Luonnossa oppien -hankkeelle yli sadantuhannen Leader-tuki – Myönnetty tuki on elinehto 4H-hankkeen toteutumiselle

Keskipiste-Leaderin hallitus myönsi syyskuisessa kokouksessaan rahoitusta yhteensä noin 235 000 euron edestä kolmelle yleishyödylliselle hankkeelle sekä yhdeksälle yritykselle kehittämis- ja investointihankkeisiin. Tukea myönnettiin yhdelle pyhäjärviselle yritykselle sekä kahdelle yhdistykselle.

 

 

Pyhäjärven ja Haapajärven 4H-yhdistysten yhteiselle Luonnossa oppien -kehittämishankkeelle myönnettiin Keskipiste-Leaderilta 127 046 euron suuruinen hanketuki. Hanketta hallinnoi Pyhäjärven 4H-yhdistys, ja se toimii niin Haapajärven kuin Pyhäjärvenkin alueella. Kustannukset sekä toiminta menevät yhdistysten välillä puoliksi. Luonnosta oppien -hankkeen pääteemoina ovat luonto, ympäristö ja ilmasto, joiden pohjalta järjestetään koulutus- ja teemapäiviä, retkiä, leirejä sekä kerhotoimintaa. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat 6–28-vuotiaat lapset ja nuoret, jonka lisäksi siinä osallistetaan myös muun ikäistä väestöä.

– Hankkeen tarkoituksena on opettaa lapsille ja nuorille luonnossa ja vesillä liikkumista sekä niiden hyödyntämistä leikkien, pelien, kurssien ja muun toiminnan kautta, Pyhäjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja ja hankkeen projektipäällikkö Sari Fagerlund-Torssonen avaa.

Luonto, omavaraisuus sekä perinteet ovat aina olleet 4H-yhdistyksen toiminnan eräänlaisia kulmakiviä.

– 4H:llakin työkenttä muuttuu ja elää koko ajan, mutta luonto, omavaraisuus sekä perinteet ovat ne asiat, jotka ovat ja pysyvät toiminnassa. Luonto on ihmisten elämässä aina jollain tapaa, ja halutaan, etteivät lapset ja nuoret erkaannu ympäristöstä ja osaavat kulkea ja olla asiallisesti luonnossa.

Hankkeessa esillä on myös puutarhapuoli ja hankkeen aikana on tarkoituksena tehdä päiväkodeille sekä alakouluille kasvilavoja.

 

Pyhäjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Fagerlund-Torssonen toimii Luonnossa oppien -hankkeen projektipäällikkönä. Kuva: Kirsi Haapea.

 

Pyhäjärvellä luonnollisesti vesistö on isommassa osassa kuin Haapajärvellä Pyhäjärven vuoksi. Luonnossa oppien tuo esiin myös yrittäjyysteemaa.

– Tutustutetaan varttuneemmat nuoret vesistöön liittyvään yrittäjyyteen, eli kalastukseen, jatkojalostukseen ja muuhun. Jos sitä kautta joku nuori saisi kipinää myös yrittäjyyteen, Sari tuumii.

– Pyhäjärvellä on onneksi ammattikalastajia, ja uskoisin, että heihin pääsee tutustumaan. Olisi toiveita, että pääsisi ihan johonkin jatkojalostusjuttuun myös osallistumaan jonkin ryhmän kanssa.

Fagerlund-Torssonen kertoo, että hankkeessa tehdään lisäksi yhteistyötä Pyhäjärven Kalastalousalueen kanssa.

– Kalastusalueella on nuorille haettuun purokummihankkeeseen rahoitus ja tämä meidän hankkeemme tekee purokummitoimintaa lasten kanssa. Eli Pyhäjärvellä on puro, mikä on katsottu kannattavaksi kunnostaa, jonne lapset ja nuoret pääsevät ihan konkreettisesti katsomaan ja osallistumaan kunnostamistoimintaan. Toiveena olisi, että kun siihen aikanaan istutetaan kaloja, niin he voisivat sitten tulevaisuudessakin sitä omaa kummipuroaan käydä katsomassa.

Tarvikkeisiin tulee tämän osalta Kalatalousalueen puolesta rahoitus, johon sisältyy esimerkiksi sorastus ja tarvittavat konetyöt.

 

Hanketuen myönteinen päätös tuli Fagerlund-Torssosen tietoon perjantaina 6. syyskuuta ja hankkeen olisi tarkoitus alkaa jo nyt lokakuussa sekä jatkua siitä kaksi vuotta eteenpäin. Tieto tuen myöntämisestä huojensi mieltä.

– Se on elinehto hankkeelle ja tämän toiminnan toteuttamiselle. Tukea käytetään palkkauskustannuksiin, tarvikkeisiin, toiminnan pyörittämiseen, linja-autokuljetuksiin, ilmoituksiin, materiaalihankintoihin – sitä käytetään ihan kaikkeen, Sari summaa.

Ihan ensimmäisenä työn alla on hanketyöntekijän etsiminen.

– Yhdistyksenä suunnittelemme toimintaa, mutta hanketyöntekijä on toiminnan järjestämisessä päävastuullinen henkilö, joka kontaktoi päiväkoteja ja kouluja, järjestää vapaa-ajantoimintoja. Hanketyöntekijä tekee sitä konkreettista käytännön työtä.

Toiminnanjohtaja kertoo, että pääasiassa hankkeisiin osallistuminen on lapsille ja nuorille ilmaista, kaikille vapaata toimintaa, kuten myös Luonnossa oppien -hankkeessa.

– Hankkeessa on aika paljon omarahoitusosuutta, jota joudumme keräämään hankekustannuksista, niin toiveita olisi, että saataisiin aktiivisia talkoolaisia. Heitä aina tarvitaan.

 

Luonnossa oppien -hankkeen lisäksi Keskipiste-Leader myönsi pyhäjärviselle Hiijjen Pelimannit ry:lle 1400 euron tuen Pelimannit kuuluville -investointihankkeeseen. Pienhankkeessa hankitaan Hiijjen Pelimanneille uudet äänentoistolaitteet, joita olisi tarkoitus käyttää yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa, konserteissa ja karaokessa. Lisäksi yhdistyksen aikomuksena on tarjota äänentoistopalvelua myös paikkakunnan muille yhdistyksille ja muusikoille. Yhdeksästä yritystuesta yksi myönnettiin pyhäjärviselle yritykselle JK-Laserille: 5000 euron tuki osa-aikaisen yrityksen käynnistämiseen sekä 5900 euron investointituki laitehankintoihin.

 

 

 

Tämä artikkeli on avattu vapaasti luettavaksi 13.9.–15.9. osana Uutismedian liiton Pureudu paikallisiin -kampanjaa, jonka tavoitteena on tuoda esille paikallislehtiä sekä paikallislehtijournalismia.

 

 

Artikkelikuva: 4H-yhdistyksen toiminnan kulmakiviä ovat aina olleet luonto, omavaraisuus sekä perinteet. Kuva: Pyhäjärven 4H-yhdistyksen ja Pyhäjärven seurakunnan järjestämä syyslomaviikon leiripäivä Korhosenniemessä, Joonas Kärkkäinen.

Lue myös