Nuorten ääni kuuluviin – kasit toivovat muutosta niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin

Salmen koulun kahdeksasluokkalaiset kirjottivat osana koulun vaikuttamisen monialaista oppimiskokonaisuutta mielipidetekstejä asioista, joiden epäkohtiin he toivoisivat muutoksia. Nuoria mietityttivät niin paikalliset epäkohdat, jotka koskettavat heitä päivittäin, kuin myös maailmanlaajuiset ongelmat aina pikamuodista sotiin.

 

 

Lisää nuortentiloja

Pyhäjärvellä on jo nuorisotila, mutta aukioloajat ovat vähäiset. Nuorisotilojen puute vaikuttaa nuorisoon monella tavalla. Moni nuori kaipaa turvallista paikkaa, tilaa, jossa pystyisi viettämään aikaa ystävien kanssa ja lämmintä paikkaa talvisin ennen kotiin menoa. Monessa kunnassa onkin jo nuorisotila, mutta ongelmana on kuitenkin lyhyet aukioloajat. Nuoret tarvitsevat mielestäni lisää turvallisia nuorisotiloja.

Ongelma koskee suurimmaksi osaksi nuoria erityisesti yläkouluikäisiä. Tämän rinnalla se koskee myös nuorten huolestuneita vanhempia sekä kauppojen työntekijöitä ja muiden julkisten tilojen omistajia, jotka joutuvat katselemaan nuoria tiloissaan.

Nuorisotilojen puute aiheuttaa monia muitakin ongelmia. Kaikilla nuorilla ei ole välttämättä ole turvallista paikkaa, jonne mennä, joka voi laskea heidän mielenterveyden tasoaan. Vähäisen tilojen määrän takia nuoret viettävät aikaa kauppojen tuulikaapeissa ja muissa julkisissa paikoissa.

Asia pitäisi mielestäni korjata. Joka kylässä on vähintään yksi tyhjillään oleva tila, jonka voisi muuttaa nuorten tilaksi. Ihmiset voisivat lahjoittaa vanhoja kunnossa olevia huonekaluja tiloja varten. Vapaaehtoiset kuntalaiset voisivat talkootyönä tehdä nuorten tiloja kunnan keräämällä rahastolla. Kunnan päättäjät pystyisivät vaikuttamaan asiaan aloittamalla rahaston keräämisen. Esimerkiksi Pyhäjärvelle tulevaan kulttuuritaloon voisi lisätä nuorisotilan suunnitelmaan.

Asian korjaamisessa olisi monta positiivista asiaa. Nuorten mielenterveyden taso nousisi sekä nuoria näkyisi vähemmän muissa julkisissa tiloissa, joissa ei välttämättä saisi viettää aikaa turvallisuussyiden takia.

Anni Junttila

 

 

Lemmikki ei ole hetken päähänpistos

Ihmiset saavat hankkia lemmikkejä, mutta lemmikin hankkiminen voi olla hetkellinen päähänpistos. Ajattelepa, jos sinut hylätään tai aletaan rääkätä, kun ihmiset ostavat sinut. Ihmiset hankkivat lemmikkejä eivätkä hoida niitä, kun he tajuavat, että se vie rahaa tai aikaa. Kun lemmikki hylätään, se aiheuttaa luontoon huonoja asioita: laji voi vakiintua ja levitä uudella alueilla.

Tämä asia ei koske kaikkia, mutta ennen, kun lemmikki hankitaan, pitäisi miettiä, onko sinulla aikaa siihen. Ei kannata hankkia lemmikkiä, jos ei ole siihen varaa tai aikaa. Jos joku menee ostamaan eläimen, vaikka koiran, myyjän pitäisi kysyä erilaisia kysymyksiä, esimerkiksi minkälaiseen kotiin se on tulossa tai onko ostajalla kokemusta koirista.

Jos ihminen ei pysty huolehtimaan lemmikistään, siitä tulee haittoja eläimelle. Jos lemmikkiä rääkätään, voi siitä saada sakon tai joutua vankilaan. Lemmikki itse saa pahat traumat eikä voi luottaa sen jälkeen uusiin ihmisiin. Hylkäämisen jälkeen eläin ei tunne myöskään oloaan turvalliseksi, näkee nälkää ja voi jopa kuolla, jos ei löydä suojaa.

Ihmisten on tajuttava aiheen vakavuus ja ilmoitettava suoraan eläinsuojeluun, jos näkevät rääkkäystä ja hylkäämistä. Vastuussa ovat ihmiset ja Suomen eläinsuojeluyhdistykset. Ihmiset, jotka eivät pysty huolehtimaan lemmikistä, voisivat antaa sen toiselle ystävälle. Kun lemmikkejä ei enää hylätä, niin paikallinen luonto ja eläimistö parantuvat huomattavasti.

Jutta Kahelin

 

 

Lapsille sisäleikkipaikka Pyhäjärvelle

Mielestäni lapsilla on Pyhäjärvellä aika heikot mahdollisuudet sisällä leikkimiseen talvella, paitsi totta kai kotona. Tämä ongelma koskee periaatteessa vain leikki-ikäisiä lapsia eli lapsiperheitä. Kesäisin lapsilla on mahdollisuus leikkiä Vesitornin leikkikentällä, mutta siellä ei ole talvikunnossapitoa. Pyhäjärvellä on vesitornin leikkikentän lisäksi muutama muukin vähän pienempi leikkikenttä.

Varmasti kaikissa lapsiperheissä on joskus jonkinlaista riitaa, esimerkiksi jos lapset valittavat siitä, että kotona leikkimisestä tulee tylsää. Ennen lapset leikkivät paljon ulkona, mutta nykyään se on jäänyt vähäiseksi. Tämä voi johtaa esimerkiksi siihen, että lapset rupeavat katsomaan lähes koko ajan vaikka televisiota.

Asiaa voisi edes vähän korjata. Tästä asiasta voisi ottaa vastuuta esimerkiksi Pyhäjärven kaupungin vapaa-ajantoimi, 4H-yhdistys tai joku muu taho yrityspohjalla. Mielestäni tämä puisto voisi olla jopa ilmainen tai sitten todella halpa. Esimerkiksi vain muutaman euron pääsymaksu ja todella halvalla jotain välipalaa, ellei jopa ilmaiseksi?

Jos Pyhäjärvelle tulisi leikki-ikäisille lapsille sisäleikkipaikka, niin lapsiperheiden elämäkin voisi helpottua edes vähän. Varsinkin kun siellä olisi työntekijöitä koko ajan valvomassa lasten toimintaa, niin vanhemmat voisivat huoletta käydä vaikka kaupassa tai kotona. Lapset voisivat nähdä kavereita siellä varsinkin, jos vanhemmat eivät aina jaksa, halua tai kerkeä ottaa vieraita kylään. Ei tulisi siivottavaa. En voi väittää, että joillakin ei voisi olla valmiiksi helppoa esimerkiksi leikki-ikäisten lasten kanssa, mutta kaikilla ei ole helppoa.

Essi Kankaanpää

 

 

Kouluruokaa pitäisi muuttaa

Oppilaat eivät syö paljon kouluruokaa, varsinkin tytöillä kouluruoan syöminen on vähentynyt. Suurin osa pojista syö kuitenkin kouluruokaa. Poikien mielestä kouluruoka ei ole niin pahaa, mutta suurin osa tytöistä haluaa, että kouluruokaa muutettaisiin maistuvammaksi.

Ilman kouluruokaa ei jaksa opiskella. Energian taso laskee oppilailla ja keskittyminen heikkenee ja heikottaa, jos ei syö. Oppilaat ovat väsyneitä ja uupuneita eivätkä jaksa opiskella. Tunneilla käyty asia ei jää mieleen ja oppilaat ovat levottomia.

Asian voi korjata äänestämällä kouluruokia, joita oppilaat haluaisivat. Oppilaat söisivät kouluruokaa ja jaksaisivat opiskella ja olisivat energisiä eivätkä väsyneitä. Se auttaa keskittymään, kun on syönyt.

Oppilaat haluavat kunnon kouluruokaa, esimerkiksi pizzaa joskus ja kunnon makaronilaatikkoa, eli laitettaisiin munamaitoa sinne makaronilaatikkoon. Eli koulu käyttäisi enemmän rahaa kouluruokaan. Voitaisiin tehdä äänestys kouluruoasta. Tämä auttaisi asiaa, että oppilaat söisivät kouluruokaa ja jaksaisivat opiskella.

Toivo Kuonanoja

 

 

Isompi kuntosali

Pyhäjärven uimahallin kuntosali on liian pieni. Sinne mahtuu juuri ja juuri 15–20 henkilöä.  Jos siellä on yli 10 ihmistä, niin siellä on tosi ahdasta tehdä mitään liikkeitä.

Omalla kokemuksellani voin kertoa, että on välillä ärsyttävää, kun joka laitetta on vain yksi ja jos on paljon porukkaa, joutuu jonottamaan laitteeseen aika kauan. Moni jopa jättää laitteen välistä.

Kuntosali pitäisi saada isommaksi tai jopa oma rakennus kuntosalille. Siellä on todella ahdasta, varsinkin jos tulee vielä lisää laitteita. Tällä hetkellä sieltä myös puuttuu laitteita ja jos haluaa lisää laitteita, niin on otettava joitakin nykyisiä pois. Pitäisikö sinun mielestä tulla kuntosalille lisää laitteita?

