Suez-veteraanit haussa Haminaan – Jom Kippur -sodasta 50 vuotta

Suomalaiset YK-rauhanturvaajat olivat avainasemassa lokakuussa 1973 käydyn Egyptin ja Israelin välisen Jom Kippur -sodan rauhoittamisessa Suezilla. Ensi syksynä noista ajoista tulee kuluneeksi 50 vuotta. Vuonna 1988 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin YK:n rauhanturvaajille.

Nobel-palkinnon ansiolistaa pohjustaneet Suezin rauhanturvaajat kutsutaan läheisineen Haminaan SUEZ 50 -tapahtumaan elokuun alussa. Kokoontuminen on monille ensimmäinen, mutta ei välttämättä viimeinen mahdollisuus tavata vertaisia, ja muistella silloisen rauhanturvatyön kiistatonta merkitystä maailmanrauhalle.

Suezin 50 vuoden takaisista rauhanturvaajista ei ole minkäänlaista ajantasaista rekisteriä. Viidakkorumpu ei tavoita kuin osan heistä.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani ja Suomen Rauhanturvaajaaliitto tavoittelevat mahdollisimman laajaa osallistumista. Niinpä järjestäjät hakevat tämän kirjoituksen kautta yhteyttä Suezin YK-palokunnan ja YKSV 1:n miehiin.

Lisätietoja on Wanhan Veteraanin nettisivuilla, www.rvpk.fi

 

 

Terho Ahonen,
SUEZ 50 / Wanha Veteraani

Lue myös