Pelastuslaitos suosittelee, ettei ilotulitteita ammuttaisi myrskyssä

Uudenvuoden vaihtuessa ilotulitteiden käyttäminen on sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta 31.12. klo 18.00 – 1.1. klo 02.00 välisenä aikana. Kovan tuulen aikana ilotulitteita ei kuitenkaan pidä ampua.

Ilmatieteenlaitos on ennustanut vuodenvaihteeseen runsasta lumisadetta ja voimakasta etelätuulta. Perämeren rannikolla tuulen voimakkuus voi olla puuskissa 15-20 metriä sekunnissa. Tuuli alkaa voimistumaan maanantaina iltapäivällä ja on voimakkaimmillaan iltayhdeksän aikaan.

Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset suosittelevat vahvasti, että talvimyrskyssä ei ammuta ilotulitteita. Suositus koskee Pohjois-Pohjanmaalla koko maakuntaa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon aluetta. Voimakas tuuli voi ohjata ammutut ilotulitteet väärään suuntaan aiheuttaen muun muassa tapaturman vaaraa. Puuskainen tuuli voi myös kaataa huonosti tuettuja ilotulitteita. Vuodenvaihteen ilotulitusnäytöksien toteutuksesta tai perumisesta tiedottavat näytösten suorittajat erikseen.

Käyttämättä jääville ilotulitteille järjestetään luvallinen ampumisajankohta. Edellä mainitut pelastuslaitokset valmistelevat kemikaaliturvallisuuslain mukaisen päätöksen, jolla sallitaan yksityinen ilotulitus ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Ajankohdaksi on alustavasti sovittu lauantai 5. tammikuuta kello 18-21, mutta tästä tiedotetaan erikseen. Päätöksen tavoitteena on keskittää käyttämättä jääneiden ilotulitteiden ampuminen tiettyyn ajankohtaan. Samalla ratkaistaan ongelma, joka käyttämättä jääneiden ilotulitteiden säilyttämisestä ehkä aiheutuisi.

 

Muista turvallisuus

  • Varmista, että paikka ja olosuhteet ovat ilotulitteiden käytön kannalta sopivat, eikä ilotulitteista aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muulle omaisuudelle. Muista, että ilotulitteiden ampujalla on aina vastuu mahdollisten vahinkojen sattuessa.
  • Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten henkilöiden käyttöön.
  • Muista suojalasit! Suojalaseja suositellaan myös ilotulituksen katsojille.
  • Lue tuotteen käyttöohjeet ja noudata niitä.
  • Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia.
  • Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Ilotulitteiden käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.