Kuntosalista on vastuussa Pyhäjärven kaupunki.  Toivon, että salille tehtäisiin jotain, jotta siellä olisi mukavampi käydä. Ihmisiä luultavasti kävisi enemmän, jos olisi enemmän tilaa ja myös laitteita. Salille voisi tehdä lisätoivomuksia, mitä laitteita sinne halutaan. Myös ihmisten terveys parantuisi, kun he alkaisivat käymään salilla.

Erica Laukkanen

 

 

Ruoan hinnan nousulle loppu

Minun ja varmasti monen muun mielestä ruoan hinnat ovat olleet liian korkealla viime ajat, ja on hyvä, että ne on edes lähtenyt hieman alaspäin. Olisi siltikin oikein, että ruoasta ei tarvitsisi maksaa näin paljoa. On esimerkiksi monia yksinhuoltajia, joilla on vaikeaa maksaa ruoasta, koska lapsen hoitaminen ja rahan ansaitseminen samaan aikaan voi olla vaikeaa.

Ruoan kova hinta aiheuttaa myös kaupoille vaikeuksia, koska jotkut tavarat eivät mene heti kaupaksi ja vanhenevat, tai eivät muuten tuota rahaa takaisin.

Ongelmalle olisi yksi ratkaisu, joka on tosin melkein mahdoton: Venäjä pitäisi päihittää sodassa, jotta saataisiin suuri energian ja lannoitteiden tuottaja takaisin.

Vihdoinkin, kun ongelma toivottavasti poistuu, niin ihmiset huomaavat suuren muutoksen ruokalaskussaan ja monet alkavat tekemään erilaisia muutoksia rahan käyttöön, koska ei tarvitse laittaa kaikkea rahaa ruokaan.

Tuomas Laukkanen

 

 

Bensan hinnat alas

Bensa on liian kallista. Ennen bensan hinta oli juuri sopiva, ja kaikilla riitti rahaa ainakin puoleen tankkiin bensaa. Bensan hinta oli vuonna 2015 noin 1,09 euroa ja nykyään peräti 1,90–2,00 euroa litralta. Eli bensan hinta on noussut todella paljon vuodesta 2015.

Tämä asia koskee erityisesti autoilijoita ja mopoilijoita. Jos jotkut kulkevat kaukaa töihin tai kouluun, matka vie todella paljon bensaa ja rahaa vielä enemmän.

Monella ihmisellä on talouden kannalta myös todella tiukkaa. Joillakin työt ovat Pyhäjärvellä ja he asuvat esimerkiksi Kiuruvedellä, heillä menee todella paljon rahaa polttoaineeseen, ja muihinkin asioihin pitäisi riittää rahaa.

Tätä asiaa muuttamaan tarvittaisiin ihmisiä, jotka ovat asuneet tai asuvat maalla ja tietävät, että maalta on pitkä matka melkein joka paikkaan. Asiasta voisi pitää mielenosoituksia. Jos bensan hintaa alentaa kaikilta, jokaisella olisi selvästi helpompaa. Jokainen varmasti haluaisi, että bensan hintoja lasketaan.

Ronja Niskanen

 

 

Kouluruokaan enemmän rahaa

Kouluruokaan käytetään liian vähän rahaa. Kouluruoassa on liian edullisia raaka-aineita, koska kouluruokaan käytettävä rahamäärä on laskenut ja samalla ruoka on kallistunut. Pyhäjärvi käyttää tällä hetkellä kouluruokaan 3.51 euroa oppilasta kohden, ja tämä summa laskee vuosi vuodelta.

Ehdotan, että kouluruokaan käytettäisiin enemmän rahaa, jotta saataisiin parempia ruokia oppilaille. Jotta ruoka olisi parempaa, tarvittaisiin parempia ruoka-aineita. Kun kouluruokaan käytetään edullisia raaka-aineita, ruoka ei ole oppilaiden mielestä maistuvaa eikä sitä haluta syödä.

Nuoriso saataisiin paremmin syömään kouluruokaa, jos olisi enemmän toiveruokia, kuten tortilloja, hampurilaisia, ranskalaisia, pizzaa, jotka eivät olisi peruskotiruokia. Näitä tarvittaisiin, että oppilaat innostuivat kouluruoasta.

Kouluruoan kanssa pitäisi olla aina ruisleipää, vaaleaa leipää tai näkkäriä ja näistä vielä olisi gluteeniton vaihtoehto niitä tarvitseville. Leipien kanssa saisi olla lisukkeita enemmän, kuten kinkkua kaikille eikä vain maidottomille eivätkä kurkut saisi olla kuivia.

Peetu Pentti

 

 

Liialliset kotitehtävät eivät edistä oppilaiden oppimista

Kotitehtävät kuuluvat koululaisen elämään, mutta eivät aina edistä oppilaiden oppimista. Kotitehtävät saattavat jopa kuormittaa oppilaiden mieltä. Jos oppilas ei mielenterveydellisistä syistä jaksa tehdä kotitehtäviä ja koulussa uhkaillaan rästitehtävillä, se saattaa aiheuttaa ylimääräistä ahdistusta.

Liialliset kotitehtävät saattavat näkyä myös nuoren jaksamisessa ja siinä, ettei nuori jaksa ylikuormittumisen ja pitkän koulupäivän takia tehdä mitään muuta kuten harrastaa, liikkua ja nähdä kavereita. Kotitehtävien tekeminen ei saisi viedä oppilailta yli puolta tuntia päivässä. Usein seitsemän tunnin koulupäivän ja parin tunnin harrastusten jälkeen, ainakin itse tarvitsen vain omaa aikaa, jolloin keskityn omaan hyvinvointiini ja siihen, etten ylikuormita itseäni aivan liikaa.

Jokaisessa koulussa ja kaikkina päivinä läksyjä ei tule liikaa, mutta joissain tämä on kuitenkin ongelma. Tähän voisi puuttua sillä tavalla, että tunnit suunnitellaan niin, että kaikki tarvittava asia keretään käymään läpi eikä nuorille tarvitse jättää ylimääräisiä asioita kotiin tehtäväksi. Usein opettajat eivät itse saa opetettua kaikkea, joten ne jätetään oppilaiden itse opittavaksi.

Tämän ehdotuksen myötä oppilaat ehtisivät urheilla enemmän ja elää omaa sosiaalista elämäänsä paremmin. Kotitehtäviä ei kuitenkaan kokonaan tarvitse jättää pois.

Milja Sevón

 

 

Kouluruoan budjetti nousuun

Pyhäjärven koulussa kouluruokaa pitäisi parantaa. Vuonna 2020 kouluruoan päivittäinen hinta oli 3,61 euroa, mutta vuonna 2022 hinta oli vain 3,51 euroa. Kouluterveyskyselyn mukaan Pyhäjärven koulujen oppilaista vain 40% sanoo, että kouluruoka on maultaan hyvää. Raaka-aineiden hinta nousee vuosi vuodelta, mutta budjetti laskee.

Nyt oppilaat ovat väsyneitä ja passiiivisia iltapäivän tunneilla, koska kouluruokaa ei syödä. Jos kouluruokaa parannettaisiin, oppilaat jaksaisivat paremmin opiskella iltapäivän tunneilla ja he oppisivat paremmin. Kyyditysoppilailla saattaa mennä yli tunti kotiin siitä, kun koulu loppuu, joten heillä on kova nälkä silloin, kun he pääsevät kotiin.

Kouluruokaa syötäisiin enemmän, jos tarjolla olisi kotiruoan kaltaista ruokaa, esimerkiksi spagettia ja jauhelihakastiketta. Ruokiin pitäisi lisätä enemmän makua, jotta ne maistuisivat paremmalle.

Jos tarjolla olisi maistuvampaa ruokaa, oppilaat olisivat tyytyväisempiä ja he jaksaisivat opiskella. Myös hävikki vähentyisi, koska ruokaa menisi vähemmän hukkaan. Toivoisin, että päättäjät kuuntelisivat enemmän oppilaita. Budjettia pitäisi nostaa, koska ruoan hinta on koko ajan nousussa.

Eelis Tenhunen

 

 

Polttoaineen hinnat alas

Polttoaineiden hinnat ovat minun mielestäni nykypäivänä liian korkealla, koska joillakin ei ole varaa ajaa edes autolla eikä harrastaa moottoriurheilua. Bensan hinta on noussut vuosien 2016 ja 2022 välissä 60 prosenttia ja dieselin peräti 82 prosenttia.

Joillakin ihmisillä on matkaa töihin aika paljon, joten he tarvitsevat autoa päivittäin. Jos bensa on kallista, niin heillä ei ole välttämättä varaa ajaa töihin.

Ongelmia syntyy, kun joillakin on talous tosi tiukalla ja he joutuvat ostamaan polttoainetta, joka on kallista. Autoa pitää kuitenkin tankata usein.

Asia voidaan korjata eduskunnassa, jos veroa laskettaisiin. Koska bensan hinta on täyttä veroa, juuri kukaan ei saa bensasta rahaa omaan huoltoasemaansa tai yritykseensä.

Jos asia korjataan ja polttoaineen hinta laskee, niin jotkut nuoret alkavat harrastamaan enemmän moottoriurheilua eivätkä masennu kotona. Kaikilla ei ole varaa ajaa autolla töihin, kun polttoaine ei ole sitten niin kallista. Haluaisitko sinä polttoaineen hinnat laskuun?

