Ajanvarausohjeet joukkorokotuksia varten – Ppky Selänteestä ei kerrota syytä ilmoituksen viivyttämiseen

Lukijamme tiedusteli, miksi keskiviikon Pyhäjärven Sanomissa ei ole tarkempia tietoja koronajoukkorokotusten alkamisesta ja ajanvarauksesta?

Yleiset tiedot rokotuksista ovat ns. toimituksellista aineistoa, mutta tarkat ajat ja yhteystiedot ovat ilmoituksellista aineistoa joita varten ilmoittavan tahon tulee ottaa maksullinen ilmoitus. Ilmoituskuluilla katetaan lehden toiminta- ja painatuskuluja joita lehti tarvitsee toimiakseen.

Ppky Selänne ilmoitti maanantaina verkkosivuillaan koronarokotusten alkamisesta alueellaan, jonka pohjalta laadimme jutun ja tiedustelimme ilmoitusta tämän viikon lehteen.

Ppky Selänteen johtaja Tuomas Aikkila vastasi että ensimmäisestä joukkorokotuksesta tulee ilmoitus kaikkiin alueen lehtiin.

Valmistimme ilmoituksen, mutta Ppky Selänteen koronatiedotuksesta vastaava  terveys- ja vanhuspalvelujohtaja Hannele Koski kielsi ilmoituksen julkaisemisen lehdessämme tällä viikolla.

Rokotusten ajanvaraukset alkavat jo ensi tiistaina, ja joukkorokotusten kohderyhmä, yli 80-vuotiaat ovat pääsääntöisesti paperilehden lukijoita.

 

Tiedustelimmekin Ppky Selänteen johtaja Tuomas Aikkilalta, miksi Ppky Selänne ei halunnut ilmoittaa rokotusten ajanvarauksesta tällä viikolla lehdessämme, vaan se kiellettiin?

Tieto rokotusten alkamisesta on jo saatavilla Ppky Selänteen verkkosivuilla, miksi Ppky Selänne ei halua jakaa tietoa tasapuolisesti? Lukijamme haluaa tietää, miksi kuntalaiset saatetaan tiedotuksessa epätasa-arvoiseen asemaan?

Kysyimme myös, mitä rokotusilmoittelun viivästyttämisellä halutaan ajaa takaa? Julkaistaanko ilmoitus mahdollisesti alueella ilmestyvässä ilmaisjakelulehdessä, joka jaetaan osalle suoraan postiluukusta ja osaa se ei tavoita ollenkaan?

– Rokotukset on näin ollen saatavilla vain kyseisen ilmaisjakelulehden ”tilaajalahjana”, lukija kuvailee.

Ppky Selänteen johtaja Tuomas Aikkila vastasi, että kuntayhtymän lehti-ilmoittelu hoidetaan pääsääntöisesti alueella ilmestyvän ilmaisjakelulehden kautta, ”koska ko. lehti ilmestyy erittäin kattavasti koko kuntayhtymän toiminta-alueella”.

Onko rokotteita jo korvamerkitty tietty määrä per Ppky alueen kunta (Haapajärvi, Pyhäjärvi, Reisjärvi), vai jaetaanko rokotteet kuntiin vasta ajanvarausten perusteella?

– Rokotteet tulevat meille sairaanhoitopiiriltä ja ne jaetaan asukasluvun suhteessa kuntiin, Aikkila vastasi.

 

Julkaisemme alla omasta aloitteestamme veloituksetta rokotuksia koskevan ilmoituksen, jotta kaikilla Ppky Selänteen alueen rokotusten kohderyhmään kuuluvilla asukkailla olisi tasapuolinen mahdollisuus varata rokotusaika ajoissa.

 

 • anjapiippo

  Miksi missään ei puhuta tai mainita ikäryhmää 80-70 vuotiaat ? Onhan heissäkin riskiryhmiin kuuluvia. Vai jäävätkö ilman rokotetta.

 • Mirka Kauranen

  Anja, tämä johtunee siitä että Astra Zenecan rokotetta ei anneta enää yli 70-vuotiaille, joten ne rokotteet annettaneen nuoremmille riskiryhmäläisille. Yli 80-vuotiaat saanevat nyt Modernan ja Pfizerin rokotteita ja niillä jatkettaneen sitten yli 70-vuotiaiden rokotuksia seuraavassa rokotusaallossa.

 • esaovaskainen

  Melkoinen osa vanhoista ihmisistä on lehtitietojen varassa ja käyttää näppäinpuhelinta. Osa saattaa odotella mökilläänkin koronalta suojassa, joten ajoissa pitää ilmoittaa tavallinen puhelinnumero, josta aika varataan. Ei pidä sotkea asiaan mitään Tele Q- palvelua. Eivät vanhukset semmoista ymmärrä.
  Rokotuksista pitää informoida toistuvasti paikallislehdissä, kuntien infosivuilla jopa kaupoissa, muuten asiat jäävät hoitamatta. Lienee niitäkin, joille ei tule mitään lehtiä köyhyyden takia.
  Ei ennen näin heikosti asioita hoidettu, sanon kokemuksen äänellä.

  Esa Ovaskainen, yksi vanhusparoista, maalaislääkäri evp.

 • Hilja Aho

  Haluaisin korjata Tuomas Aikkilan kommenttia, Selänne lehteä ei jaeta joka talouteen ainakaan Pyhäjärvellä se jaetaan ilmeisesti taajama alueelle joten se ei tavoita meitä jotka asumme taajaman ulkopuolella.Kauppareissulla saatamme joskus sen saada jos sitä on jäljellä jossakin kaupassa esim. viime kesänä sain hyvin harvoin sen luettavaksi.On aika kohtuutonta ajaa 20kilometriä saadakseen tiedon näinkin tärkeästä asiasta kuin rokotteista.Kuten tänä aamuna soitettuani kyseiseen Tele Q- palveluun klo.9 aikaan ajat olivat kaikki menneet ja pyydettiin ottamaan yhteyttä kun aikoja voidaan taas antaa.Mistä saa tiedon milloin aikoja annetaan ehkä ensi kesänä tai joulukuussa tiedottaminen ei oikein toimi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>