Tee se itse -mies sai tunnustusta

Gennadi Trifonov voitti Pyhäjärven kaupungin järjestämän Yritysideakilpailun toisen sarjan peräkärryinnovaatiollaan. Se ei suinkaan ole Trifonovin ainoa keksintö.

 

Tavallisen peräkärryn päälle rakennettu mobiilimaja aurinkopaneeleineen kaikkineen herättää ihmisten kiinnostuksen, kun pyhäjärvinen Trifonovin perhe matkailee.

Monitoimikärry on yksi Gennadi Trifonovin lukuisista kuljetukseen ja säilytykseen liittyvistä keksinnöistä.

– Ihmisiä kerääntyy kärryn ympärille ja siitä kysellään kaikkialla missä liikumme, Suomessa tai Venäjällä, Irina Trifonova kertoo.

Irina saa usein tulkata, sillä Gennadi ymmärtää suomea mutta puhuu sitä vain vähän.

Gennadi Trifonov palkittiin Pyhäjärven yritysideakilpailussa. Hän on ideoinut ja rakennellut kotipihallaan Pyhäsalmessa erilaisia kuljetusratkaisuja peräkärryjen päälle. Parhaillaan tontilla on seitsemän peräkärryä eri vaiheissa.

– Materiaaleista 80 prosenttia on kierrätystavaraa, hän sanoo.

Paljon käyttökelpoista tavaraa heitetään pois. Käsistään kätevänä ja idearikkaana Gennadi löytää jätelavoilta ja kaatopaikoilta raaka-aineita ja käyttää niitä ideoidensa toteuttamiseen. Päämateriaalit ovat erilaiset puutavarat ja alumiiniprofiilit.

Trifonovien matkailuvaunu, jonka Gennadi voisi myydä, mutta joka on Irinan lemppari eikä myynnissä, muuttuu tarvittaessa työmiehen tukikohdaksi. Kärryssä kulkevat työkalut ja tarvikkeet ja siinä on ulosvedettäviä työtasoja.

Monitoimikärryssä on kattoteline ja ulkopinnoilla tilaa matkatavaroille, muun muassa kaksi polkupyörää kulkee näppärästi mukana. Kärryssä on keittiökin. Alumiinikiskoihin voi liu’uttaa vielä markiisikankaan laajentamaan tilaa sekä suojaksi sateelta tai auringolta.

– Kesäkuumalla kärryssä on mukavan viileää nukkua ja ilma vaihtuu hyvin. Seinissä on sen verran eristeitä, että kylmillä ilmoilla tarkenee, Irina selostaa.

Gennadin mielestä kierrätysmateriaaleista tehty kärry sopii esimerkiksi sellaisille ihmisille, jotka haluavat kokeilla karavaanarielämää ilman isoja rahoja, tai nuorille. Aloittelevalle yrittäjälle edullinen peräkärrytyöhuone kattotelineineen voi olla hyvä valinta. Myös myyntivaununa vaikka torikauppiaalla malli Trifonov voi toimia.

Gennadi Trifonov on tehnyt monenlaisia töitä, ollut muun muassa radioinsinöörinä, rahakuljetusten ajajana, räätälinä omassa ompelimossaan Venäjällä sekä myynyt ja asentanut autonrenkaita. Laskuvarjohypyssä loukkaantumisen takia hän on osittain työkyvytön.

– Terveydentilani takia minun on ollut vaikea löytää sopivaa työtä, mutta haluan tehdä ja pystyn tekemään monenlaista.

Kaupungin yritysideakilpailussa menestyminen rohkaisi Gennadia perustamaan oman yrityksen. Hän rekisteröi jo oman yrityksen, Mobikatto Oy:n. Tuotantotila yritykselle löytyi Köpsintieltä.

– Kiitän erityisesti kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemeä ja Nihakin Arto Junnoa kannustuksesta ja avusta. Nyt yrityksen perustamista on helpotettu, ei ole enää niin kovia vaatimuksia kuin muutama vuosi sitten. Ajattelin, että miksi ei, kannattaa kokeilla. Voin myös kertoa muille venäläisille, millaista on aloittaa yritys maahanmuuttajana.

Gennadin verstaassa on kehitelty myös muita tuotteita kuin peräkärryratkaisuja.

Tynnyristä tehty työkalupakki on hyvä säilytyspaikka työmaalla.

Monenlaisen tavaran kuljetukseen sopii säkki, jonka suuna on alumiinikehyksinen rulo-ovi. Säkin voi sulloa kärryn seinään tehtyyn aukkoon, jonka alumiiniovi sulkee.

Pienin keksintö on noin viisi euroa maksava lisävaruste, jolla voi auton taakkatelineeseen virittää markiisikatoksen.

Gennadi Trifonov ei salaile keksintöjään. Patentteja hän ei ole vielä hakenut, osin kustannustenkin takia.

Hänellä on kymmeniä videoita YouTubessa ja Instagramissa. Niitä katselemalla kätevä ihminen osaa itsekin rakennella vastaavanlaisia kärryjä.

Aika näyttää laajeneeko nyrkkipaja menestyväksi yritykseksi. Alkuvaiheessa on varmaankin vaikeuksia.

Gennadi olisi iloinen, jos löytäisi suomenkielisen yhteistyökumppanin toteuttamaan ideoita ja puhumaan asiakkaiden kanssa. Puoliso Irina auttaa sen minkä pystyy oman työnsä ohessa.

– Olen ennen kaikkea ideoija. Voisin vaikka pitää kursseja tällaisesta kierrätystavarasta rakentelusta ja kärryjen tekemisestä, Gennadi Trifonov sanoo.

 

Pääkuva: Gennadi Trifonov on rakentanut vanhaan pakettiautoon työpisteen, jossa työkalut ja tarvikkeet kulkevat mukana.