Iia Tikka

 

 

Koulun alkamisaika myöhemmäksi

Koulussamme on paljon oppilaita, joista moni joutuu heräämään todella aikaisin, koska Pyhäjärvi on iso pitäjä ja sen takia on pitkä matka koulusta kotiin. Ne, jotka asuvat kaukana, joutuvat heräämään aikaisin, koska linja-auto tulee varhain. Osa saattaa herätä jo 6.

Koulussa väsymys näkyy siten, että oppilaat nukkuvat tunnilla ja moni on levoton. Nälkä ja väsymys saavat oppilaat vihaisiksi.

Moni menee koulun jälkeen päiväunille, jonka jälkeen aikaa ei jää enää paljoa aikaa vapaa-aikaan. Mielestäni koulu voisi alkaa myöhemmin, koska silloin olisi enemmän aikaa heräillä ja tehdä asioita.

Kyyditysoppilailla menee myös aika kauan päästä takaisin kotiin. He joutuvat odottamaan todella kauan koululla, että linja-auto tulee. Jos koulu alkaisi aikaisemmin, niin oppilaat eivät olisi niin väsyneitä.

Veetu Tikka

 

 

Pyhäjärven tiet saatava parempaan kuntoon

Pyhäjärven teiden kunto on joissain paikoissa huono. Tiellä on syviä kuoppia, ja asfaltilla on railoja. Varsinkin autoilijoita haittaa teiden kunto. Jos tiellä on paljon kuoppia, niin autot menevät rikki ja niiden korjaamiseen menee rahaa. Asian voisi korjata, jos niitä kuoppia täytettäisiin esimerkiksi soralla tai hiekalla.

Pyhäjärven taajaman teiden kunnossapidosta vastuussa on Pyhäjärven kaupunki. Jos ne kuopat täytettäisiin, niin niihin ei ajettaisi ja kulkuneuvot pysyisivät paremmassa kunnossa. Jos kuoppa on liian syvä ja siitä ajaa autolla päältä, niin auto voi jäädä sinne jumiin.

Talvella, kun on satanut lunta, pyörätiet on lumessa ja vain autotiet on aurattu. Myös joskus kun tiet on jäässä, autoteitä ei ole hiekoitettu ja voi tapahtua vaaratilanteita. Keväällä on yleensä loskaa eikä sitä ei aurata pois ja sitten jos tulee pakkaset, niin tulee huonot tiet ja sitten ei voi ajaa autolla eikä pyörällä turvallisesti.

Onni Ylikotila

 

 

Kouluruoka on huonolaatuista

Kouluruoka on täysin ilmaista, mutta auttaako tämä mitään, jos ruoka on melkein syömäkelvotonta. Sen laadun ja maun takia oppilaat eivät syö nykyään kouluruokaa.

Sanoisin, että kouluruoan laatua pitäisi parantaa. Näin voitaisiin tehdä sijoittamalla laadukkaisiin raaka-aineisiin ja kysymällä oppilailta, minkälaista ruokaa he haluaisivat syödä. Esimerkiksi hyvä kouluruoka olisi kanapihvi ja sen lisäksi perunoita.

Kouluruoan laadun parantaminen hyödyttäisi siten, että oppilaat söisivät enemmän ja oppilaiden kehot saisivat tarvittavaa ravintoa, jolloin he jaksaisivat opiskella paremmin. Kunnan ruokapalvelun pitäisi ostaa parempaa ruokaa.

Koulun oppilaat voisivat vaikuttaa mielipidekirjoituksilla, soittaa kaupungin ruokapäällikölle, avaamalla asiaa enemmän netissä tai antamalla rahaa kaupungille, että he saisivat enemmän rahaa ruokaan.

Kouluruoka on isoissa kouluissa useasti halpaa ruokaa. Se johtuu siitä, ettei kouluruoan tasoon, maistuvuuteen ja esillepanoon ole kiinnitetty huomiota. Vaikka koulujen budjetti on hyvin alhainen, sanoisin, että parempaa ruokaa saisi olla.

Kouluruoka on täällä aika vaihtelevan laatuista, mutta esimerkiksi Iltalehden jutussa 2.5.24 sanottiin, että Janakkalan kouluruoka on mautonta ja raakaa. Kuntapäättäjien pitäisi ostaa parempaa ruokaa.

Iisakki Heinonen

 

Lapsityövoima on edelleen iso ongelma

Kuvittele, jos joku sinulle läheinen lapsi joutuisi joka aamu lähtemään vaarallisiin ja raskaisiin olosuhteisiin työskentelemään, jotta saa mitättömän pienen palkan, joka on kuitenkin perheelle elintärkeä. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan “lapsella ei saa teettää työtä, joka vahingoittaa hänen opintojaan tai vahingoittaa hänen terveyttään tai kehitystään”. Kuitenkin jopa 160 miljoonaa, eli joka kymmenes lapsi maailmalla joutuu tekemään lapsityötä, jolla on tällaiset seuraukset. Luku on erittäin suuri ja se pitäisi ehdottomasti saada pienennettyä ja toivottavasti hävitettyä kokonaan.

Lapsityö aiheuttaa lapselle monenlaista haittaa ja voi johtaa jopa kuolemaan. Kuvittele, että joku lapsi saattaa jopa kuolla valmistaessaan sinulle vaikkapa uusimman mallin puhelinta tai kenkiä. Koulutus on ihmisoikeus ja joka ainoan lapsen kuuluisi saada käydä koulua. Se ei ole vain rikkaiden länsimaalaisten yksinoikeus. Koulunkäynti ei ole mahdollista monelle esimerkiksi perheen köyhyyden takia. Koulu saattaa myös olla liian kaukana, jolloin lapsille ei jää muita vaihtoehtoja kuin työnteko.

Useassa maassa lapsityö on laitonta, kuten pitääkin, mutta lapsia käytetään silti työvoimana. Siihen pitäisi saada muutos. Saatatkin miettiä, miksi lapsityövoimaa sitten käytetään, vaikka se olisi jopa laitonta? Lapset ovat halpaa työvoimaa ja he mukautuvat helpommin tylsään työhön.  Eiväthän pienet lapset usein uskalla puuttua ongelmiin yhtä herkästi kuin aikuiset. Lapsia palkataan usein myös työhön, jossa heidän ajatellaan olevan aikuista näppärämpiä. Lapsityövoima on myös usein ratkaisu vähentää kuluja. Lapsityövoima on iso, maailmanlaajuinen ongelma sillä jopa monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa lasten työntekoon liittyvää lainsäädäntöä on höllennetty.

Haluaisitko itse vaikuttaa lapsityövoiman käyttöön? Me kaikki voimme myös omalta osaltamme vaikuttaa siihen. Kannattaa esimerkiksi etsiä tietoa eri yritysten taustoista ja vastuullisuudesta. Myös kotimaisen suosiminen kannattaa, sillä suomalaisessa tuotannossa harvemmin käytetään lapsityövoimaa. Voimme myös pyrkiä vaikuttamaan esimerkiksi ottamalla suoraan yhteyttä yritykseen.

Elle Heikkinen

 

 

Eroon lapsityövoimasta

Lapsityövoimasta pitäisi päästä eroon. Kuvittele, että jossain pienet lapset joutuvat aamulla lähtemään töihin, vaikka lasten pitäisi päästä kouluun oppimaan ja leikkimään. Lapset joutuvat raatamaan huonoissa ja vaarallisissa oloissa ilman tulevaisuutta. Mieti sama kohtalo omalle tai läheisellesi lapselle. Olisiko se oikein ja hyväksi lapselle? Mielestäni jokaisella lapsella maailmassa pitäisi olla turvallinen ja huolehtiva ympäristö, jossa kasvaa ja kehittyä.

Lapsityövoima voi aiheuttaa vakavaa psyykkistä ja fyysistä haittaa ja johtaa pahimmillaan orjuuteen, seksuaaliseen tai taloudelliseen hyväksikäyttöön, tai jopa kuolemaan, minkä ei pitäisi olla kenenkään lapsen kohtalo. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan “Lapsella ei saa teettää työtä, joka haittaa hänen opintojaan tai vahingoittaa hänen terveyttään tai kehitystään”, mutta silti jopa 160 miljoonaa, eli joka kymmenes lapsi tekee töitä maailmalla.

Lapsityövoiman käyttöön on monia syitä. Siihen vaikuttaa maan väestön köyhyys, väestönkasvu, naisten asema, koulunkäyntimahdollisuudet ja talouden kehitys. Monilla kehitysmaiden perheillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kun laittaa lapsi töihin, jotta perhe saa tuloja. Vaikka lapsityö kielletään monissa maissa lailla, lapset ovat silti haluttuja työntekijöitä, koska lapset ovat halpoja ja sopeutuvaisia. Lasten kanssa ei yleensä tehdä minkäänlaisia työsopimuksia, joten heidät voi erottaa helposti.

Parhaaksi tavaksi torjua lapsityövoiman käyttöä on tarjottu yritysten vapaaehtoisia toimia, mutta käytännössä edistys on ollut hidasta. Osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteena on poistaa lapsi- ja pakkotyövoima vuoteen 2025 mennessä. Monissa kehittyvissä maissa lainsäädäntö tai lainvalvonta ei kuitenkaan riitä ehkäisemään lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Yrityksillä on merkittävä rooli lapsityövoiman vähentämisestä, mutta silti tulosten mukaan alle puolet Suomen suurimmista yrityksistä torjuu aktiivisesti lapsi- ja pakkotyötä.

