Kirjakassit liikkuvat taas kirjastosta

Kirjaston uloslainaus on jälleen alkanut toimimaan. Kirjoja voi varata puhelimitse tai netin kautta, ja varatut kirjat voi noutaa itse kirjaston eteisestä.

Suomen hallitus linjasi 4.5, että kirjastojen uloslainaus on jälleen sallittua, joten myös Pyhäjärven kirjastossa on päästy laittamaan kirjoja kiertoon lukijoille. Kirjasto ei ole avoinna asiakkaille, vaan haluamansa kirjat, lehdet ja elokuvat voi varata joko kirjaston verkkopalvelusta, sähköpostitse tai puhelimella. Kirjaston henkilökunta pussittaa ja numeroi kirjakassit ja asiakas voi noutaa saamaansa numeroa vastaavan kassin kirjaston eteisestä. Näin alkuvaiheessa kirjastosta soitetaan kaikille asiakkaille, miten nouto tapahtuu.

Varatun aineiston voi noutaa eteisestä arkisin kello 9 – 15 välillä.

Tällä kertaa palvelua on kehitetty maaliskuussa testatusta palvelusta niin, että kirjaston ulko-ovi on nyt auki ja asiakas noutaa kirjakassinsa itse kirjaston eteisestä.

– Kirjoja ja lehtiä voi jälleen palauttaa kirjaston palautusluukusta, mutta palautuksilla ei ole kiire. Sakkomaksuja ei poikkeusaikana kerry, kirjastonhoitaja Tuija Kartimo lisää.

Palautetut kirjat jätetään koronan vuoksi varotoimena lepäämään muutamaksi päiväksi kärryihin, joten kirjojen kierto on hieman entistä verkkaisempaa.

Kirjakassipalvelu alkoi keskiviikkona, parin päivänä aikana jo kolmisenkymmentä kassia oli varattu. Näillä näkymin kesäkuun alusta alkaen kirjaston tilat ovat käytettävissä myös asiakkaille, ellei uusia rajoitteita tule.

– Luulen, että käytännössä silloin ihmiset pääsevät itse kirjastoon lainaamaan kirjoja turvaetäisyydet huomioon ottaen, mutta oleskeleminen ja lehtien lueskeleminen kirjastolla ei varmaankaan ole silloinkaan mahdollista, Kartimo miettii. Luultavasti myöskin kirjaston tapahtumat ovat katkolla kesän ajan.

Kirjastoauto lähtee reiteilleen jälleen kesäkuun alkupuolella, mutta tarkemmat reitit ja aikataulut varmistuvat lähempänä kesää.

Lue laajempi juttu aiheesta ensi viikon Pyhäjärven Sanomista!

Mirka Kauranen