Tanssi on herkkua aivoille – Wisemotionia kuntoutukseen ja ennaltaehkäisyyn

Tanssin neurotieteen tohtori Hanna Poikonen tarjoaa Täydenkuun Tansseilla Neurotieteen ja luovan liikkeen Wisemotion-kokonaisuuden. Mistä onkaan kyse?

– Wisemotion-menetelmässä neurotiede ja luova liike tuodaan konkreettisesti yhteen, aloittaa Poikonen.

– Menetelmä koostuu kehollisista harjoitteista, joissa yhdistyvät liikemeditaatio, luova liike ja ryhmätyöskentely. Täydenkuun Tansseilla käsiteltäviä teemoja ovat luova prosessi, keskittyminen ja tarkkaavaisuus, muistiterveys sekä kehollinen vuorovaikutus.

Poikonen on opettanut Wisemotionia ympäri Eurooppaa ja onpa reissuja tehty myös Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan. Osallistujia on ollut laidasta laitaan – aina 13-vuotiaasta 83-vuotiaaseen.

– Wisemotion-workshopeissa on käynyt niin aivosairauksista kuntoutuvia esimerkiksi aivoverenkierronhäiriöstä toipuvia tai dementian sairastajia kuin myös heidän läheisiään ja terveydenalan ammattilaisia. Olen vetänyt ryhmiä myös taidelähtöisemmin, jolloin osallistujat ovat olleet esimerkiksi tanssitaiteilijoita ja muusikoita.

Poikosella on tanssifestivaalilla kaksi eri työpaja–luentosarjaa, joista toinen on suomeksi liittyen tanssin terveysvaikutuksiin ja toinen englanniksi käsitellen taidetanssia ja sen herättämiä aivovasteita.

 

Tällä hetkellä Poikonen tekee tutkimusta siitä, mitä vaikutuksia tanssilla on skitsofreniapotilaisiin. Toisessa projektissa hän tutkii ammattitanssijoiden aivotoimintaa live-tanssiteoksen aikana –Zürichin yliopistolla taas on käynnissä tutkimusta kehollisesta kognitiosta. Monenlaiset tutkimukset vahvistavat käsitystä liikkeen ja aivoterveyden yhteydestä.

– Huomaamme koko ajan enemmän ja enemmän, että tanssilla on hyviä vaikutuksia aivoillemme. Musiikin vaikutuksia on tutkittu enemmän ja on havaittu, että musiikki vähentää stressihormoneja ja lisää hyvänolonhormoneja. Tämä näkyy myös siinä, kun tanssitaan mielimusiikin tahtiin, tietää Poikonen.

– Ikäihmisillä tanssiharrastus parantaa aivojen valkeaa ja harmaata aluetta enemmän verrattuna monotonisempiin liikuntamuotoihin kuten kävelyyn ja kuntosaliharjoitteluun. Tanssi on siis hyvä keino muistisaurauksien ehkäisemiseen.

Aivoille tekee hyvää, kun ihminen on fyysisesti aktiivinen sekä sosiaalinen ja kohtaa kognitiivisia haasteita.

– Nämä kaikki yhdistyvät luonnollisella tavalla tanssissa! Myös tanssin katsominen aktivoi aivoja samalla tavalla kuin tanssiminen itsessään – kun katsomme liikettä, niin aivojemme peilineuronijärjestelmä aktivoituu ja aivot reagoivat siten, kuin tekisimme liikettä itse.

Tanssi parantaa myös tasapainoa, mikä tuo lisää terveitä vuosia.

– Yleensä ikäihmisen huono kierre terveydessä alkaa siitä, kun hän kaatuu. Tasapainon kehittäminen ehkäisee kaatumisen mahdollisuutta.

 

Mitä odotat Täydenkuun Tansseilta?

– Ihanaa tulla Suomeen luonnon keskelle – asun itse Barcelonassa nykyään. On mahtava päästä tapaamaan samanmielisiä ihmisiä, ketkä jakavat saman intohimon tanssia kohtaan!

 

 

 

 

(Kuva: Aleix Gordo Hostau)

Lue myös