Lapsityövoimaa voi ehkäistä pienilläkin muutoksilla. Voit esimerkiksi etsiä tietoa tuotteiden taustasta ja yritysten vastuullisuudesta, kysyä yrityksiltä heidän tuotteistaan ja tuotantotavoistaan. Kannattaa myös suosia kotimaisia tuotteita, koska suomalaisessa tuotannossa ei yleensä käytetä lapsityövoimaa. Voit myös tukea tai liittyä johonkin järjestöön, joka tekee työtä lapsityövoiman ehkäisemiseksi.

Helmi Ojala

 

 

Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus saada apua

Nykyään yhä useampi lapsi ja nuori kärsii mielenterveysongelmista. Sen takia monen nuoren koulunkäynti, terveys ja sosiaaliset taidot heikkenevät. Mielenterveysongelmat eivät ole kenenkään päätettävissä tai omaa syytä.

Niiden tunnistaminen ja hyväksyminen voi olla vaikeaa. Avun hankkiminen ja sen vastaanottaminen voi tuntua vielä vaikeammalta ja apua ei välttämättä saa. Sen takia nuoret, jotka tarvitsevat apua jäävät yksin ajatusten ja huolien kanssa.

Vain noin puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saavat tarvitsemaansa apua ja se kertoo, että ammatti-ihmisiä on liian vähän. Mielestäni jokaisen tulisi saada apua joustavasti ja helposti matalalla kynnyksellä. Yksi ratkaisu monista voisi olla esimerkiksi psykoterapeuttien koulutusten rahoittaminen, jotta saataisiin lisää luotettavia aikuisia, joille nuoret pystyisivät puhua ja heitä kuunneltaisiin. Sitä myötä myös itsemurhia ja itsemurhayrityksiä voitaisiin estää.

Mielestäni mielenterveysongelmista pitäisi puhua enemmän ja se mahdollisesti vaikuttaisi nykytilanteeseen. Mielen ongelmat ovat tavallisia ja ne kuuluvat elämään. Niihin ei pitäisi liittyä häpeän tunnetta. Uskon, että mahdollisimman monella on mahdollisuus parantua, jos apua olisi saatavilla oikeaan aikaan.

Iiris Finnilä

 

 

Milloin bensan hinta palaa normaaliksi?

Bensan hinta pitää laskea normaaliksi, koska kaikilla menee niin paljon rahaa kalliiseen bensaan päivittäin. Minä olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi voida ajaa kulkuneuvoilla, kun on tarve.

Bensan hinta tulisi olla 0,80–1,10 litralta, jotta kaikki voisivat ostaa enemmän bensaa. Bensan hinta on tällä hetkellä aivan liian korkea. Jos kaikilla olisi varaa bensaan, voi matkustaa enemmän, nähdä kaukana asuvia ystäviä ja sukulaisia useammin.

Bensa maksaa tällä hetkellä noin kaksi euroa litralta, joka on tuplasti kalliimpi kuin ennen. Bensan hinta on alhaisin viikonloppuisin. Bensan hinnat voivat räjähtää minä vain päivänä viikosta, mutta se tapahtuu usein keskiviikkoisin. Sen takia jotkut ihmiset sanovat, että edullisin päivä tankata on tiistai.

Minä ja monet ikätoverini olemme hankkimassa mopokortin kohta ja olisi mukavaa, jos bensa olisi halpaa. Mopoilla on kiva ajaa kavereiden kanssa silloin, jos ei tarvitse miettiä, riittääkö rahat bensaan. Koska bensan hinta on niin korkea, monella ikäiselläni ei välttämättä ole varaa ajaa niin paljoa mopolla. Joten bensan hinnat matalammaksi, jotta kaikki voivat nauttia ajamisesta rahoista huolimatta.

Konsta Ahnger

 

 

Nuorten mielenterveysongelmat ja itsetuhoisuus on vakava ongelma

Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvussa. Joidenkin nuorien mielenterveysongelmat ovat niin pahat, että se johtaa itsetuhoisuuteen.

Ahdistus kertoo tarpeesta pysähtyä tai rauhoittua. Joskus ahdistus alkaa vaikeuttaa arkielämää ja heikentää toimintakykyä. Ahdistus voi saada erilaisia muotoja esimerkiksi määrä kohteiset pelot kuten sosiaalinen ahdistus, paniikkihäiriö ja valikoiva puhumattomuus. Ne saattavat liittyä myös tiettyyn asiaan tai tilanteeseen. Joskus pelko jotain asiaa tai tilannetta kohtaan on todella voimakas ja sitkeästi toistuva.

Itsetuhoisuuteen kannattaa aina hakea apua. Itsetuhoisuudesta voi toipua riippumatta siitä kauanko se on kestänyt tai mitä sen taustalla on. Itsemurha-ajatuksia esiintyy monilla ihmisillä joissakin elämän vaiheessa. Itsetuhoiset ajatukset tai itsetuhoinen käyttäytyminen voivat alkaa jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Itsetuhoisuudelle ei ole koskaan vain yhtä syytä. Siihen vaikuttaa monenlaiset tekijät.

Mielenterveysongelmista kärsivää nuorta tulisi auttaa sillä tavalla, että ensimmäisenä kannattaa jutella lähellä olevan terveydenhuollon ammattilaisen tai koulun henkilökunnan kanssa. Keskusteluavun lisäksi voi saada avuksi lääkkeitä, jotka helpottavat oloa ja auttavat jaksamaan. Itsetuhoisuudesta kärsivää nuorta tulisi auttaa myös niin, että keskustelee terveydenhuollon ammattilaisen tai koulun henkilökunnan kanssa. Jos on paha tilanne, niin soita 112.

Minttu Argillander

 

 

Pikamuodin karu totuus

Pikamuoti on maailmanlaajuinen teollisuuden ala, joka perustuu orjatyöhön, mataliin palkkoihin, mallistojen nopeaan vaihtumiseen, vaatteiden halpaan hintaan, tuotteiden huonolaatuisuuteen sekä varsinkin kuluttajiin, joihin sinäkin saatat kuulua. Vaatteiden teollisuus on kasvanut valtavasti ja tuotanto on kaksinkertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana. Vaatteita ostetaan huomattavasti enemmän, kuin aiempina vuosikymmeninä, mutta samalla niiden käyttöikä on lyhentynyt merkittävästi. Ihmiset ostavat pikamuotia, koska se on halpaa ja trendikästä, mutta samalla se aiheuttaa monia isoja ongelmia, joihin pitää puuttua.

Vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista aloista. Vaatteiden tuotanto aiheuttaa jopa 10 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Se on enemmän kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Muotiteollisuus on maailman toiseksi suurin veden kuluttaja, koska esimerkiksi yhden puuvillapaidan valmistamiseen menee 2700 litraa vettä. Tiesitkö, että se on yhden henkilön 2,5 vuoden juomavesitarpeen verran? Myös vaatteissa käytettävät kemikaalit ja mikromuovit sotkevat vesistöjä.

Muotiteollisuuteen kuuluu paljon ihmisoikeuksien rikkomista ja köyhyyttä. Pikamuotiyritykset käyttävät halpaa työvoimaa kehitysmaissa, jotta vaatteita voidaan tuottaa nopeasti ja halvasti. Mieti, jos tekisit itse 75–80 tuntia töitä viikossa ja pitäisit yhden vapaapäivän kuukaudessa. Myös pakkotyö, lapsityövoiman käyttö, elämiseen riittämättömät palkat sekä vaaralliset työolot ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Yksi esimerkki vaarallisesta työympäristöstä on Rana Plazan vaatetehdas, joka romahti kymmenen vuotta sitten Bangladeshissa. Onnettomuudessa kuoli 1100 ja loukkaantui 2500 ihmistä.

Pikamuodin vähentäminen tai lopettaminen on mielestäni asia, johon jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoilla. Hyvä vaihtoehto pikamuodin vähentämiseen on vaatteiden kierrättäminen. Jos omistat vaatteen, josta haluat luopua, vie se kirpputorille. Erään tutkimuksen mukaan vaatetta käytetään keskimäärin seitsemän kertaa, joka on mielestäni aivan liian vähän. Siksi on tärkeä miettiä tarkkaan, tarvitsetko oikeasti vaatteen ja voisiko sen kenties löytää kirpputorilta.

Usva Linna

 

 

Kauanko pitää piilottaa erilaisuus?

Maailmankuva on erilainen ja monimutkainen, kun ei saa sanoa kaikkea suoraan, vaan pitää varoa mitä sanoa. Kankaat ja muut voivat olla epämiellyttävän tuntuista myös asioiden aloittaminen on hankalaa tai mahdotonta. Uusien asioiden oppiminen on haastava.

Nepsy tarkoittaa neuropsykiatrisia haasteita, esimerkiksi ADHD, autismi tai tourette. Se on aivoissa oleva poikkeavuus tai ominaisuus.

Minä itse olen nepsy tai kirjolla, joten on helppo kirjoittaa asiasta, josta tietää tai samaistuu.  Erilaisuus liittyy aivojen rakenteisiin ja on synnynnäistä. Kyse on erilaisesta tavasta hahmottaa maailma, eikä johdu kasvatuksesta.

Ongelma on se, että nepsyjä ei osata ymmärtää, koska oletetaan että he eivät ymmärrä eikä osaa. Apua ei saa, vaikka haluaisi. Ennakkoluuloja on paljon. Erilaisuutta ei ymmärretä. Arjessa haasteita voi olla vaikka aisteissa, sosiaalisissa kanssakäymisissä tai tunnesäätelyssä.

