Edustajisto päätöksen edessä lokakuussa – Suomenselän ja Pihtiputaan Osuuspankit yhdistymisaikeissa

 

Suomenselän Osuuspankin ja Pihtiputaan Osuuspankin hallitukset ovat yksimielisesti hyväksyneet yhteisen suunnitelman pankkien yhdistämisestä. Suunnitelman mukaan Pihtiputaan Osuuspankki sulautuisi Suomenselän Osuuspankkiin 1.4.2018 alkaen, mikäli edustajistojen kokoukset niin päättävät lopullisesti 10.10.2017 ylimääräisissä edustajiston kokouksissaan.

– Uuden Osuuspankin myötä palvelu- ja kilpailukyky sekä luotonantomahdollisuudet vahvistuisivat erityisesti Pihtiputaan Osuuspankin alueella, toteaa Pihtiputaan hallituksen puheenjohtaja Arto Puurunen. Uuden pankin toimialue on laaja, usean kunnan käsittävä, mutta elinkeinorakenteeltaan hyvin samankaltainen ja se tarvitsee vahvaa pankkia, jatkaa Puurunen. Voimavarojen yhdistäminen tuo pitemmällä tähtäimellä kustannussäästöjä, parantaa riskinkantokykyä, turvaa palvelujen saatavuutta sekä lisää myös henkilöstön mahdollisuuksia erityisosaamisen kehittämiseen, kertoo hallituksen puheenjohtaja Veijo Manninen Suomenselän Osuuspankista.

– Yhdistyminen ei vaikuta pankkien henkilöstöön, sillä kaikki jatkavat uudessa pankissa ns. vanhoina työntekijöinä. Omistaja-asiakkaat siirtyvät uuden pankin jäseniksi ja säilyttävät heille kuuluvat oikeudet. Kaikki asiakassuhteet jatkuvat uudessa pankissa entisellään, kertoo toimitusjohtaja Vesa Isosalo Pihtiputaan Osuuspankista.

– Molemmat pankit ovat vakavaraisia ja tehneet viime vuosina hyvää taloudellista tulosta sekä saaneet runsaasti uusia asiakasomistajia. Uusi pankki on alueensa vastuunkantaja, joka käyttää voimavarojaan toimialueensa hyväksi, vakuuttaa toimitusjohtaja Timo Suhonen Suomenselän Osuuspankista.

 

Yhdistyvän osuuspankin tase kesäkuun lopun luvuilla oli noin 720 miljoonaa euroa ja asiakasliiketoiminta lähes 1.167 miljoonaa euroa. Pankin omat varat olivat noin 110 miljoonaa euroa ja vakavaraisuus noin 40 %. Asiakkaita pankilla olisi lähes 34500 ja omistaja-asiakkaita noin 17800. Työntekijöitä pankilla olisi 60.

Osuuspankkien hallitukset esittävät, että pankin toimitusjohtajana jatkaa Suomenselän Osuuspankin nykyinen toimitusjohtaja Timo Suhonen. Pihtiputaan Osuuspankin toimitusjohtaja Vesa Isosalo on jäämässä eläkkeelle vuoden vaihteessa. Siirtymäajan Pihtiputaan Osuuspankin toimitusjohtajana toimisi oman toimensa ohella Suomenselän Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Suhonen.

Suomenselän Osuuspankin kotipaikka on Pyhäjärvi ja hallintokonttoripaikkakunta Haapavesi. Kaikista hallintopaikoista on yhdistymisneuvotteluissa sovittu tasapuolisesti.

Kummankin pankin hallintoneuvostot ovat myös käsitelleet yhdistymissuunnitelman ja molemmissa pankeissa myös edustajistoa, pankkien henkilöstön lisäksi, on informoitu etukäteen. Päätökset molemmissa pankeissa tehdään lokakuussa pidettävissä ylimääräisissä edustajistokokouksissa.

Edellisen kerran pankit kaavailivat yhdistymistä vuonna 2011, mutta tuolloin aikeet kariutuivat jäsenäänestykseen. Nyt tilanne on erilainen, sillä jäsenten sijaan asiasta päättävät edustajistot. Nyt yhdistymisen suhteen ollaan toiveikkaita, sillä valmistelutyötä on tehty avoimesti ja esimerkiksi henkilöstöä on informoitu asiasta.

– Pihtiputaan Osuuspankki on neuvotellut yhteistyöstä lähivuosina myös muiden lähialueen pankkien kanssa, mutta Suomenselän Osuuspankki oli paras vaihtoehto, sillä tässä on kyse tasavertaisten, samoille toimialoille kohdistuneiden Osuuspankkien liitosta, Puurunen valottaa.

– Jos toimiva johto ei miettisi tällaisia asioita niin silloin ei oltaisi ajan tasalla. Finanssialalle on tulossa murros, jollaista ei ole ennen nähty. Jos ei olla silloin valmiina niin noutaja saapuu hyvin äkkiä, miettii Manninen.

 

Mirka Niskanen

 

Lue lisää ensi viikon lehdestä

 

Kuvassa: Suomenselän Osuuspankin hallinto- ja lakiasiainjohtaja Päivi Ruotoistenmäki, Pihtiputaan Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Arto Puurunen, Suomenselän Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Suhonen ja Suomenselän Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Veijo Manninen näkevät vahvan osuuspankin olevan koko alueen etu.