Uusi sote voi olla pienille yrityksille mahdollisuus

Pienet sosiaali- ja terveysalan yrittäjät ovat huolissaan sote-uudistuksen tuomista muutoksista. Varmaa tietoa ei ole vielä päättäjilläkään, mutta jotain aiheesta tiedettiin kertoa yrittäjätilaisuudessa Pyhäsalmessa viime keskiviikkona. Sote-uudistusta valotettiin niin kunnan, yrittäjäjärjestön kuin pienyrittäjän näkökulmasta.

 

Selänteen alueella toimii useita pieniä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä. Niitä askarruttaa, mitä uudistuksen myötä on odotettavissa, vähenevätkö ostot paikallisilta yrityksiltä. Onko asiakkaan valinnanvapaudella mitään merkitystä, jos ei ole vaihtoehtoja. Uuden soten pitäisi toimia jo kahden vuoden kuluttua.

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila uumoili, että uudistus saattaa siirtyä, vesittyä tai peruuntua. Joka tapauksessa uudistus tietää isoa muutosta ja myllerrystä kunnissa. Selänne ei enää järjestä palveluja, vaan iso maakunta. Nyt kootaan valmistelutoimikuntaa, johon Nivala-Haapajärven seutukunnan edustajaksi esitetään Nivalan kaupunginjohtaja Päivi Karikumpua.

Yritysten rooli kasvaa valinnanvapauden takia. Jokainen joutuu valitsemaan terveysaseman, jota käyttää. Se voi olla julkisen sektorin, yrityksen tai järjestön ylläpitämä. Terveysasema eli palvelun tuottaja saa maakunnalta pääkohtaisen maksun.

Jussilalta kysyttiin, onko Kärsämäellä muutoksia yritysten palveluostoissa, kun kunnan terveyspalveluista vastaa Attendo. Jättääkö se kirjoittamatta lähetteitä fysioterapeutille tai muille palveluntuottajille, koska raha on omasta tuloksesta pois. Jussilan mukaan alussa niin kävi, mutta nyt lähetteitä on yhtä paljon kuin ennen ulkoistusta.

Suomen Yrittäjien Susanna Kallamo sanoi, että yrittäjien kannalta sote-uudistus ja valinnanvapaus ovat hyvä asia. Hän muistutti, että sote-alan yrityksistä 95 prosenttia on pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä. Niitä on kaikkiaan 17 749 kappaletta.

-Sote-uudistus nähdään lähipalvelukysymyksenä ja se on tärkeä yrittäjille, mahdollisuus kotimaiselle yritystoiminnalle, Kallama totesi.

Hänen mielestään pienten paikallisten sote-alan yritysten pitää nyt säilyttää asemansa ja tehostaa toimintansa, jotta ollaan iskussa kun valinnanvapaus tulee. Omia palveluja tulee markkinoida tehokkaasti. Jos asiakas on tottunut käyttämään paikallisia yrityksiä ja on tyytyväinen, hän valitsee jatkossakin paikallisen tutun palveluntuottajan.

Kallama painotti, että alan pienyrittäjien kannalta maakunnan tulee pitää perustason sote-keskukset niin pieninä yksiköinä, että paikallisilla yrityksillä on mahdollista niitä hoitaa. Jos kunnat pyrkivät vaikuttamaan niin, että sote-keskuksilta edellytetään hyvin laajaa tarjontaa, jotta vain julkinen sektori voisi niitä hoitaa, voi tulla joku vielä suurempi toimija ja viedä rahat Cayman-saarille.

-Laajan palvelun perustaso mahdollistaa kerman kuorinnan, Kallama sanoi.

Yritykset pääsevät soteen kiinni myös sote-keskuksien myöntämien asiakassetelien kautta. Kallama neuvoi yrittäjiä verkostoitumaan keskenään ja aloittamaan Kanta-valmistautumisen. Pyhäjärvelle on huhtikuussa tulossa yrittäjien Kanta-koulutus.

Lääkäri Sami Saarinen kertoi pienyrittäjän näkemyksiä sote-uudistuksista. Saarinen on mukana Ylä-Savon sote-kokeilussa, joka mallintaa tulevaa sotea.

Saarinen on mukana Kunnanlääkärit Kiuruvesi-lääkärifirmassa, joka on Suomen ensimmäinen valinnanvapausyritys. Kaksivuotisessa kokeilussa jo 1200 asiakasta on valinnut sen perusterveydenhuollon avopalvelujen tuottajakseen. Kiuruvedellä on kärsitty lääkäripulasta. Vastaanotolle pääsee samana päivänä.

Saarisen mukana pienelläkin paikkakunnalla voi toimia lääkäriyrittäjänä, eivätkä ne isoja kiinnostakaan. Hänelle työ Kiuruvedellä on mielekästä lääkärintyötä, vaikka kerma on vielä melko ohutta kuorittavaksi.

-Pyhäjärveltäkin on otettu yhteyttä, mutta nyt kokeilun aikana emme voi ottaa potilaita ulkopuolelta. Satelliitin perustaminen sitten kokeilun jälkeen ei ole mahdoton ajatus.

 

Kirsi Haapea

 

Pääkuva:

Sote-alan yrittäjiä ja hallinnon väkeä oli kuuntelemassa yrittäjien sote-iltaa Hotelli Pyhäsalmessa viime keskiviikkona.

Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila valotti sote-uudistusta kuntien näkökulmasta. Vieressä sote-hanketoimija Eija Hautala.

 

 

Lääkäri Sami Saarinen kertoi Kiuruveden valinnanvapauskokeilusta.

 

Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä kannusti pieniä yrityksiä pitämään puolensa sote-uudistuksessa.