Nepsyillä on kuitenkin paljon vahvuuksia, kuten kaikilla meillä. Vaikeudet voi kääntää vahvuudeksi. Kun olet kohdannut yhden nepsyn, olet kohdannut vain yhden nepsyn. Me kaikki olemme ainutlaatuisia.

Mitä sitten voisimme tehdä?  Mikä on ratkaisu erilaisuuden hyväksymiseen? Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että vaikka haasteet eivät välttämättä näy päällepäin ne ovat todellisia ja aiheuttavat vaikeuksia. Maailman ja ympäristön pitäisi muuntautua, ei pelkästään ihmisen. Asenteiden pitäisi muuttua. Myös vanhempien puheet ja asenteet voivat vaikuttaa lapsiin ja nuoriin. Kuuntele, kohtaa ja tutustu. Älä oleta. Ole empaattinen ja ystävällinen. Aika ei ole valttia tässä asiassa. Muutos tapahtuu, mutta hitaasti.

Hippu Pääkkönen

 

 

Eläinkokeet täytyy lopettaa!

Mielestäni eläinkokeet pitäisi lopettaa. Eläinkokeisiin kuolee vuosittain monia miljoonia eläimiä. Eläinkokeet voivat aiheuttaa eläimille paljon eri vaivoja, esimerkiksi sydänkohtauksia, syöpäkasvaimia, neurologisia sairauksia ja aivovaurioita. Kokeet voivat myös aiheuttaa eläimelle ennenaikaisen kuoleman.

Eläinkokeita käytetään sairauksien luonteen selvittämiseen ja sitä kautta lääkkeiden ja muiden hoitojen kehittämiseen. Niitä käytetään myös kosmetiikkatuotteiden ja muiden kemikaalien tekemiseen ja turvallisuuden varmistamiseen. Eläimiä käytetään maailmalla eläinkokeisiin yli 100 miljoonaa joka vuosi ja Suomessa noin 80 000–100 000.

Yleisimpiä eläimiä eläinkokeissa ovat hiiret ja rotat. Hiirillä ja rotilla on samankaltaiset elintoiminnot kuin ihmisillä, sekä hiiret ja rotat ovat myös sopeutuneet häkkielämään. Eläinkokeissa käytetään kuitenkin myös muita eläimiä, kuten kaneja, koiria, sikoja ja marsuja.

Eläinkokeet ovat oikeasti epäluotettavia, sillä lajit reagoivat eri tavoin eri aineisiin ja kemikaaleihin. Esimerkiksi jotkin aineet voivat olla hyödyllisiä ihmisille mutta tappavat eläimen tai aiheuttaa niille muita vakavia oireita.

Eläinkokeiden korvaamiselle on muutamiakin ratkaisuja esimerkiksi tietokonesimulaatiot, soluviljelmät ja monikudosmallit. Lisäksi pitäisi katsoa, mitkä eläinkokeet ovat turhia ja mitkä oikeasti tarpeellisia. Yleensä eläinkokeita tehdään, koska niitä on totuttu käyttämään, eikä muita menetelmiä ole vielä keksitty tai ne eivät ole kovin tunnettuja.

Aino Tölli

 

 

Parempaa polttoainetta koulupäivään

Kouluruoka on olennainen osa oppilaiden päivittäistä elämää, joten sen merkitys on hyvin tärkeä. Kouluruoan taso on todella huono, koska ruoka ei ole tarpeeksi ravitsevaa eikä täyttävää. Meidän oppilaiden tulee kuitenkin jaksaa olla koulussa noin 6 tuntia. Ruoka saattaa olla pilaantunutta, kylmää, epämiellyttävän makuista ja heikkolaatuista. Salaatista on esimerkiksi löytynyt matoja. Huonolaatuinen kouluruoka aiheuttaa moninaisia ongelmia. Oppilaat esimerkiksi lähtevät kauppaan, mikä on kiellettyä.

Huono kouluruoka vaikuttaa epäsuorasti koulumenestykseen. Huonolaatuinen kouluruoka vaikuttaa muun muassa energian puutteeseen, verensokerin heilahteluihin sekä mielialaan. Ravinteiden puute, kuten vitamiinien ja kivennäisaineiden, voi vaikuttaa aivojen toimintaan ja oppimiskykyyn. Eli nälässä on vaikea keskittyä. Kouluruoan tasoa pitäisi parantaa muuttamalla ruoasta ravitsevampaa. Olisi tärkeää, että kouluruoalla pärjäisi loppu koulupäivän.

Kouluruoan ei pidä olla pelkästään terveellistä ja ravitsevaa, vaan myös maukasta. Kokonaisvaltaisen makuelämyksen tarjoaminen vaatii huolellista suunnittelua sekä laadukkaita raaka-aineita. Koska käyn itse yläkoulua, tiedän mistä puhun. Kuulen koulussa usein valitusta huonosta ruoasta tai pilaantuneesta perunasta. En ole ainoa, kenen mielestä kouluruoka on huonolaatuista. Kouluhenkilökunnan pitäisi huomata ongelma omin silmin. Lähtisivätkö oppilaat kauppaan, jos ruoka olisi parempaa ja ravitsevampaa? Oppilaat jaksaisivat varmasti keskittyä paremmin tunneilla, jos söisivät ruokaa koulussa. Kouluruokaa pitäisi parantaa monella tavalla, jotta oppilaat jaksaisivat koulussa.

Anni Niiranen

 

 

Loppu eläinkokeille!

Olen eläinkokeita vastaan, koska ne satuttavat eläimiä ja ne eivät tee hyvää eläimen terveydelle. Minun mielestäni ei ole oikein, että pienillä eläimillä kuten hiirillä testataan ihmisille kuuluvia tuotteita. Mieti, mitä eläimelle voi seurata siitä, että sitä käytetään eläinkokeissa.

Eläin ei ole kuin ihminen ja sen takia eläimen iho reagoi eri lailla, kuin ihmisen iho tuotteeseen. Parempia vaihtoehtoja eläinkokeille ovat esimerkiksi tietokonesimulaatiot, soluviljelmät ja monikudosmallit. Tietokonemallinnuksella ja laskelmallisilla menetelmillä pyritään vähentämään eläinkokeita. Eläinkokeita pyritään vuosi vuodeltaan lopettamaan mutta se on hyvin vaikeaa. Pieni osa eläinkokeista tehdään jonkin sairauden parantamiseksi.  Suurin osa eläinkokeista on perustutkimusta, jonka tehtävänä on saada selville biologisia ilmiöitä, eikä esimerkiksi kehittää hoitomuotoja sairauksiin.

Eläimille ei saa tuottaa kärsimystä, koska eläimet eivät ansaitse sitä. Eläinkokeista eläimet voivat saada esimerkiksi sydänkohtauksia, syöpäkasvaimia, neurologisia sairauksia, aivovaurioita ja jossain tapauksessa jopa kuoleman. Testeissä pyritään selvittämään kemikaalien myrkyllisyyttä antamalla eläimelle tutkittavaa ainetta ja yleensä eläin kuolee myrkytyksen jälkeisiin oireisiin. Kipua tutkitaan aiheuttamalla eläimille hermovaurioita, eläimiä on valvotettu pitkiä aikoja selvittäessä unen puutteen vaikutuksia.

Matleena Tammela

 

 

Pieniä maatiloja pitäisi tukea

Nykyään pieniä tiloja ei tueta samalla tavalla, kuin suuria tiloja. Vuosittain noin 400 tilaa lopettaa, joista suurin osa on alle 40 eläimen tiloja. Kun tiloja vähenee, kaikki tuotteet, joita tarvitaan eläinten ruokintaan ja hoitoon, kallistuvat.

Mielestäni pieniä tiloja pitäisi tukea tasa-arvoisesti suhteessa suurten tilojen kanssa. Jos pienet tilat hävitetään, ruokakin vähenee. Uusien maanviljelijöiden olisi helpompi aloittaa maanviljely ja karjankasvatus, jos pienten tilojen kannattavuus olisi parempi.

On epätasa-arvoista, että pienet tilat eivät saa tukea samanlaisista asioista, kuin suuret tilat, esimerkiksi ilmastoon ja eläimiin liittyviä tukia. Suhteessa pienet tilat saavat vähemmän tai eivät ollenkaan valtionapuja suuriin tiloihin verrattuna. Eli voidaan sanoa, että pienten pitää pärjätä omillaan.

Päättäjien pitäisi olla viisaampia päätöksissään ja kannustaa pienten tilojen maanviljelijöitä. Päättäjät eivät ymmärrä, että pienten tilojen on vaikea pärjätä, jos hinnat nousevat, mutta tuotetusta tuotteesta ei saa juuri mitään.  On vaikea pärjätä sellaisessa toimintaympäristössä. Ilman maanviljelijöitä ei ole kotimaista ruokaa.

Miko Lepistö

 

 

Susien kannanhoidollinen metsästys lailliseksi

Miltä sinusta tuntuisi, jos menettäisit oman rakkaan lemmikkisi suden suuhun esimerkiksi metsästysreissulla tai jopa omasta pihasta?

Sudet ovat nykyään rauhoitettuja läpi vuoden ja susia saa metsästää vain poikkeusluvalla. Poikkeuslupa voidaan myöntää esimerkiksi silloin, jos susi tulee liian lähelle asutusta ja jos siitä on uhkaa jollekin. Susille myönnettiin 18 kaatolupaa vuoden 2021 joulukuussa, mutta luvat jäivät valitusten hampaisiin. Kaikki myönnetyt luvat ehtivät vanhentua valitusten vuoksi.

