Jokilaaksojen pelastuslaitos varoittaa myrskystä

Jokilaaksojen Pelastuslaitos varoittaa ihmisiä keskiviikon ja torstain aikana alueelle saapuvasta syysmyrskystä ja runsaista vesisateista.

 

Jokilaaksojen Pelastuslaitoksen yleisohjeita kansalaisille myrskyyn varautumiseen:

Jokilaaksojen pelastuslaitos kehoittaa kansalaisia varautumaan tulevaan syysmyrskyyn. Tuuli voimistuu keskiviikkopäivän aikana ja tuuli voi paikoin olla vaarallisen voimakasta, lisäksi sademäärät voivat ilmatieteenlaitoksen mukaan olla paikoin erittäin runsaita.

Kansalaisten kannattaa kerätä pihalta pihakalusteet ja muu irtain tavara, joka voi tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Erityisen vaarallinen voi olla irtonainen suuri trampoliini joka lentäessään voi aiheuttaa suurta vahinkoa, trampoliini kannnattaa kiinnittää maahan varsinkin aukeilla alueilla johon tuuli pääsee puhaltamaan.

Pihapiirissä olevien suurten pihapuiden kunto kannattaa tarkistaa, ajoneuvot kannattaa siirtää talliin tai pois puiden välittömästä läheisyydestä. Rakennusten ikkunat ja ovet kannattaa sulkea, tarkista etenkin että kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

Myrskyn aikana:

Kovan myrskyn aikana kannattaa siirtyä sisätiloihin turvalliseen rakennukseen pois ikkunoiden läheisyydestä, telttakatokset, kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät välttämättä ole turvallisia. Omaisuusvahinkoja ei kannata lähteä korjaamaan ulkotiloihin myrskyn aikana.

Myrskyn jälkeen:

Myrskyrintamat ovat tilanteita joissa mm. hätäkeskus ja pelastuslaitos joutuvat välittämään ja suorittamaan lyhyessä ajassa kymmeniä jopa satoja tehtäviä. Tämän vuoksi pelastuslaitos perustaa hätäkeskuksen avuksi tarvittaessa oman johtokeskuksen, johtokeskus jakaa tehtävät alueelle. Johtokeskuksen perustamiseen varaudutaan myös tulevina päivinä, pelastuslaitos seuraa säätilan kehittymistä myrskyn aikana.

Pelastuslaitoksen oma johtokeskus priorisoi tehtävien kiireellisyyden, kaikkein vakavimmat ja kiireellisimmät tilanteet hoidetaan ensin. Jokaisessa kohteessa käydään mutta jokaiseen kohteeseen ei ehditä välittömästi, pelastuslaitos kehoittaa ihmisiä maltillisuuteen tällaisissa tilanteissa ja mikäli esim. kaatunut puu ja/tai tulvavesi ei välittömästi uhkaa ihmisiä tai omaisuutta voi asiasta ilmoittaa viranomaisille hieman myöhemmin.

Kokonaisuudessaan pelastuslaitos on valmistautunut myrskytehtäviä varten, kuten raivaamaan kaatuneita puita, pumppaamaan sadevesiä ja korjaamaan muita mahdollisia omaisuuvahinkoja. Sähkölinjoille kaatuneiden puiden raivaamisessa pelastuslaitos saa tarvittaessa apua sähköverkkoyhtiöiltä.