Pelurit palaa ensi kesänä

Tarkkasilmäisimmät saattoivat huomata sunnuntaina torilla tonttuasusteisiin pukeutuneita nuoria, sekä muita tanssijoita. Koreografi ja taiteen akateemikko Marjo Kuusela kertoo omalta osaltaan kyseessä olleen Pelurit-esityksen harjoitustilanne, jossa saattoi nähdä tanssijoita työnsä parissa.

– Minulta pyydettiin esitystä ensi kesän Täydenkuun Tanssien 30-vuotisjuhlaan. Ajattelin, että mikä olisi parempaa kuin tehdä ihmisiä yli 30 vuotta sitten innostaneesta Pelurit-esityksestä nykyversio, Marjo Kuusela sanoo.

Marjo kertoo uuden version suunnittelun alkaneen residenssillä Taitomajassa.

– Olimme tanssijoiden kanssa harjoittelemassa sekä ideoimassa esityksen maailmaa. Uusi Pelurit-esitys on oikeastaan kokoelma peliharjoitteita ja improvisaatiota, jossa nousee esiin aitoja asioita, tunteita ja tarinoita ihmisen elämästä.

Pelurit-esityksen demo oli tarkoitus esittää varsinaiselle yleisölle sunnuntaina. Rajoituksista johtuen esitykseen ei saanut kuitenkaan kutsua yleisöä.

– Uusien määräysten myötä päätimme tuoda harjoitushetkemme torille, vaikka emme saaneetkaan kutsua yleisöä nauttimaan esityksestä. Ensi kesänä esitys näkee oikeasti päivänvalon, ja silloin mukana tulee olemaan myös esimerkiksi live-musiikkia kitaristilta.

Marjo kertoo olevansa järkyttynyt viime aikoina puhuttaneista TäydenkuunTanssien rahoituksen leikkauksista.

– Kyllä minusta tuntuu, että sydän menee oikein rusinalle tästä. Olen suomalaisen nykytanssin puolesta todella pettynyt, että miksi juuri nyt festivaali halutaan ajaa alas. Täydenkuun Tansseja johtaa nyt juuri oikea henkilö, eli Alpo Aaltokoski, joka ymmärtää suomalaisia nykytanssi-ihmisiä niin maalta kuin kaupungistakin.

Kuuselan mukaan tilanne on huono, koska valtio antaa tukeaan festivaalille suhteessa siihen, kuinka paljon kaupunki rahoittaa eli myös uskoo omaan tapahtumaansa. Kun rahoitusta leikataan, tippuvat myös valtion antamat tuet.