Mielestäni susia pitäisi saada metsästää luvanvaraisesti, koska sudet tappavat vuosittain paljon metsästyskoiria ja tuotantoeläimiä, kuten lampaita ja vasikoita. Nämä menetykset ovat metsästäjille ja viljelijöille suuria tappioita. Sen lisäksi, että ihminen menettää rakkaan eläimensä, koituu siitä myös rahallisia tappioita. Susien salametsästystä on jonkin verran Suomessa, joten kaatolupien saanti voisi vähentää myös salametsästystä.

Susille pitäisi saada kaatolupia koiravahinkojen ja salametsästyksen ehkäisemiseksi. Päättäjiä vastaan täytyy taistella, että susien kannanhoidollinen metsästys saataisiin lailliseksi. Jos saisimme susille kaatolupia niin koiravahingot ja salametsästys vähentyisi.

Rasmus Ikäheimo

 

 

Kotia vailla olevat eläimet tarvitsevat apua

Löytöeläimiä on paljon, mutta kodittomia eläimiä vielä enemmän. Kotini lähistöltä löytyy ainakin yksi koditon kissa. Minusta tuntuu pahalta sen puolesta, koska Suomessa on kylmää.

Ongelma on se, että ihmiset hylkäävät lemmikkejä ja ajattelevat, mikä on itselleen parasta.

Mielestäni Suomessa on ihan hyvä tilanne löytöeläinkodeissa, mutta valtion pitäisi alkaa rahoittamaan tai auttamaan niitä jollain tavalla. Tällä hetkellä ne ovat omia yrityksiä, eikä valtio auta niitä, siksi osalla niistä on rahankeruuta ja paljon yhteistyökumppaneita. Osalla on myös oma nettikauppa, jolla saisi rahaa, ettei yritys menisi konkurssiin.

Ulkomailla tilanne on todella paljon pahempi. Jos eläin ei löydä uutta kotia pariin viikkoon, se lopetetaan. Eläin on ihmisen paras ystävä. Miksi tekisit ystävällesi pahaa?

Joka ikinen lemmikki pitäisi siruttaa. Jos eläin löytyy kodittomana, niin sirusta voisi katsoa, kenen se on ja kaikki tiedot siitä. Ja jos näyttää, että eläin on huonossa kunnossa, niin pitäisi antaa sakkoja sen eläimen omistajalle. Kun on hankkinut eläimen, niin jonkun pitäisi välillä käydä katsomassa, missä kunnossa se on.

Pyhäjärvellä on eläinpalvelut Hanta Halonen. Hantalla on ainakin S-marketissa keräys hänellä oleville kissoille. Ihmiset saavat viedä sinne ruokaa ja tavaroita, suurin puute on kissanruoasta ja pelleteistä. Hantalla on paljon kodittomia kissoja hoidossa. Hän hoitaa kissat hyvään kuntoon ja aloittaa uuden kodin etsinnän.

Mutta aina ei voi olla varma, onko eläin itse lähtenyt vai onko omistajan vika.​ Tämän ongelman pystyisi lopettamaan siten, että lakiin säädettäisiin kaikkien eläinten siruttaminen. Jokaisen lemmikin hankkijan pitäisi siruttaa lemmikkinsä, mutta siihen menee vain aikaa ja siihen tarvitaan jokaisen apua.​​​​​​

Salla Uusitalo

 

 

Kouluruoan pitäisi olla parempaa

Minun mielestäni kouluruoka on liian alhaista tasoa. Se ei ole laadukasta ja monet koulua käyvät oppilaat eivät mene syömään, joten he eivät jaksa keskittyä tunneilla, ja jotkut lähtevät sen takia kauppaan ostamaan energiajuomia ja makeisia. Makeasta ei saa hyödyllistä energiaa.

Koulun ruuista suurin osa maistuu todella pahalta. Kouluruoka maistuu pahalta, koska kaikki lihat ovat todennäköisesti tukun halvinta ja vähiten ravitsevaa. Esimerkiksi jos koulussa on kinkkukiusausta, niin se haisee ja maistuu pahalta. Kotona sama ruoka tuoksuu hyvältä ja maistuu hyvältä, koska kotona ruoassa käytetään laadukkaimpia tuotteita. Kouluruoan budjettia pitäisi kasvattaa. Minun mielestäni oppilaiden pitäisi antaa käydä kaupassa ruokavälkällä, tai sitten kouluruoasta pitäisi tehdä parempaa. Jos kouluruoka olisi laadukasta ja hyvää, niin silloin kukaan ei menisi kauppaan, kun he olisivat syömässä.

Kouluruoan laatu pitäisi olla parempaa ja valmistusmäärän pienempi. Sitten se ei maksaisi niin paljoa mutta olisi laadukasta, eikä ylimääräistä ruokaa menisi niin paljoa hukkaan. Kouluruoan ravintoarvojen pitäisi olla paremmat ja ruoan pitäisi maistua paremmalta. Minun mielipiteeni on se, että kouluruoan laatu ja ravintoarvot pitäisi olla parempia niin oppilaat jaksaisivat opiskella kunnolla.

Tauno Tikkanen

 

 

Pyhäjärven kaikki mahdollinen tuki Ukrainalle!

Ukraina on kärsinyt jo yli 800 päivää Venäjän hyökkäyssotaa. Ongelma on se, että tuki Ukrainalle on loppumassa. Länsimaat ovat alkaneet rajoittamaan Ukrainan tukemista, koska ne ajattelevat tukemisen olevan turhaa. Pyhäjärvi voisi tukea vielä Ukrainaa ja tällöin antaa esimerkkiä muille kunnille ja kaupungeille. Ongelma voi suurentua myöhemmin, jos Venäjä saa tehdä mitä huvittaa.

Pakotteita Venäjää vastaan pitäisi lisätä, koska Venäjälle asetetut rajoitteet eivät ole tarpeeksi kovia. Esimerkiksi länsimaalaisten tuotteiden vedot pois Venäjältä ovat olleet merkityksettömiä, koska Venäjä on ottanut brändien tehtaat käyttöön ja tekee samoja tuotteita eri nimillä. Valtio voisi tehdä ehdotuksen Venäjän tulliliittovaltioiden kauppojen lopettamiseen, koska näistä maista Venäjä voi viedä tavaroita Venäjälle myyntiin. Tätäkään ongelmaa ei voi kokonaan lopettaa, vain vähentää. Esimerkiksi Suomestakin Venäläiset käyvät trokaamassa vientikieltoon asetettuja tuotteita.

Paras ratkaisu on rauhanneuvottelu Venäjän ja Ukrainan välille, koska sitten Ukrainaan saataisiin rauha ja molemminpuoliset tappiot loppuisivat, mutta tämä ei olisi mahdollista ainoastaan Pyhäjärven avulla. Pyhäjärvi kuitenkin voisi avustaa esimerkiksi tuomalla lapsia turvaan Pyhäjärvelle. Voisimme kerätä rahaa ja ensitarvikkeita Ukrainalle.

Ensimmäisenä toimena kannattaisi aloittaa keräys Pyhäjärvellä ja lähettää rahat Ukrainaan. Toiseksi Pyhäjärvellä pitäisi tehdä paljon vaikuttamista isompiin päättäjiin. Olen sitä mieltä, että Pyhäjärven pitäisi lähettää apua Ukrainaan rahallisesti, koska tämä auttaisi rauhan tuomisessa Ukrainaan. Ukrainan pitäisi voittaa sota Venäjää vastaan, koska se puolustaa samalla koko Eurooppaa.

Tomi Piispanen

 

 

Löytöeläimet turvaan!

Kodittomat eläimet ovat suuri ongelma Suomessa, sillä ihmiset hylkäävät ihan liikaa eläimiä kaduille ja luontoon. En ymmärrä sitä. Jos et ole valmis pitämään huolta eläimestä, älä silloin hanki sitä ollenkaan. Kaikki löytöeläimet ei ole suinkaan hylättyjä, vaan osa löytöeläimistä on karanneita.

Jotkut ihmiset eivät osaa arvostaa eläimiä ollenkaan ja se on todella väärin. Eläimiä kuuluu kohdella yhtä hyvin kuin ketä tahansa muuta, mutta kaikki eivät ymmärrä sitä. Lähellä kotiani löydettiin muutama vuosi sitten koira, jolla ei ollut omistajaa ja se oli nääntynyt. Hirveää ajatella, millaisen kohtalon jokin viaton eläin voi saada.

Mielestäni eläinten hylkäämisestä pitäisi saada todella isot rangaistukset ja sellainen ihminen, joka on joskus hylännyt eläimen, ei saisi enää hankkia eläintä. Mielestäni myös kissojen liikkumista yksin ulkona pitäisi rajoittaa paljon enemmän, sillä kun kissa liikkuu ulkona yksin se voi kohdata monenlaisia vaaroja, kuten liikenteen, petoja ja pahantahtoisia ihmisiä. Kissan liikkumista voisi rajoittaa esimerkiksi tekemällä kissalle ulos oman rajoitetun alueen liikkumiseen. Meillä on kotona pihalla kissoillemme häkki, sillä ihan meidän kotimme vieressä on nelostie, jossa ajaa koko ajan autoja.

