Avajaisohjelmaa kaikenikäisille – Luvassa rullaluistelua, modernia balettia, kasakkatansseja ja pirteitä pingviinejä

Täydenkuun Tanssit -festivaalin avajaisia vietetään Makasiinitorilla ensi viikon tiistaina puoliltapäivin. Avajaisissa esiintyvät ukrainalainen tanssiryhmä Volyn, ranskalaisvietnamilainen tanssija Xuan Le parinsa Elodie Allaryn kanssa, Tanssiopisto Uusikuun oppilaat Iina Jaakola ja Aada Riikonen sekä ryhmä pirteitä pingviinejä. Festivaalin avajaisissa kuullaan myös juhlapuhe sekä sananen taiteelliselta johtajalta Alpo Aaltokoskelta.

 

 

– Kansantanssiyhtye Volyn on ammattilaisryhmä, joka on perustettu jo vuonna 1978 Lutskin kaupungissa Volynin alueella Luoteis-Ukrainassa. He esittävät makupaloja keskiviikon esityksestään eli vanhoja ja uusia tansseja Ukrainan eri alueilta. Luvassa on kansantanssiasujen väriloistoa ja hienoja kasakkatemppuja, Täydenkuun Tanssien toiminnanjohtaja Taina Ala-Ketola kertoo.

Compagnie Xuan Len esitys Entre Deux on fetivaaliohjelmiston ensimmäinen esitys.

– Entre Deux on kahden hyvin erilaisen artistin kohtaamisesta syntynyt projekti. Heidän koreografiansa on sekoitus nykytanssia, neoklassista balettia, rullaluistelua sekä visuaalista taidetta. Odotan mielenkiinnolla, miten Makasiinitori taipuu tällaisen teoksen näyttämöpaikaksi. Ja stressaan aivan hulluna siitä, että sataako, Taina jännittää.

Avajaisissa tanssivat myös Pyhäjärvinen Iina Jaakola ja Kärsämäkinen Aada Riikola. He tanssivat Iinan suunnitteleman koreografian Turva.

– Duetto kuvastaa sekä kahden ihmisen välistä luottamusta ja läheisyyttä että yksilön omaa kokemusta siitä, mihin voi turvautua. Teos on saanut alkunsa pelon ja yksinäisyyden tarkkailusta. Aihe on mielestäni todella koskettava ja varmasti monelle tuttu viime vuosilta – ja yhä tänäkin päivänä, Ala-Ketola pohtii.

Lisäksi avajaisissa nähdään Tanssiopisto Uusikuun söpöt pingviinit.

Compagnie Xuan Len esitys on fetivaalien ensimmäinen esitys. Kuva: Mai Duong

Taina kertoo, että avajaisohjelma on suunniteltu kaikkien katsottavaksi – vauvasta vaariin.

– Ohjelmisto jatkuu avajaisten jälkeen samanmoisena: iltapäivällä nähdään festivaalitoimistolla lasten tanssiteatteriesitys Missä olet, Köpelösti?, illemmalla Rimpparemmin vinksahtanut Kolmen näytöksen tragedia Keskuskoululla ja Inmetillä Alpo Aaltokosken Uoma, jossa tanssii myös tuleva taiteellinen johtajamme Johanna Ikola.

Toiminnanjohtaja innostaa erityisesti se, että Pyhäjärvellä on muutaman vuoden tauon jälkeen kansainvälistä tanssipöhinää.

– Pyhiksellä on festarivieraita Ranskan ja Ukrainan lisäksi Sveitsistä, Espanjasta, Boliviasta, Yhdysvalloista ja Mexikosta. Iloitsen myös meidän luennoista ja kirkkokonserteista, festariklubien keikkoja puhumattakaan. Toivon, että yleisö löytää tiensä katsomoon ja kursseille ja saa paljon uusia elämyksiä.

 

Lue myös