan jäsenet tahtovat painottaa kotimaisen ruuan suosimisen tärkeyttä.

– Tällaisena aikana on tärkeää tuoda esiin suomalaiseen elintarvikkeen tärkeyttä, että ihmiset käyttäisivät ja ajattelisivat mitä syövät ja missä se on tuotettu, Jaana toivoo.

– Pyhäjärvellä taidetaan kuitenkin aika hyvin suosia suomalaista, Juhani tuumailee.

– Ja jos pystyisi myös lähiruokaa käyttämään, niin ei tarvitsisi kovin kaukaa tuoda, kun on saatavilla yllättävän lähelläkin, Jaana päättää.

 

Lue myös