Olen aina rakastanut eläimiä todella paljon ja en voi ymmärtää sitä, miten jotkut ihmiset kohtelevat eläimiään huonosti ja vastuuttomasti. Ihmiset osaavat olla todella julmia eläimiä kohtaan, ethän sinä ole?

Tuuli Pehkonen

 

 

Hintojen nousua pitäisi hillitä

Moni teistä on saattanut huomata ruokakaupassa käydessä jonkin tuotteen, kuten vaikkapa juustopaketin hinnan nousseen. Hintojen laaja-alaista nousua kutsutaan inflaatioksi, ja mielestäni sen pitäisi hidastua tai loppua kokonaan.

Ongelma inflaatiossa, etenkin ruuan hintojen nousussa, on se, että yleensä ihmisten palkka ei nouse. Kun ruuan hinta kasvaa, rahaa ruokaan on yhä vähemmän ja vähemmän, koska ruoka maksaa enemmän ja samalla rahalla ei saa enää yhtä paljoa ruokaa kuin ennen.

Muistan, kun S-marketista sai Pringles-purkin hintaan 1,89 €. Nykyään sen hinta on lähes kolme euroa. Muutoksen on voinut havaita monissa muissakin tuotteissa.

Yleisesti hintojen nousut hyväksytään, koska sellaista se nyt vaan on. Syyt siihen ovat yleensä tuotteen kysynnän kasvu, ja siksi kysyttyä tuotetta tulee valmistaa enemmän. Silloin tuotantokustannukset maksavat enemmän, ja siksi tuotteiden hintoja pitää nostaa.

Inflaatio voitaisiin ratkaista laskemalla veroja ja säätelemällä kilpailua. Mielestäni verotuksen laskeminen olisi helpompi tapa toimia. Jos verot ovat matalammat, tuotantokustannukset pysyvät hallinnassa eikä hintoja tarvitse kohottaa tuotantokustannusten takia.

Eli jotta inflaatiota saataisiin laskemaan, verotuksen tasoa pitäisi laskea. Jos inflaatio kasvaa kasvamistaan, raha menettää arvoaan entistä enemmän, mikä johtaa siihen, että samalla rahalla saa ostettua vähemmän.

Heta Inkeroinen

 

 

Ihmiskaupan pitäisi jäädä historiaan

Monet luulevat, että orjuus ja ihmiskauppa loppui, kun Abraham Lincoln kielsi sen Yhdysvalloissa, mutta sen sijaan orjuus vaihtoi muotoa. Nykyään se on vaikeampaa tunnistaa, sillä se osataan pitää salassa paremmin.

Vaikka ihmiskauppa on vakava rikos, sitä silti tapahtuu ympäri maailmaa, Suomessakin. Vaikka orjuus on virallisesti kielletty, on esitetty arvio, että orjia olisi tällä hetkellä eri puolilla maailmaa 27 miljoonaa.

Ihmiskauppa on ollut läsnä ihmishistoriassa niin kauan kuin ihmiset ovat olleet olemassa. Jopa 4 prosenttia ihmiskaupan uhreista ovat alaikäisiä, ja yli puolet uhreista naispuolisia. Lapsiin kohdistunut hyväksikäyttö vaarantaa lapsen kasvun ja kehityksen, ja ihmiskaupan uhriksi joutunut lapsi voi tarvita paljon tukea tilanteesta selvitäkseen. Lapsi on myös saattanut joutua todistamaan vanhempaansa kohdistunutta hyväksikäyttöä. Ihmiskaupan uhria saatetaan esimerkiksi käyttää hyväksi seksuaalisesti tai hän joutuu työskentelemään laittomissa olosuhteissa, joka on moraalisesti ja ihmisoikeudellisesti väärin.

Kukaan ei ansaitse kaltoinkohtelua, vaikka olisivatkin heikossa asemassa. Kodittomuus ja ihmiskauppa kulkevat käsi kädessä, sillä haavoittuvaiset ja heikossa asemassa olevat ihmiset ovat helppoa riistaa ihmissalakuljettajille. Kodittomuustilanne Suomessa on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Ihmiskauppa on edelleen maailmanlaajuinen ongelma, ja sitä vastaan pitäisi tehdä enemmän. Siitä pitäisi puhua enemmän, että ihmiset olisivat tietoisia asiasta. Kuka tahansa ei voi tietenkään vaikuttaa koko maailman tilanteeseen, mutta aina voi lahjoittaa esimerkiksi järjestöille, jotka auttavat ihmiskaupan uhreja, sekä järjestöille, jotka auttavat kodittomia ja köyhissä maissa asuvia.

Saana Houni

 

 

Nuorten hyvinvointi tarvitsee panostusta – ei leikkauksia

Vuosittain Suomessa noin 800 ihmistä kuolee itsemurhaan. 20–25 % koululaisista kärsii jostakin mielenterveyshäiriöstä. Mielenterveyshäiriöt ovat nuorten yleisimpiä terveysongelmia.

Mielestäni nuorten mielenterveysongelmia vähätellään, eikä apua ole riittävästi. Tiedän monia nuoria, jotka painivat omien ajatustensa kanssa vailla apua ongelmiinsa. Perussairaanhoidot ovat ruuhkautuneet ja koulupsykologien vastaanotot tukossa. Nuoret ovat masentuneita ja itsetuhoisia. Jos nuorten lieviin mielenterveyshäiriöihin ei suhtauduta alusta alkaen asian vaatimalla vakavuudella, on kohta tilanne vielä huonompi vakavien mielenterveysongelmien kanssa ja sairaanhoidot ruuhkautuvat entisestään.

Koko Suomen yhteiskunnassa on nuoria kohtaan paljon vaatimuksia ja odotuksia. Suomessa on suorittamisen ilmapiiri ja kaikkia nuoria koitetaan tunkea samaan muottiin. Lasten ja nuorten oletetaan hoitavan tulevaisuuden yhteiskunta ja päättävän asioista. Oletetaan ja vaaditaan, että nuoret hoitavat eläkkeet, hoivatyön sekä ylipäätään koko yhteiskunnan pyörittämisen. Samaan aikaan hallitus kuitenkin tekee leikkauksia, jotka kohdistuvat nuoriin. Nuorten hyvinvointi tarvitsee panostusta eikä leikkauksia!

Nuorten mielenterveysongelmat eivät ole mikään trendi, eikä masennus ei lähde nukkumalla, kuten olen usein kuullut sanottavan. Kun kuulen tällaisia mielipiteitä, tulen erittäin pettyneeksi ja vihaiseksi. Nuorten mielenterveyteen on puututtava, jos halutaan, että meissä nuorissa on tulevaisuus.

Kerttu Joro

 

 

Ilmastonmuutos tuhoaa eläinten kodit

Ilmastonmuutos lämmittää ilmastoa ja eläimet menettävät kotinsa. Eläimet ovat yhtä lailla kuin ihmiset eläviä olentoja ja ne ansaitsevat hyvät olosuhteet. Jäätiköt sulavat, merenpinta kohoaa ja makea vesi haihtuu. Nämä kaikki johtavat eläinten kotien tuhoutumiseen tavalla tai toisella.

Kun kuulen ilmastonmuutoksen vaikutuksista eläimiin, tulen surulliseksi. Nykypäivänä päättäjät väittävät, että yrittävät pysäyttää ilmastonmuutoksen, mutta minusta ei näytä siltä. Yhdysvaltojen presidentti Biden allekirjoitti viime vuonna Willow-projektin. Willow-projektissa pumpataan öljyä Alaskasta. Tästä projektista Yhdysvallat voivat saada rahaa yli 8 miljardia dollaria. Se ei tarkoita, että se olisi oikein. Tämä projekti nimittäin tuhoaa ilmakehän vapauttamalla 260 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ilmakehään seuraavien 30 vuoden ajan. Tämä nopeuttaa ilmastonmuutosta entisestään, vaikka juuri nyt sitä ei ole varaa nopeuttaa yhtään. Koko maapallo tuhoutuu ja valtioiden johtajat eivät näytä tekevän mitään.

Päättäjien pitäisi alkaa keskustella, kuinka ilmastonmuutosta voi hidastaa. Heidän pitäisi määrätä lakeja esimerkiksi kierrättämisestä ja ruuan tuottamisesta. Tiedän, että on muitakin tärkeitä asioita, joista pitäisi päättää, mutta jos emme vaikuta ilmastonmuutokseen nyt, ei ole kohta enää maailmaa, jossa voi päättää asioista. Sääntöjä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi pitäisi myös Euroopan Unionin määrätä, koska silloin saataisiin useampi, kuin yksi maa vaikuttamaan ilmastonmuutokseen. Eläimiä suojelevat lait olisivat jo hyvä alku.

Nyt on jo liian myöhäistä pysäyttää ilmastonmuutosta kokonaan, mutta voimme yhdessä hidastaa sitä. Kun me aloitamme hidastamaan ilmastonmuutosta, tulevat sukupolvet seuraavat perässä.

Sonja Kärkkäinen

 

 

Älä koskaan pyydä anteeksi, että olet oma itsesi

Olen huomannut somessa useasti ja etenkin Tiktokissa paljon negatiivissävytteisiä videoita, joissa postaaja kertoo, kuinka toivoisi olevansa edes vähän kauniimpi tai hoikempi. Tiktokissa on myös pyörinyt trendi, jossa filtterin avuin blurrataan itsestään kehonosia, joista ei pidä tai jotka pilaavat koko naaman taikka kropan. Tällaista on pyörinyt sosiaalisessa mediassa siitä asti, kun itse sinne liityin. Näitä kun näkee päivittäin, niin kyllähän sitä itsekin rupeaa peilailemaan ja etsimään “virheitä” itsestään.

Dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö on mielenterveysongelma, josta kärsivä henkilö on jatkuvasti tyytymätön omaan kehoonsa tai tiettyyn osaan kehostaan.

Kehonkuvanhäiriötä sairastaa eri arvioiden mukaan noin 0,5–2,5 % väestöstä. Oireisiin liittyy esimerkiksi jatkuva peilaaminen ja painon punnitseminen, pakonomaista liikunnan harjoittamista sekä syömishäiriötä. Mutta onko sosiaalinen media vaikuttanut negatiivisesti nuorten omaan kehonkuvaan?

Mielestäni sosiaalinen media vaikuttaa negatiivisesti nuoren omaan kehonkuvaan ja voi lisätä dysmorfista ruumiinkuvan häiriötä maailmalla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaalisen median toistuva käyttö voi johtaa epärealistisiin kehonkuvan ihanteisiin. Tämä ongelma tulee todennäköisesti pitkään pysymään keskuudessamme, mutta asiaa voisi helpottaa luomalla someen enemmän kehopositiivista sisältöä.

Jokainen voisi miettiä, miten asiaan voisi vaikuttaa ja miksi somessa näkyy enemmän vain tietynlaisia kehoja. Muistakaa rakastaa itseänne ja omia kroppianne. Niin kuin somevaikuttaja Spencer Barbosa sanoi: “Never apologize for being yourself”, eli älä koskaan pyydä anteeksi, että olet oma itsesi.

Vilma Murtomäki

 

 

Alkoholismi ei ole oma päätös

Alkoholismi on suuri ongelma Suomessa. Vanhat sekä nuoret ihmiset ovat alkoholismin uhreja. Alkoholismi voi pilata kehon siten, että se kykenee vaikuttamaan lähes jokaiseen sisäelimeen. Alkoholin pitkä käyttö voi vaikuttaa myös uneen, mielenterveyteen ja voi lisätä todennäköisyyttä saada jonkinlaisia syöpäsairauksia.

Nykyään alkoholismia katsotaan mielestäni liikaa sormien läpi, eikä siihen puututa, vaikka alkoholista riippuvainen henkilö olisikin läheinen. Monet ihmiset juovat alkoholia mielipahaan, mutta yleensä loppujen lopuksi omaa mielipahaa ei pääse pakoon alkoholilla, vaan se pahentaa asiaa, koska kaikki mielipaha kertyy pään sisälle. Alkoholista riippuvaisesta ihmisestä ei välttämättä edes huomaa, että hänellä on alkoholiriippuvuus, koska hän monesti peittelee sitä.

Alkoholiriippuvuus on krooninen sairaus, jossa on pakollinen tarve saada alkoholia. Alkoholismia voi kulkea suvussa, myös stressi ja mielenterveysongelmat voivat lisätä mahdollisuuksia alkoholismin teille.  Alkoholistit yrittävät useasti saada tekosyitä sille, että he saavat alkoholia. Esimerkiksi, että on viikonloppu ja sauna on lämpiämässä, oma nimipäivä, tai koska heille tuli palkka. Lailla voisi kieltää, että alkoholia ei saa tuoda ulkomailta Suomeen ja nostaa alkoholin veroprosenttia. Ongelma on se, että alkoholia saa liian helposti.

Monesti ihmiset, joilla on alkoholiongelmia, erkanevat muista ihmisistä. Kun on alkoholiongelma, monesti harrastukset korvautuvat juomisella ja myös vapaa-aika menee siihen. Alkoholi lisää painoa, sekä usein myös mielipahaa, joka voi johtaa jopa ihmisten vahingoittamiseen. Myös nuorilla voi olla alkoholiongelma ja se voi vaikuttaa paljon opiskeluun ja arvosanoihin.

Mielestäni alkoholia saa nauttia, kunhan sitä ei litki joka päivä ja sitä juo kohtuudella niin, että ajattelee muitakin ihmisiä. Esimerkiksi jotain juhliessa taikka saunoessa saa mielestäni juoda kohtuudella.

Joten, jos näet jonkun, joka on riippuvainen alkoholista, yritä saada heitä hoitoon ja kannusta heitä parantamaan elämäntapojaan. Myös uuden harrastuksen tai intohimon löytäminen voi tuoda poispäin alkoholista ja antaa muuta ajateltavaa.

Milla Veteläinen

 

 

Värikuulakenttä Pyhäjärvelle

Minä haluaisin, että Pyhäjärvelle tehtäisiin värikuulakenttä. Pyhäjärvellä on monia liikuntaharrastuksia, mutta mikään niistä ei ole kovin samanlainen, kuin värikuulasota.

Värikuulakenttä antaisi ihmisille mukavan harrastuksen, joka auttaa oppimaan tiimityötä, sosiaalistumaan  ja vahvistaa fyysistä kuntoa. Värikuulakenttä houkuttaisi vierailijoita testaamaan, koska niitä ei ole lähialueelta. Värikuulakenttä antaisi myös kokemusta nuorille ihmisille armeijan harjoituksista ja antaa harjoittelua reserviläisille. Värikuulakentän teko ei ole vaikeaa, koska pitää vain rajata osa metsää ja poistaa vaaralliset asiat. Minä itse maksaisin ainakin 3–4 tunnin pelistä 10–20 euroa.

Kaupunki voisi tukea värikuulakentän tekoa. Liikunta-alan yrittäjät voisivat olla kiinnostuneita tällaisesta tilaisuudesta saada tänne uusi harrastus. Kuka tulee tarttumaan tilaisuuteen?

Rasmus Päivärinta

 

 

Kouluruoan laatua pitäisi parantaa

Kouluruoka on useasti niin huonoa, että sitä ei voi syödä. Esimerkiksi ruokailussa on tullut vastaan toukka salaatissa, mädäntynyt mandariini kuoren alta, pilaantunutta salaattia ja perunoita, jotka ovat olleet mustia sisältä ja yhdessä on ollut väritäplä. Olen saanut vastaan raakaa lihaa ja pilalle mennyttä salaattia. Nuoret käyvät esimerkiksi kaupassa koulun aikana, että saavat syötyä ja jaksavat koko koulupäivän käytyä. 

Laatua pitäisi parantaa sillä, että ruoasta tulisi ravitsevampaa, monipuolisempaa ja se tehtäisiin huolellisemmin, koska esimerkiksi urheilijat tarvitsevat enemmän proteiinia, jota vähennetään koko ajan ruoista. Nuoria saisi syömään tunnetuilla ruoilla, esimerkiksi lihapullilla ja perunamuusilla, eikä erikoisilla niin kuin ananas kanakastikkeella. 

Ilona Jussinniemi

 

 

Lopetetaan syrjintä sukupuoli- ja seksuaali-identiteetin perusteella​

Syrjintä seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin perusteella on julmaa, kuten kaikki muukin kiusaaminen, väkivalta tai syrjintä. Mutta mielestäni syrjintä sellaisen asian perusteella, jota ihminen ei voi muuttaa, on erityisen kamalaa toimintaa. Moni ihminen käyttää esimerkiksi uskontoa perusteluna ihmisten syrjinnälle. Vaikka oma katsomus meneekin ristiin toisten kanssa, voisiko jokainen kunnioittaa toisia ihmisiä siitä riippumatta, miten he ilmaisevat itseään, tai millaisiksi he ovat syntyneet?​

Transsukupuoliset ihmiset saattavat kokea syrjintää esimerkiksi, työpaikan haussa, koulussa, töissä, kotona tai vaikkapa vain julkisella paikalla ollessaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret ovat myös suuremmassa riskissä joutua kiusaamisen ja fyysisen väkivallan uhreiksi. Tämä on erityisen pahaa jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevalle nuorelle ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa itsemurhaan.

Ongelmaa on yritetty ratkaista jo vuosikymmeniä eri liikkeiden kautta. Esimerkiksi Pride-liike, Pride-kuukausi, sekä paraatit ovat hyvä tapa levittää tietoa ja ymmärrystä muille ihmisille. Omasta mielestäni esimerkiksi media, jossa näytetään ihmisiä erilaisista taustoista ja identiteeteistä muille ihmisille on hyvä keino tämän vihan ja syrjimisen vähentämiseksi.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ihmisen syrjiminen, häpäiseminen, tai ihmisen uhkailu väkivallalla asiasta, joka on täysin normaalia ja jota ihminen ei voi itse hallita, on väärin ja se täytyy lopettaa. Homoseksuaalisuus ei ole synti, häpeän aihe taikka sairaus, joka täytyy hoitaa pois. Transsukupuolisuus tai sukupuolenkorjaus ei ole huomionhakua, eivätkä transihmiset ole alempiarvoisia tai rikkinäisiä. Jokaisella ihmisellä täytyisi olla oikeus ilmaista itseään niin kuin he haluavat, olla ylpeä ja tuntea olonsa turvalliseksi omassa identiteetissään.

Huolestunut nuori

 

Julkaisemme poikkeuksellisesti viimeisen mielipidekirjoituksen pyynnöstä nimimerkillä sen käsittelemän aiheen vuoksi. Kaikki artikkelin kahdeksasluokkalaisten mielipiteet on julkaistu Pyhäjärven Sanomissa nuorten luvalla. 

Lue myös